Danmark

Fotoutställningen Female Beauty stängd efter nidingsdåd

Fotografen Mathilde Grafströms utställning, med meterhöga fotografier av nakna kvinnor, visades på Nytorv i Köpenhamn. Bilderna väckte uppseende och det var en del skriverier i pressen. Danske Naturister ordnade även en nakendemonstration vid utställningen.
Planeringen var att bilderna sedan skulle visas på ett annat torg i Köpenhamn och därefter skulle utställningen vandra vidare till några andra städer i Danmark.
Därav blev intet. Utställningen på Nytorv utsattes för allvarlig skadegörelse och de meterhöga fotografierna förstördes.
Mathilde Grafström beslutade då att avbryta utställningen och att ställa in alla kommande visningar.
”Småaktigheten och pryderiet segrade över frisinnet och den naturliga nakenheten”, skriver Danske Naturister på sin hemsida.

6-dk-utstallning
Den stora danska tidingen Berlingske skrev om attentatet mot fotoutställningen:
http://www.b.dk/kultur/fotograf-opgiver-noegenudstilling-efter-haervaerk

Tyskland

Nakendans-teater och spontan nakendans

Doris Uhlich är en koreograf och DJ från Österrike. Hon turnerar med olika dans- och musikföreställningar i Europa. 2014 var hon i Stockholm. Expressen skrev då:
De är tjugo personer och de har inga kläder. Absolut inga. Fast Doris Uhlich själv som sköter ljud och musik har en liten jacka på sig så länge hon ruvar bakom ljudbordet. I ett kort solo möter även hon publiken så som hon kom till jorden: utan en tråd på kroppen.
Nakenhet inom dansen är en just nu en våg. —
http://bloggar.expressen.se/scenbloggen/2014/08/doris-uhlich-more-than-naked/

6-de-doris-uhlich
Hösten 2016 är det en liknande föreställning i Freiburg, More than naked. Och där fortsätter dansen efter föreställningen och efter midnatt. Första låten Ice, ice baby, DJ Doris plockar av sig kläderna. ”Först tänkte jag att det handlade om värmen i lokalen, att hon ville kyla av sig” säger en kvinnlig deltagare, 36 år.
Men publiken hakar genast på! Av med paltorna! Dussintals halvnakna, åtminstone 20-talet spritt språngande.
 ”Jättekul, skaka på fläsket och vagga med kroppen” enligt tidningsreportaget.
Och dansen fortsätter till 5 på morgonen.
Under Doris Uhlich turne har publiken i Wien och Salzburg också klätt av sig, men i Freiburg var första gången som detta skedde i Tyskland.

I artikeln tas också upp problemet med att fotoknipsande voyeurer saboterar föreställningarna.
Det är en offentlig föreställning, säger Doris Uhlich. Hon vet att nakenbilder av henne kan landa på porrsajter, men fotograferna tappar snart intresset, de ser att hon inte är någon gogo-girl. Hon är bara ”eine wilde Nuß”. Det handlar om att leva ut känslan i den egna kroppen. Kroppsliga skavanker, utsmetad makeup, det struntar vi i … Om besökare känner sig hämmade av bildjägarna är det förstås mycket, mycket illa. För det handlar inte om erotik utan om frihet.

Föreställningens trailer på Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=2K7nlVd69CM

http://www.badische-zeitung.de/freiburg/nackt-party-in-der-passage-46-freiburg-hat-das-fleisch-gefeiert–95239824.html

Storbritannien

Höstens ankomst firas med nakenbad

Den 25 september var det North East Skinny Dip vid Druridge Bay, i nordöstra England, nära gränsen till Skottland. Det var femte gången som detta glada men något kylslagna badjippo genomfördes. Man uppmärksammar höstdagjämningen som inföll på torsdagen denna vecka.

6-uk-skinny-dip
Nästan 500 käcka naturister trotsade det kalla nordsjövattnet och höstvädret. Regnet gjorde ett litet uppehåll just under själva doppandet.
Målet för arrangemanget, utöver att fira höstens inträde, var välgörenhet. Badavgifterna vid dessa arrangemang doneras till välgörande ändamål.
Här finns ett reportage med fina bilder:
http://metro.co.uk/2016/09/25/500-get-their-bums-out-for-massive-skinny-dip-in-the-north-sea-6151430/

Kroki-teater

Krokiteckning med naken modell förekommer runt om i världen. Men i Edinburgh och en del andra städer i Skottland kan man nu öva sin ritförmåga med att  teckna av kroki-teater. Det är en grupp nakna modeller på scenen som agerar i olika tablåer. Dessutom barservering och häftig musik. I London har man hållit på med detta sedan 2010 men nu finns arrangemanget även i Skottland.
https://charoigne.wordpress.com/2016/09/04/spirited-bodies-atyn-20160823/

59 procent nakenbadare

Naturist Action Group refererar till en undersökning som publicerats av Daily Mail. Hela 59 procent av de som svarat på frågan vill åka på naturistsemester, solbada nakna eller besöka ett nakenbad. Men, skriver NAC, typiskt nog är det dubbelt så många män som kvinnor som är intresserade av detta.
En sak som NAC inte gillar är att en tredjedel av svararna ville hålla den gemensamma nakenheten hemlig för vänner, familjer och arbetskamrater. Aktivistorganisationen skriver på sin webb:

Naturism är allmänt accepterad i det brittiska samhället, ändå är det så många som inte är beredda att erkänna att de är praktiserande naturister.

Frankrike

Naturistpark i Paris!

Från Frankrike kommer höstens stora naturistnyhet. Stadens myndigheter är i färd med att öppna ett parkområde för naturism.
Frankrike är ju förvisso redan världens kanske främsta naturistland. Nakenbadstränder, stora naturistanläggningar, ett aktivt naturistförbund och många föreningsområden samt – inte minst – ett naturistvänligt klimat.
I de tyska storstäderna finns sedan länge naturistmöjligheter, nakna solbadare i prker, men i megametropolen Paris har vi inte hört talas om något sådant.
Nu ska det vara dags! Myndigheterna utreder frågan. Det aktuella förslaget är att en park i sydöstra delen av den stora staden blir naturistområde.
Vi ser fram emot att förslaget blir verklighet när strålande vårsol 2017 lyser över Paris! Heja Frankrike!
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/09/26/paris-set-to-get-its-first-nudist-park/
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/paris-nudist-park-approved-france-a7332161.html#gallery

La Grande Cosse blir textil – INF protesterar

Den stora naturistcampingen, nära Narbonne på Frankrikes soliga medelhavskust, en bit söder om naturistmetropolen Cap D’ Agde, har bytt ägare. Och 2017 blir det textil som gäller.

6-fr-la-grande-cosse
Internationella Naturistfederationen har skrivit ett upprop, riktat till alla naturistförbund och alla naturister i hela världen. Vi uppmanas att protestera mot att La Grande Cosse, denna vackra campingplats för familjer – 100 % naturist – blir textil. INF har ordnat en webbsida där alla kan lägga in sin protest mot detta:
http://www.mesopinions.com/petition/social/grande-cosse-reste-naturiste/24626

Mänsklighetens festival

Dagstidningen L’Humanité, är språkrör för kommunistpartiet i Frankrike. Detta parti som tidigare varit starkt har numera inte mycket inflytande i politiken, och dagstidningen har liten upplaga. Men fortfarande arrangerar tidningen ”La fête de l’Humanité” – Mänsklighetens festival – under tre septemberdagar i Paris förorter. Hundratusentals parisare besöker evenemanget.

6-fr-la-fete-utstallning
Detta år kunde man, på den affisch som gjorde reklam för festivalen, se ett naket solbadande par i förgrunden. FFN, det franska naturistförbundet, vände sig då till arrangörerna och frågade om det fanns intresse för att naturister deltog i festivalen.
Och de ansvariga kom genast med ett positivt svar. Festivalens motto detta år, ”Tre dagar för att förändra världen”, passade ju väl in i sammanhanget.
De som fick representera FFN var medlemmar i APNEL, den rikstäckande naturistförening som bland annat ordnat många nakenvandringar.
Det blev förstås stor succé. Besökare strömmade till, mängder av broschyrer delades ut, folk tog bilder av sig själva bland de nakna naturisterna. En del besökare klädde också av sig för att uppleva lite nakenglädje eller för att bli kroppsmålade. Press, radio och TV rapporterade.

6-fr-la-fete-utstallning
Och FFN:s informationsansvarige var storbelåten. I vanliga fall hade han och hans medarbetare fått jobba i månader, kanske år, för att åstadkomma denna mediala uppmärksamhet.
En videodokumentation:
https://www.youtube.com/watch?v=hzWYF-09aLY

USA

Nakendans i New York City

Naken yoga har funnits i många år, nu erbjuds även nakna danspass. NuDance (franskt språkbruk) skriver i sin reklam:
Vi ser dansen som en hyllning till människokroppen i rörelse, då finns väl inget bättre sätt än att göra detta naken?
The class is based on various street/urban dance styles, such as hip-hop, breaking, krump, house, etc.
Kursen hålls på fredag kväll och i annonser läser vi:
Lektionen är väl lämpad som en uppvärmning för fortsatt uteliv under veckoslutet, och vi planerar att ha gemensam utgång efter våra lektioner. Oturligt nog kommer du att behöva bära kläder vid dessa klubbesök, men den goda nyheten är att du inte behöver ha nått ombyte med dig, för att delta i våra lektioner.
https://www.eventbrite.com/e/nudance-naked-dance-movement-class-tickets-27968392214
En video med två dansare: https://vimeo.com/152935166

Thailand

Naked Jungle Run ställdes in

Den 23 oktober planerades ett nakenlopp i Thailand, arrangör var nystartade Naturist Association Thailand. Men evenemanget blev avlyst på grund av illasinnade reaktioner.
Enligt den nätartikel som berättar om detta säger man att naturismen kom till Thailand redan 1931. Men det är först under de senaste åren som några få naturistanläggningar startat. Det har hittills varit fråga om små ”rum med trädgård” som öppnats för naturister. Vanlig strandnaturism, som vi kan ägna oss åt i Europa, är inte att tänka på. Och något naturistlopp i skogen blev inte av, i varje fall inte denna höst.
http://www.bangkokpost.com/news/general/1092140/naked-jungle-run-cancelled

6-thailand-resort

Chan Resort i Pattaya

Ny naturistplats

På nätet finns uppgifter om att en ny naturistplats ska öppna officiellt i Thailand. Det är ett danskt par, Greger Mᴓller och hans hustru, som äger anläggningen som finns ”någonstans mellan Bangkok och Kanchanaburi”.
Provinsen Kanchanaburi ligger 130 km nordväst om huvudstaden. Den riktiga ”bron över floden Kwai”, som japanerna byggde under andra världskriget med allierade krigsfångar som arbetskraft, låg i dessa trakter.
Mᴓller säger att gästerna kommer från Indien, Australien, Hongkong, Filippinerna, Burma, Singapore, Taiwan och förstås från Thailand.
http://www.malaysiandigest.com/features/634056-surprisingly-clothing-optional-hotels-are-gaining-popularity-in-this-southeast-asian-country.html

Se även ”Ny INF-president …” under Nyheter

Australien

Naken radio

Journalisten Jo Stanley är en av värdarna för ett lokalt radioprogram i Melbourne. Med inspiration från den nakna restaurangen The Bunyadi i London arrangerade hon en naken frukost för lyssnarna, som direktsändes i radion. Men hon själv var för blyg för att klä av sig …
Istället ordnade hon ett studioprogram med tre likaledes nakna kvinnliga gäster. Hon berättar att det var ”a magical transformation”. Hon upplevde att en naken kropp, trots eventuella brister, är vacker och den nakna radioshowen var ”en underbar terapi”.

6-au-naken-radio

På nätet finns en videosnutt om programmet:
http://www.gold1043.com.au/shows/jo-lehmo/jo-stanley-gets-naked
På samma sida finns ljudspåret att lyssna på (Jo Stanley gets naked part 2).

Nya Zeeland

Wai-natur naturistanläggning firar 10 år

Naturistanläggningen Wai-natur öppnade i september 2006. Den ligger i norra delen av Sydön, i Wairau Valley, nära staden Blenheim.
Homstay B&B med väl inredda gästrum och en stuga. En campingplats med tre hyrvagnar och gott om plats för tält och husvagnar. I närheten finns vingårdar, fiskemöjligheter i Wairau-floden och en närbelägen 9-håls golfbana.

6-nz-wai-natur

http://gonatural.co.nz/locations-events/marlborough/wai-natur-naturist-park/

Advertisements