”Så vacker och blomstrande var mänskligheten innan ”krig och politik förstörde allt … ”

Jean-Philippe Rameau  (1683-1764) var en fransk kompositör inom barockmusiken. Kung Ludvig XV utnämnde Rameau till hovkompositör 1745, och adlade honom 1764.
Rameau var samtida med den fransk-schweiziske filosofen Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) som finns omtalad i Naturismens historia. Rousseau var ju den filosof som ivrade för ”tillbaka till naturen” och dessa ord låter som ljuv musik i våra öron. Rousseau var även verksam inom musiken, det finns belagt att Rameau gjorde sig till ovän med vår musikaliske naturfilosof när han skarpt kritiserade en av Rousseaus kompositioner.
Les Indes Galantes är en operabalett av Rameau som hade premiär i Paris 1735.
”Les Indes” i titeln, ordagrant ”de indiska landen” användes på den tiden som ett begrepp för fjärran och exotiska länder i största allmänhet.

I Bordeaux gjordes 2014 en ny uppsättning av Les Indes Galantes. Konstnärligt ansvariga var Laura Scozzi (koreografi) och Christophe Rousset (musik). De har moderniserat handlingen en del. ”En utomordentligt stark och mycket rolig uppsättning” skriver en recensent.

les-indes-1

Skådespelet börjar i det ursprungliga Paradiset, en miljö med prunkande tropiska växter där män och kvinnor dansar i oskuld och nakenhet. Och det är den första halvtimmen som gläder varje sann naturist. Så vacker och blomstrande var mänskligheten innan ”krig och politik” förstörde allt …
Enligt det ursprungliga librettot handlar det om ungdomar från fyra europeiska nationer (Frankrike, Spanien, Italien och Polen) som överger gudinnan Hébés njutningar för att följa krigsgudinnan Bellone. Kärleken nedstiger och sänder iväg sina amoriner till de mest avlägsna platser i ”Indes” för att söka och skapa nya kärleksmänniskor. I Bordeaux-föreställningen 2014 har man lagt in ett aktuellt tidsperspektiv och behandlar företeelser i vår tid.
I första akten ”Den generösa turken” är vi på en turkisk strand, förorenad av turism som ett avlopp som rinner ut i havet. ”Osman Pascha” är nu en beryktad ledare för ett nätverk av smugglare som skor sig på fattiga emigranter som försöker nå Europa.

Andra akten ”Inkafolket i Peru”, där hamnar vi på en koka-odling där vi ser hela tillverkningskedjan för att åstadkomma kokain som smugglarna ska leverera över hela världen. ”Huascar” är här inte solens överstepräst utan ledare för kokainkartellen, och här landar soldater med helikopter för att bekämpa smugglarna.

Tredje akten i Persien påminner mycket om dagens Iran där ayatollorna härskar. Vi är ute i sandöknen där oljan flyter i rörledningar, där kameler travar omkring och där män i mörka kostymer och mörka glasögon transporterar blonda flickor som sexslavar.

Fjärde akten med titeln ”I vildmarken” utspelas i ett vilt och vackert landskap, i en naturpark med berg och sjö. Skrupelfria skurkar vill komma över naturområdet och skapa nya förorter med massor av bebyggelse.

Och efter allt detta elände återvänder vi en kort stund till Paradiset med dansande ungdomar. Sedan är det slut på detta skådespel.

les-indes-2

På nätet ligger Les Indes … på Vimeo. https://vimeo.com/199042345
Hela ”baletten” är cirkus 2 timmar och 50 minuter! Det sjungs på franska.
Prologen, den som utspelar sig i Paradiset, finns även på Youtube:

Annonser