Sverige

Jutis-kalendern 10 år

Den obetydliga orten Jutis ligger i Lappland, vid väg 95, några mil nordväst Arjeplog. Där produceras nu Jutis-kalendern, detta för tionde året i rad. Och på bilderna är det mer eller mindre nakna, mer eller mindre kända personer. Detta jubileumsår pryds omslaget av landstingsrådet (S) Maria Stenberg som poserar i bara mässingen på lågfjället. Heder åt henne!

jutis-kalendern

P4 Norrbottens webb berättar om detta:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6562378

Paradiset SPA i Örnsköldsvik

paradiset-spa

Ett badställe att rekommendera! Hör här:

Varför får man inte ha badkläder i bastun när man får ha det på andra ställen?

Badkläder i en bastu har aldrig varit hälsosamt och det doftar också väldigt illa. Största anledningen till att man inte bör ha sina badkläder på sig i bastun är att bakterier och svampar frodas extra bra i den fuktiga varma miljön som råder i en bastu och att våra badkläder är utmärkta ”spridare” av dessa. Det bästa är alltså att man duschar noga både före och efter bastun, samt att man har med sig en ren och torr handduk att sitta på.

Får man vara naken i Spa-avdelningen?

I våra bastur är det helt ok att vara naken. Det är faktiskt så att vi rekommenderar att man bastar hela kroppen. Upplevelsen och effekterna blir mycket starkare då.

http://www.paradisetornskoldsvik.se/2.2c8e695612bc0d017c2800010970.html

Danmark

DN Esbjerg läggs ner

Danske Naturisters lokalavdelning i Esbjerg, hamnstaden på Jyllands västkust, avvecklar sin verksamheten. Anledningen är att föreningen, trots ivrigt sökande, inte har lyckats hitta någon badanläggning där man kan få tider för nakenbad i föreningsregi.

Tyskland

Sport för seniorer

I förbundslandet Nordrhein Westfalen finns ett aktivt regionalt naturistförbund. Idrotten är en viktig del av naturistverksamheten. På DFK:s webb berättas om Seniorensportwoche 2016. FamilienSportGemeinschaft-Nordrhein Westfalen var arrangör.

20 deltagare i åldrarna 55-78 tillbringade veckan på en Idrottsskola i staden Hachen.

Det var både gamla och nya inslag i idrottandet. Rytmisk gymnastik, boule och bordtennis, cirkelträning. Varje dag vattengymnastik. Och en dag en längre vandring i naturen. Geocaching var en ny gren i detta sammanhang, och tävlingar med Kin-Ball, en mjuk och långsam boll, 1,22 m i diameter. Aroha, Zumba gold, Fitness, Bauch/Beine/Po, Ryggskola, Fallprofylax, Frühschwimmen und Sauna var andra erbjudanden.

fsgnwlogo

http://www.dfk.org/fkk/index.php/shttp://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6562378tartseite/458-seniorensportwoche-2016

Mera naken!

Att vara naken, och naken inför andra, stärker självmedvetandet. Det läser vi i den tyska hälsotidskriften Gesund24

http://www.gesund24.at/gesund/Darum-sollten-Sie-oefters-nackt-rumlaufen/257933497

Därför bör vi utnyttja varje tillfälle, i duschen, i bastun eller i provhytten på ett varuhus. Den som näckar inför sina vänner mår bra av detta. Psykologen Dr. Lynda Boothroyd ger oss dessa råd.

fil-2016-12-29-11-53-30

Att sova naken innebär flera fördelar:

Du sover bäst i ett svalt sovrum. En pyjamas hindrar kroppens avkylning och stör sömnen.

Kylan medför ökad kaloriförbrukning, du blir slankare.

Risken för infektioner minskar. Trånga textilier gynnar bakterietillväxt och därmed infektioner.

Nakenhet ökar lusten att kramas med sin partner. Hudkontakt ökar utsöndringen av hormonet Oxytocin vilket främjar er relation och sammanhållningen inom familjen.

Storbritannien

Warwick rowers

Roddarpojkarna vid universitetet i Warwick, vid floden Avon, erbjuder även detta år en så kallad nakenkalender.

warwick-r

Roddarflickorna har även de producerat en sådan kalender tidigare år, men de fick då reklamen borttagen från FB – till skillnad från sina manliga kollegor. Deras FB-sida fick vara kvar … Så i år verkar det inte finnas någon kvinnliga roddarkalender. Vi får ta det med ro!

https://warwickrowers.org/Calendar

Frankrike

Naturismen går framåt och bakåt

Raconteur är en engelskspråkig webbtidskrift som i december 2016 publicerade en lång kulturartikel om naturismen i Frankrike. I landet finns många naturistiskt sinnade, antalet anges till 2 miljoner. Ändå är det förhållandevis få franska män och kvinnor som säger sig vilja nakenbada, till och med USA-folket sägs vara mer intresserade av näckandet. Utvecklingen med allerstädes närvarande mobilkameror anges som en viktig negativ faktor. Och många små naturistföreningar har packat ihop. Kvar är de stora naturistanläggningarna, där strömmar publiken till. Men priserna har höjts med 30-40 procent.

Inomhusbadandet i Parisområdet utvecklas i gynnsam riktning, men i stor utsträckning är det män, inte kvinnor, som kommer till dessa bad.

Frankrike ligger väl framme beträffande nakenvandringen i naturen. Icke sexuell nakenhet är inte förbjuden, men det är si och så med kunskaperna om detta. Det har hänt att nitiska poliser försökt gripa nakenvandrare. Men efter kontakt med sina överordnade har allt ordnat sig.

Positivt är också det gensvar som naturismen fick på tidningen L’Humanités musikfestival i utkanten av Paris: ”Folk kom rusande till vårt stånd, tog av sig kläderna och ropade ‘Liberté!’ (Frihet)”.

lumanite

http://raconteur.net/magazine/naked-truths?utm_content=buffer0fab0&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Italien

INF:s simgala i Andalo

Den 45 simgalan i INF-regi ägde rum 22 oktober i Andalo i norra Italien. Det tyska förbundet sände en delegation med 30 aktiva till simgalan. Och på DFK:s webb hittar vi en berättelse om simgalan ur tysk synvinkel.

Italien hade flest simmare på plats, därefter Tyskland och Frankrike. Totalt 9 nationer med sammanlagt 132 deltagare. Antalet starter var 377.

Tyskarna tog 55 guld, 40 silver och 7 brons samt alla 6 lagkappen, det överlägset bästa resultatet av alla deltagande nationer.

Vid den avslutande galamiddagen deltog INF-presidenten Sieglinde Ivo och ordföranDolly Parton, glad nakenbadarede i det italienska förbundet, Gianfranco Ribolzi. Italien är arrangör för simgalan 2017, även då kommer man att vara i Andalo.

USA

Dolly Parton, glad nakenbadare

dolly-parton-life-of-a-living-legend

Amerikanska sångstjärnan Dolly Parton berättar för engelska webbtidningen Time Out: ”Alls inte länge sen jag nakenbadade …”

Hon och maken, de har varit gifta 50 år, har en farm med en swimmingpool. Och, säger Dolly, är inget märkvärdigt om hon och ”gubben” hoppar i spritt språngande. – Så nu vet vi det!

http://www.timeout.com/london/music/dolly-parton-it-wasnt-that-long-ago-since-i-went-skinny-dipping

Vietnam

Naturismen i Vietnam

I Asien är det lite si och så med naturismen. Vietnam är inget undantag, naturism är olagligt. Men men naturist-turister har åstadkommit att nakenbad tolereras på en del platser. Och även lokala naturister har hakat på.

Här är några platser som tas upp i artikeln:

Sandbankar ute i Röda floden, det stora vattendraget i Hanoi.

Stranden Vung Bau på Phu Quoc

På ön Phu Quoc utanför Vietnams sydvästra kust,

Sverige

Svårt att ta sig till nakenbadet i Skanör

Enligt en tidningsartikel från september 2016 är det stora besvärligheter att ta sig ut till det skyltade kommunala nakenbadet på Norra Badreveln i Skanör. Tidningen citerar badgästen Maryanne: ”Besvikelsen bland oss nakenbadare som får klafsa runt i skit till anklarna är stor”.

Badstranden ligger norr om hamnen i Skanör. Nakenbadet börjar en bra bit längre norrut efter stranden. Det finns flera vägar att ta sig ut till vattnet. Men det finns vattenfyllda diken och småsjöar innanför stranden. ”Borgmästarestigen är fin med sina tre broar ” säger Maryanne. ”Men sen är det bara lera och gyttja”.

Det är, enligt artikeln, sista biten som är värst. ”När man ska ta sig förbi badhytterna med toaletten”. Där är det ofta översvämning.

Badgästen Maryanne har kontaktat kommunen men där fick hon inget gensvar:

Nakenstranden är väl inget som kommunen vill använda i sin marknadsföring. Därför skuffas det undan, det är inte tillräckligt fint. Kommunen tänker helt fel – turister älskar nakenbad.

Där vill vi gärna hålla med Maryanne, och alla som vill ha ett lättillgängligt nakenbad i Skanör. Naturist-turismen är en viktig faktor. Sydsverige ligger nära nakenbad-länderna Danmark, Tyskland och Holland.

2-skanor

Naturistcampingen Solhejdan, som är belägen i norra utkanten av Skanör, har många gäster från nära och fjärran. Från campingen kan man komma direkt ut till nakenbadet på reveln. Då får man vandra en lång sträcka genom ett vattenfyllt vatt.

http://www.sydsvenskan.se/2016-09-17/nakenbadare-rasar-mot-traskmarken-vid-nudiststranden.

Danmark

Ny DN lokalförening på Fyn

Den stora danska ön Fyn, med Odense som huvudstad, får en lokalförening inom Danske Naturister. Tidigare har inomhus nakenbad organiserats i Munkebo och i Gudskov vid Otterup. Numera badas det i Nyborg. Den nya föreningen ska i första hand ta hand om badverksamheten i Nyborg.

http://www.naturister.dk/blog/ny-lokalforening-paa-fyn/

Finland

Naturistkarnevalen

De finländska naturisterna har även i år firat en naturistkarneval på ett strandhotell i Yteri utanför Björneborg. Det är ett veckoslutsarrangemang, i år var datum 10-12 februari. Årets tema var snö. Nakenheten är påbjuden klädsel under hela evenemanget.

Tyskland

Skyltar på vägen

För fyra år sedan ordnades en officiell vandringsled för naturister i Undeloh, på Lüneburger Heide i norra Tyskland. Leden är ca 10 kilometer men utan skyltning. Naturskyddsområde, den ansvariga myndigheten vill inte ha några skyltar i naturen. Naturisterna satte upp ett plakat på startplatsen, men det plockades bort eller stals vid upprepade tillfällen.

Frånvaron av skyltar gjorde att nakenvandrare gick fel, de kom in på gårdsplaner och på vägar där folk inte väntade sig att se nakisar.

Nu har ”skyltförbudet” prövats rättsligt och nu finns tillstånd att markera leden med gula ”N”, 10 cm höga. Dessutom konstaterades att i reservatet fanns flertalet skyltar, bland annat går en väl skyltad cykelväg genom området. – Och nu ska även nakenleden få skyltning. UTMÄRKT! tycker vi.

2-nacktwanderweg-underlohe

https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=http://www.abendblatt.de/region/article209649727/Streit-um-Nacktwanderer-landet-vor-Gericht.html&ct=ga&cd=CAEYACoUMTI2ODg0MDYyMDY4MDQ0MDcwNzEyGTFmM2E1Y2M4NGJhODhlZTQ6ZGU6ZGU6REU&usg=AFQjCNEOTruUCWVgXho92LgUihF-2gH

Österrike

Nakenlopp i nyårsnatten

Ötztal ligger i Tirol, nära gränsen till Italien. Sedan 2007 finns en tradition att under nyårsnatten ordna ett nyårslopp, die Nackte Meile, med splitt nakna löpare. Starten går 31 december kl 23. Nakenlöpningen brukar ha 4 à 500 åskådare.

2-at-nackte-meile-737x470

Robert Plankensteiner är initiativtagare och ursprunget är ett vad som han förlorade 2007.

https://tirolischtoll.wordpress.com/

Storbritannien

Det stora nakenbadet

Channel 4 visade 14 februari en dokumentär naturistfilm på 60 minuter: The Great British Skinny Dip.

Filmen har en ramberättelse om Andrew Welch, Commercial Manager i det brittiska naturistförbundet. Han arrangerar nakenbadjippon runt om i Storbritannien, syftet är att nya nakenbadare ska upptäcka finessen med naturismen. Filmen vill också visa upp naturistlivet och marknadsföra naturistföreningarnas verksamhet.

2-gb-skinny-dip

Nakenfoto från 1800-talet väcker anstöt

Edwin Budding Gallery ligger i Hassocks, ära Brighton, på engelska sydkusten. Där visade man bland annat en serie fotografier från senare hälften av 1800-talet. Det var en del halvnakna damer i olika poseringar. Ett foto avbildade en dåtida skönhet med ett champagneglas i handen. Men ack och ve, några äldre damer klagade, de tyckte att det var vulgära foton. Och galleriet fick lov att ta bort hela serien.

Detta hände i februari månad 2017.

Kroatien

Alpe Adria

INF:s sportmöte för aktiva naturister äger även detta år rum på naturistcampingen Solaris vid Novigrad i Kroatien. Arrangemanget pågår 15-18 juni. Volleyboll, bordtennis, terränglöpning och andra sporter erbjuds.

2-kroatien-alpe-adria

USA

Nakenbad vid Tampa på Floridas västkust?

Även i USA har naturisterna problem med textilare som kommer till nakenbaden. Haulover Beach (bilden) är ett mycket populärt nakenbad, men det skyltade området upptar bara 500 meter av den långa stranden. Det finns långa textilstränder på båda sidor. Så man tycker att klädfolket kunde hålla sig på sina platser istället för att vara på nakenbadet.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

Haulover utanför Miami finns på Floridas atlantkust. På västra kusten, mot Mexikanska Golfen, ligger Tampa, Naturisterna har länge jobbat för öppna en nakenstrand i Tampa Bay-området. De har flera förslag på lämpliga ställen. I januari hade naturistorganisationerna ett möte för att diskutera hur man ska gå vidare med detta.

Argentina

Toppfritt på badstranden

Argentina, landet längst söderut i Sydamerika – där är det sommar och badväder denna tid på året. Och det har varit en del barbröstade demonstrationer på badstränderna. Kvinnorna vill helt enkelt ha möjlighet att sola och bada utan överdel. Sådant går för sig i Europa, på många håll. Och nu vill argentinskorna ha den rättigheten, också.

2-argentina

https://www.theguardian.com/world/2017/feb/08/women-argentina-topless-protest-right-to-sunbathe-semi-nude?CMP=share_btn_tw

Thailand

Naken i djungeln

Naturist Association Thailand är ett nytt och aktivt naturistförbund, Nu i mars organiseras en vandring i Khao Yai national park. Man börjar med en gemensam måltid i ett värdshus och avslutar dagen med en middag där. Del av vandringen kommer att vara Clothing Optional. Arrangemanget är öppet för NAT:s medlemmar.

http://thailandnaturist.com/category/newsroom/

Australien

Naturistolympiaden flyttar till ny arena?

 

2-au-olympiad

Naturistolympiaden på sandstranden vid Alexandria Bay utanför Noosa i Queensland har tradition sedan 36 år tillbaka. i mars 2017 är det dags för ett nytt tredagars arrangemang. Men, det australiska naturistförbundet tvekar om valet av plats. Nyligen var det stor polisrazzia på nakenbadet, många personer fick böter. – Om beslutet blir att söka en ny plats är problemet att i Queensland finns inga officiella nakenbad över huvud taget. Kanske blir det så att olympiaden flyttar söderut, till delstaten New South Wales.

https://m.sunshinecoastdaily.com.au/news/risk-of-naked-games-leaving-noosa/3108987/

på gränsen till Kambodja, finns fina sandstränder och orörd natur. Man kan nakenbada på små obebodda öar och svalka sig i vattenfallen. Den mest bekanta nakenstranden finns på halvön An Thoi längst i söder.

yabadoo-photo52d0643076e8d_long-beach-phu-quoc-island

Halvön Son Tra

Son Tra finns i staden Da Nang. Naturister kan hitta små stränder dolda av höga klippor.

Bergen Bach Ma

Nakenbad vid Ngu Ho, badvänliga vattenfall vid Bac, Tri Sao, Truot och Thuy Dien.

Vattenfallet Gia Long

http://spotnaked.com/naturism-nudism-in-vietnam/5648/?utm_content=buffer2da47&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Australien

Polisrazzia på Alexandria Bay

Från Sunshine Coast i Queensland kommer tråkiga nyheter. Polisen kom till den inofficiella nakenstranden och 11 personer, mellan 29 och 79 år, fick ordningsbot om 242 AUD (ca 1700 SEK) för ”otillåtet blottande”.

För att ingripa mot nakenbadningen måste polisen ha fått klagomål från allmänheten. Naturisterna menar att ingenting olämpligt eller otillåtet förekom på stranden. Polisen å sin sida menar att de hade fått speciell information, och att det var allmän plats där besökarna utgjorde ett tvärsnitt av befolkningen, inklusive barn.

alexandria-bay

Naken inför konsten

Stuart Ringhold är i farten igen. Under december 2016 ordnades två visningar på Museum of Contemporary Art Australia i Sydney. Ingenting i klädväg är tillåtet. Och fördelen är att besökarna får en starkare konstupplevelse. Inga materiella barriärer mellan konstskaparen och betraktaren. Inga falska färger, ingen klädparad.

stuart-ringhold

Nya Zeeland

Mapua Leisure Park byggs ut

I Mapua på Sydöns nordkust, väster om Nelson, finns Nya Zeelands enda camping som är Clothes Optional. Där samsas nu både textilare och naturister, detta dock endast under februari och mars, i övrigt är det textil som gäller.

Nu finns planer på att bygga till ett hotell med 10 rum och 10 fristående stora stugor med vardera tre sovrum. Det innebär att antalet ställplatser för vagnar och tält minskar. Och den stora frågan är förstås hur det blir med ”Clothing Optional” i fortsättningen. Idag kan man vara textilfri på stranden under två månader (sensommar-tidig höst) men måhända försvinner den möjligheten i framtiden.

mapua

Annonser