Sverige

Ny servicebyggnad på Återvall

Svenska Friluftsföreningen har sitt friluftsplats i Återvall på Ingarö. Det är Sveriges äldsta naturistområde. Föreningen, som då hette Hälsa genom Nakenkultur, kom hit sommaren 1933. Sjön Återvallsträsket är en fin badsjö med sandstrand och klippor. Det finns småstugor som ägs av medlemmarna och fem gäststugor. En klubbstuga och en vedeldad bastu.
Nu har föreningen beslutat att bygga en ny servicebyggnad, den ska placeras vid infarten till området. Där blir det elanslutning, något som hittills saknats på denna naturistplats.

3-SE-Ingarö

Danmark

Radio och TV från stranden

Nordisk Film och Danmarks Radio (DR1) genomför i sommar ett mediaprojekt om kroppsfördomar. Ett radio- och filmteam besöker campingplatser och badstränder. De har en mobil radiostation och delar ut radiomottagare, sedan blir det ”hyperlokala” radiosändningar där man kan berätta sin historia och önska sin musik.
I TV kommer senare en serie program att sändas.
Den 20-23 juni besöks NFJ Kysing naturistcamping, strax söder om Århus.
Mer om detta viktiga projekt finns att läsa på DN:s webb:
http://www.naturister.dk/blog/dr-og-nordisk-film-besoeger-nfj-kysing/
Den som vill bli intervjuad kan redan nu ta kontakt med producenterna.

Tysmosen FriluftsCenter

Danske Naturister som äger Tysmosens naturistplats, i Ballerup utanför Köpenhamn, är i färd med att rusta upp och bygga om den gamla campingplatsen.
Det finns många idéer som alla syftar till att göra ”den gamle mose” till ett populärt träffställe för naturister.
Café Fristedet är ett projekt, det ska bli ett självständigt utflyktsmål, öppet för alla att besöka.
En ny bastu är på gång. För upprustningen planeras arbetsdagar och man söker frivilliga hantverkare och ”hantlangare”. Mer information finns på DN:s webb.

3-Cafe Tysmosen

Norge

Liker du minigolf?

Norsk Naturistforbund har startat en ungdomsgrupp, UNG NNF, och nu ska det bli fart och fläkt i naturismen i Norge. Den 21 maj inbjuder man till Nakengolf i Oslo i samarbete med Oslo Camping.
”Ta turen innom du også. Gratis inngang. Håper vi ses”, skriver UNG NNF på FB.

3-NO-Nakengolf

Island

Naturistgrupp på G

På Twitter rapporterar ”Icelandic nudist” att det i Island finns en naturistgrupp som planerar att hyra ett inomhusbad. Trots att Island ligger en bit nordvart i Nordatlanten, huvudstaden Reykjavik finns på samma breddgrad som Umeå, så är klimatet inte avskräckande för naturister. Och varma källor där det går att bada året runt hittar man på denna vulkanö. I städer och byar finns många inomhusbad, islänningarna är mycket badglada.

Irland

Städning av stranden

Naturisterna i Irland jobbar för att nakenbad ska bli mer accepterat. 19 mars samlades man för att städa stranden Sallymount Beach i Wicklow, söder om Dublin. ”Låt oss bara lämna fotspår efter oss i sanden”, står det på plakatet som manar till deltagande.

3-IR-Städning av strand

 

Frankrike

Naturister på skidor

De franska naturisterna har alltid varit på framfötterna när det gällt ”naken i naturen”. Ordet ”naturist”, som beteckning för naken idrott, är en fransk uppfinning, från 1900-talets allra första årtionde.
Här finns en serie bilder från en naken skidtur i bergsområdet Haut Verdon i sydöstra delen av landet.
http://photo.vsd.fr/randonnue-avec-des-naturistes-a-raquette-dans-le-haut-verdon-22500#etude-de-la-carte-et-du-denivele-avant-de-grimper-habilles-pour-ne-pas-choquer-il-fait-9-c-39590

3-FR-skidor

Polen

Skyltad strand i Leba

Naturismen växer i Polen! I badorterna Kołobrzeg-Grzybowo och Gdańsk-Stogi vid Östersjön finns redan skyltade nakenbad. Den 3 juni 2017 invigs naturiststranden i Leba. Naturistförbundet i Polen bjuder in alla naturister att vara med på http://photo.vsd.fr/randonnue-avec-des-naturistes-a-raquette-dans-le-haut-verdon-22500#etude-de-la-carte-et-du-denivele-avant-de-grimper-habilles-pour-ne-pas-choquer-il-fait-9-c-39590evenemanget som börjar kl 17 på stranden. På kvällen ordnar Leba stad ett grillparty i hamnen.
En inbjudan finns på tyska naturistförbundets webb: http://www.dfk.org/fkk/index.php/2-uncategorised/79-einladung-aus-polen
Polska naturistförbundets webb har en karta över alla naturistställen i Polen: http://fednat.pl/

3-PL-Leba

Spanien

Lokalt förbud mot nakenbad?

San Pedro del Pinatar ligger i provinsen Murcia i sydöstra Spanien. Det finns politiker som vill förbjuda nakenbad på stränderna. Enligt spansk lag är det tillåtet att nakenbada men på en del håll försöker man begränsa denna rättighet genom lokala ordningsregler. Och motivet är det gamla vanliga: ”Stoppa sexgalningarna!”

Naturisterna menar att förbud bara skapar problem för vanliga sjyssta nakenbadare. Man jobbar med att skapa opinion mot sådana inskränkningar. Här finns en petition (på spanska) som vi är inbjudna att skriva på.

https://www.change.org/p/partido-popular-de-la-regi%C3%B3n-de-murcia-no-a-la-prohibici%C3%B3n-del-nudismo-en-san-pedro-del-pinatar?recruiter=18178952&utm_source=share_petition&utm_medium=twitter&utm_campaign=share_twitter_responsive

Canada

Lakesun lägger av

Hans och Maria Behrmann, som kom till Canada från Centraluropa, köpte 1959 ett markområde i en skogstrakt i östra delen av provinsen Ontario. Här öppnade de Lakesun, en naturnära naturistplats. Det var stränga regler i början men 1974 slopades alkoholförbudet.
Verksamheten fortsatte under flera nya ägare. Nu meddelas att Lakesun från och med sommaren 2017 blir textil anläggning. De nuvarande ägarna säger att beläggningen varit låg, de ser inte några möjligheter att fortsätta som naturistplats.

3-CA-Lakesun

USA

Naken terräng 5 km

Olive Dell Ranch är en naturistplats i södra Kalifornien. Den 23 april ordnades The Bare Burro 5K Trail Run, ett traditionellt nakenlopp. I år hade man en ny bansträckning med mer terränglöpning och därför fick loppet ett delvis nytt namn där ”Trail Run” hade tillfogats.
Bare Burro – 5k trail run in SoCal on 23 Apr

3-US-Bare B nakenlopp

Australien

Sydney Skinny

”Det stora nakenbadet” i Australiens största stad genomfördes i år för femte gången. Datum var 19 mars. Deltagarantalet var rekord: 1 335 nakenbadare.
Här är ett reportage:
http://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/sydney-skinny-nude-swimmers-take-over-sydney-beach/news-story/3b2e475a570d0ac7e590a1ea409ac0ad?platform=hootsuite

Failed NZ Skinny Dip Record

WNBR Melbourne

World Naked Bike Ride i Melbourne startade 2005 och har varit den största nakencykeldagen på södra halvklotet. Förra året sade de dåvarande arrangörerna att loppet 2016 skulle bli det sista. Men nu har en ny grupp entusiaster tagit över. 19 mars 2017 var det fullt rull på gatorna i den stora staden.
http://www.heraldsun.com.au/news/victoria/world-naked-bike-ride-takes-over-melbourne-streets/news-story/771ed2adac357b4cac7300f06531fa19

3-WNBR Mel

Kalender med nakna veterinärer

En webbtidning i USA berättar om en nakenkalender i Australien. Det är en grupp veterinärer som vill sprida information om psykisk ohälsa i form av depression. Ett viktigt budskap men inte med direkt bäring på djurdoktorer. Men bilderna är vackra!

3-AU-Vetrinärer

Nya Zeeland

Nakna cykeldagen i Golden Bay

Hundratalet nakna protestcyklare får vi möta i det här reportaget från norra kusten av Sydön. Det sägs vara den största WNBR-manifestationen i Nya Zeeland. Deltagarna kom även från länder i Europa och från USA.
http://www.stuff.co.nz/environment/90061222/world-naked-bike-ride-in-golden-bay-draws-100-nude-protesters

3-NZ-WNBR Golden Bay

Ny bebyggelse hotar Papamoa

Strax söder om Tauranga vid Bay of Plenty, på östra kusten av Nordön, finns en lång fin sandstrand. Ett paradis för badfolk, även nakenbadare har funnits här sedan årtionden tillbaka. Men bebyggelsen tränger sig på. Det byggs villor och ett stort bostadsområde för pensionärer. Och alla nyinflyttade gillar inte naturister.
Den kritik som förs fram är den vanliga, nakenbadarna är sexgalningar och ofredar textilfolket genom gå omkring och visa upp sig. Naturisternas företrädare Glenne Findon säger att man måste skilja på ”genuina naturister” och de som ägnar sig åt sexuellt utövande: Vi naturister är utleda på dessa perversa typer som påverkar folks uppfattning om oss.
En annan naturist, som tidningen pratat med, säger att han besökt stranden under flera årtionden. Men nu har det blivit för mycket folk som tränger sig på. Själv funderar han på att söka sig en ny plats, där han kan naturista utan att besväras av textilfolk i stora skaror.
http://www.nzherald.co.nz/bay-of-plenty-times/news/article.cfm?c_id=1503343&objectid=11824550

3-NZ-Papamoa.jpg

Camp för unga och yngre

I Taranaki på Nordöns västra kust finns Mount Taranaki, en imponerande vulkan, 2 518 meter hög. Det senaste stora utbrottet skedde 1655.
Taranaki Naturist Club ligger på slätten nedanför vulkanen. Tillsammans med Young Naturists of New Zealand arrangerades 28-30 mars 2017 en Youth Campout, för familjer och folk 40-minus.

Annonser