4-naturligt- bertil sefbom rodd

Bertil Sefbom, aktiv naturist

När Bertil Sefbom föddes i Gävle 10 juli 1921 fanns ingen organiserad naturism i Svea Rike, den första naturistföreningen bildades 1932:

Naturismen gick i linje med mitt intresse för friluftsliv, frisksport och hälsa. Bada naken var inget märkvärdigt. Jag hade vuxit upp med det i Gävle. Vi brukade ro ut till en holme och bada nakna.

Bertil lämnade hemstaden när han var 17 år och gick till sjöss. Han utbildade sig till sjöingenjör. Aktiv inom naturismen blev han i början av 1940-talet som fotograf i naturisttidskriften Solvännen som gavs ut i Malmö.

Aktiva naturister i Danmark

Kontakterna med naturiströrelsen i Danmark odlade Bertil flitigt genom åren. Han besökte Solsportön Hyldeholm där idrott och sunt leverne stod i centrum. Han deltog i de skidläger som danska Solsport ordnade i Norge.

Under 1960-talet var han med i naturistarbetet i Danmark. Det dåvarande danska förbundet jobbade aktivt med nakenbad. Man bussade ut ett gäng naturister till någon lämplig badstrand. När folk väl fått se, att det gick alldeles utmärkt att bada näck, åkte man vidare till nästa strand.

Bertil tyckte att det är hög tid, att vi i Sverige gör som danskarna gjorde, på 1960-talet. Vi naturister måste träda fram som goda exempel. Om vi nakenbadar på stränderna, så kommer textilarna bli varse att nakenbadande är sunt och naturligt.

Friskvård och aktiv naturism

Bertil bodde under flera decennier i Motala och hade anställning på Motala Verkstad. Han var säkerhetschef på på det stora företaget.

Bertil startade föreningen Östergyllen 1970. Han var då sekreterare i SNF. När förbundet kontaktade ALLA Sveriges kommuner om öppnande av skyltade nakenbad var det han som höll i pennan. Han fick också ordna invigningar av de nya nakenbaden, på Öland och i Filipstad.

Idrotten var för honom en viktig del av naturismen. Han introducerade volleybollen inom svensk naturism. Det viktiga i naturismen var frisksporten och den sunda livsföringen. Att vara naken var för honom en helt naturlig konsekvens, inte ett självändamål.

1987 återvände Bertil till Gävleborgs län. Han bodde utanför Vallsta i Hälsingland, vid Ljusnan, någon mil nedströms Järvsö.

bs-vanner

Bertil bland vänner på riksmötet 2012

 

Naturist under nästan 100 år

Bertil har varit med om hela utvecklingen inom SNF under de 60 år som gått sedan 1957. Det naturistförbund som hade som MÅL att ordna skyltade nakenbad och skapa möjligheter för naturistliv.

För några år sedan frågade vi Bertil vad han ansåg om dagens svenska naturism och vad som kunde bli bättre:

Framför allt är det mer aktiv naturism som behövs. Nu verkar alla vara inriktade på stillasittande. Naturismen tycks bestå av att ”dricka kaffe utan byxor”. Den enda fysiska aktivitet som förekommer är att ”borsta skorpsmulorna från bröstet”. – Denna ironiska sentens om dagens flegmatiska naturister, är formulerad av Bertil och har fått stor spridning.

Bertil Sefbom efterlyste mer fysiska aktiviteter inom ”rörelsen”. Förr spelades volleyboll och praktiserades gymnastik. Idag är det på sin höjd någon enstaka förening som utövar god och stilenlig naturism, och nya friska aktiviteter som stavgång, meditation och yoga.

Devisen ”sund själ i sund kropp” hördes förr i naturistleden, numera hörs inte mycket i den vägen.

Aktiviteter på naturistplatserna och utflykter i naturen måste vi ha, om vi ska kunna få med yngre personer. Om inte kommer rörelsen snart att vara helt och hållet avsomnad.

Annonser