Sverige

Dragonudden – nakenbad i fara?

Vid Stöcksjön strax söder om Umeå har det varit kommunalt nakenbad sedan 1970-talet. Umenaturist har här sitt träffställe.

Men ny bebyggelse tränger sig på. Bland det inflyttade villafolket är det en del som inte förstår fördelen med klädfritt badande. De kommer till Dragonudden och badar med kläderna på. Detta är ju inte så trevligt för nakenbadarna som här har sin enda skyltade fristad i landskapet Västerbotten.

4-SE-dragonudden

De kommunala myndigheterna verkar inte veta hur de ska hantera detta. I och för sig gäller, även på detta bad, allemansrätten. Ingen – varken de kommunala myndigheterna eller en naturistförening – kan tvinga någon till nakenbad på ett allmänt bad, så är det. Men att bada klädfritt borde även det vara en mänsklig rättighet. Och i Umeås vidsträckta kommun borde det gå att ordna så att nakenbadarna slipper bli invarderade av textilfolk, tycker vi naturister.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/en-gryende-konflikt?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20170611%3Aen-gryende-konflikt%3Anyh

Danmark

4-DK-DN

Observera – DN meddelar att evenemanget ställts in på grund av få deltagare

Naturist-event på Fyn

Den 7- 9 juli har Danske Naturister ett veckoslutsarrangemang i Ringe på Fyn. Man bor på en campingplats. På programmet bland annat en nakenvandring vid Fyns norra kust ” med badmöjligheter. Om vädret vid havet inte är lämpligt för nakenvandring finns ett alternativ – et nærliggende sted, hvis vejret bliver lidt blæsende og køligt.

I övrigt grillafton, mobilsauna och badtunna.

 

4-DK-Det kolde lys

Problem på badanstalten

Badanläggningen Helgoland ligger i södra Köpenhamn på Amager. Det är ett traditionellt havsbad, bastu och omklädnad under tak, badbryggor för att komma ut i vattnet. Nakenbad tillämpas. Och uppdelat, kvinnor respektive män. Föreningen DKG, Det Kolde Gys, är egentligen en vinterbadarförening men medlemmarna har tillgång till anläggningen året runt.

Ett problem är tillträdet till stranden, hittills har allmänheten kunnat bada där. Men nu har Helgoland fått så många nya medlemmar att styrelsen vill att föreningen ensam ska disponera stranden mellan Sankt Hans (det danska midsommarfirandet, datum är alltid den 23 juni) och 1 september.

Ett annat problem har att göra med damer och herrar. Man tillåter numera att manliga medlemmar tar med kvinnliga bekanta, även i herrbastun. Och detta bekymrar en del män som säger att de blir besvärade av att det kommer in kvinnor i deras bastu.
http://politiken.dk/indland/kobenhavn/art6000145/Fire-n%C3%B8gne-m%C3%A6nd-og-en-bar-kvinde-kommenterer-slaget-om-Helgoland

 

Finland

4-FIN-Nakenmilen

Nakenmilen – 120 deltagare

Nakenloppet Nakukymppi i Padasjoki den 16 juni hade rekorddeltagande, 120 nakna och glada löpare och gångare. – Man behöver inte springa, det går bra att gå. Även stavgång går an. Enda kravet är att man är oklädd.

En kvinnlig journalist från Schweiz fanns bland deltagarna, samt löpare från Estland och Tyskland. Det ska bli ett radioreportage i Schweiz, Trip to Finland.

Bilden är en arkivbild från ett tidigare år men här finns en aktuell video (finskspråkigt TV-inslag):
https://youtu.be/S5bMKtJZu_s

 

Litauen

4-Litauen-badstrand

Nakenbad i Litauen

Enligt tyska Wikipedia finns dessa naturiststränder i Litauen:

Giruliai – en liten officiella naturiststrand i Klaipėda/Memel. – Memelområdet tillhörde Tyskland fram till 1919 och 1939-1945. 1678 brände svenskarna staden Memel men idag är Karlskrona svensk vänort för Klaipėda.

Smiltynė – en stor officiell naturiststrand i Klaipėda/Memel.

Nida (Nidden är det tyska namnet på orten) – en mycket stor naturiststrand på norra sidan av Kuriska näset, bara några kilometer öster om gränsen till ryska Kaliningradområdet. Den ryska gränsen är väl bevakad, det varnas för varje försök till gränsöverträdelse.

Šventoji – en liten officiell naturiststrand 12 km norr Palanga. – Den första hamnen i Šventoji byggdes 1589 på order av Kung Sigismund, som var konung både i Sverige och Polen. Simrishamn är svensk vänort för Palanga.

Nemirseta – en liten officiell naturiststrand i södra delen av Palanga. — Fram till 1919 och 1939-1945 var Nimmersatt (det tyska namnet på orten) den nordligaste staden i Tyska Riket.

Not. I Litauen finns en del stränder för kvinnor respektive män: “moteru plazas” – dambad, “vyru plazas” – herrbad.

 

Tyskland

4-DE-Pingstvandring

Många nakenvandringar!

Webbsidan Natury berättar om aktuella nakenvandringar i västra Tyskland.
Pingstvandringen i Rothaargebirge är tradition sedan 14 år tillbaka. Man brukar gå cirka 15 kilometer. I år var start- och mål på parkeringen vid ett utsiktstorn. Där fanns även en restaurang. Vandringarna i Tyskland avslutas oftast med en gemensam måltid.
http://natury-fs.de/natury-jo/index.php/de/

 

4-DE-Nackttanz

Livskvalité och nakendans

Redan vid sekelskiftet 1900 fanns – inom ramen för kvinnlig frigörelse – danspedagoger som sysslade med klädfri dans.

Idag får vi ta del av undersökningar som visar att naturismens nakenhet har en välgörande inverkan på välbefinnandet. Alice Moustier i Tyskland har öppnat en studio för frigörande dans och ”livs-coaching”. Det går att boka tid för dans. En tid i veckan för blandat män och kvinnor samt en för enbart kvinnor. Träningsstunderna är påklädda men under de seminarier hon ordnar är det valfritt med kläder. Enligt reportaget säger Alice Moustier att hon gläder sig över varje deltagare som tar av sig, nakenheten är den egentliga poängen med denna terapi.
http://m.maz-online.de/Lokales/Potsdam/Alltag-ohne-Kleidung-Im-Zweifel-lieber-nackt
http://www.etage3-potsdam.de/?page_id=652

 

Frankrike

4-FR-Naturistturism

Världens främsta naturistland

Det franska naturistförbundet, FFN, deltog i Världsturismmässan i Paris 16-19 mars 2017. I samband med mässan sände man ut ett pressmeddelande. Där framgår att Frankrike är världens främsta resmål för naturister. Flera miljoner naturistturister kommer varje år till Frankrike.

Beläggningen på naturistanläggningarna har de senaste åren ökat med 40 %. Och det är främst unga och barnfamiljer som kommer till naturistanläggningarna.
Armand Jamier, president i FFN, skriver: Ungdomar idag vill ha ett sunt och friskt liv, mer i linje med naturen, bort från konsumtionssamhället, ett alternativ till dagens värld med våld och miljöförstöring.

4-FR-federation_francaise_naturisme_logo

FFN har 58 föreningscampingar och 66 naturistanläggningar.
I Europa finns det 14 miljoner naturister, i världen totalt 16 miljoner.

 

Belgien

4-BE-WNBR

WNBR i Bryssel 17 juni

Organiserad naturismen i Belgien har en del problem och det är glest mellan de skyltade nakenbaden. Men på entusiasmen för ”Nakna cykeldagen – WNBR”– kan ingen klaga. Här är en video som bär syn för sägen:
https://youtu.be/fE6qyHQ7GQc

 

Storbritannien

4-GB-WNBR London

Nakencykling för naturen

World Naked Bike Ride är ett populärt arrangemang i England. Cykeldagen i London – i år den 10 juni – brukar samla tusentals deltagare. Hittills i år har vi sett rapporter från Brighton och Southampton, men listan är lång och evenemangen genomförs olika datum.

 

4-GB--LUSH

 

Handla tvål utan omslag

Lush är en brittisk kosmetik-kedja som lägger vikt vid naturlig marknadsföring. En dag på året är butikspersonalen ”naken”. Det vill säga endast iförd förkläden. Med detta vill man protestera mot onödiga förpackningar och åstadkomma en del gratisreklam.

Lush har butiker i flera länder, även i Sverige. De svenska Lush-butikerna har dock – vad vi vet – aldrig haft någon ”bar” kampanj.
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-4564308/Lush-staff-work-completely-NAKED.html?platform=hootsuite

 

4-GB-hampstead-heath

Kampanj för naturistplats i London

Hamapstead Heath är ett grönområde i norra London. Naturisterna jobbar sedan flera år för att en del av området ska bli naturist-reservat. När det går för sig att näcka i parker i de tyska storstäderna borde det gå att ordna även i London.

Och senaste året har vi ju fått glädjande rapporter från Paris, där finns ett beslut att ett naturistområde inom stadsgränsen ska öppnas.

2012 var Hampstead Heath, och badandet i de två dammar som finns där, omtalade i media. Vi fick veta att det förekom nakenbad. Problemet var dock att en pigg amerikansk krabba hade förökat sig i dammarna. Badfolk rapporterade att ivriga krabbklor nöp dem i tår och andra kroppsdelar. Myndigheterna gick då ut med maningen att undvika nakenbad för att minska riskerna.

Naturist Action Group och andra entusiaster fortsätter att bearbeta myndigheterna. Vi håller med om att också världsstaden London behöver en plats för naturister, gärna flera!

Krabbvarning 2012: http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/9555113/Swimmers-warned-not-to-swim-naked-in-Hampstead-Heath-after-crayfish-invasion.html

Naturist Action Group, NAG, har flera artiklar om Hampstead Heath på sin webb: http://naturistactiongroup.org/news/

 

USA

4-US-Poliser-Topless

 

Ännu en gång, 1-0 till Topless Outdoor

De käcka töserna i The Outdoor Co-ed Topless Pulp Fiction Appreciation Society berättar på sin webb om en händelse i början av juni detta år. Flickorna var på utflykt i Nelson Rockefeller Park, nära Frihetsgudinnan i New York. Solen sken på bara bröst.

Men då kommer representanter för NYPD, inte mindre är åtta svartklädda konstaplar marscherar upp. Vi har fått klagomål, påstår ordningsmakten.
Lagen som tillåter kvinnor i New York att vara bara på överkroppen, precis som män kan vara, kom till för 25 år sedan – men poliserna känner tydligen inte till denna paragraf …

4-US-Poliser

Flickorna har varit med om detta förr. De är rustade och har med sig en kopia av lagtexten. Ajdå, det visste vi inte. De svartklädda lommar iväg.
https://toplesspulp.com/2017/06/20/we-are-an-8-alarm-fire-apparently/

 

Australien

4-AU-Heritage nudist club

Gammal naturistklubb söker nya medlemmar

Heritage Australia Nudists Club startade verksamheten 1949. Klubben är därmed den äldsta naturistverksamheten i det stora landet. Sydney, den största staden i Australien, är klubbens adress.

Klubben äger en anläggning i Minto Heights, där finns möjlighet för nakenvandring i skogarna och en del badmöjligheter. Varje medlem har egen nyckel till området och det är öppet för besök året runt.

Men, som sagt, även denna gamla naturistklubb behöver nya medlemmar. Det finns flera stränder för nakenbadare i trakten av Sydney, säger en medlem till webbtidningen. Men, där vet du inte mycket om de andra besökarna. Då är det tryggare på vårt inhägnade område.
http://www.abc.net.au/news/2016-01-06/australias-oldest-nudist-club-invites-new-members/7069174
http://heritageaustralia.com/

Annonser