I Tyskland är det val till förbundsdagen i september. Ett spännande val, det är många partier som deltar, och hur den kommande regeringen ska se ut är ett stort frågetecken.

Gregor Gysi (f.1948) är en portalfigur inom vänstern i Tyskland. Han började sin karriär i DDR och när han nu – i en intervju i tyska upplagan av Playboy – ger sin syn på naturismens utveckling jämför han FKK-kulturen i Östtyskland med dagens Förbundsrepublik.

I DDR var nakenbadandet ett andningshål och en ”frihetskänsla” som praktiserades ganska allmänt. Varför är det idag mera tillknäppt – även i de nya förbundsländerna?

Gysi har två förklaringar:

Efter ”Die Wende” invarderades stränderna i f d Östtyskland av ”äldre män” från väst. I DDR hade man allmänt en sund och problemfri syn på nakenheten. Men ”västmännen” var inte fostrade i den andan. De glodde på nakenbadarna och tycktes betrakta allt utan kläder som sexobjekt. Kvinnorna i synnerhet gillade inte detta, nakisfolket drog sig undan till avsides belägna stränder eller slutade att nakenbada.

En annan faktor som vänsterpolitikern Gysi tar upp är de stora semesterhotell som kapitalistiska storbolag bygger på östersjöstränderna. Bolagen ställer som villkor ”nakenbadarna bort från stranden” innan de sätter spadarna i sanden.

4X Gregor Gysi

I naturistforum i Tyskland gillar man att en känd politiker tycker att mer nakenbad behövs, och att FKK-kulturen står för sunda värderingar. Några menar att Gysis parti Die Linke borde få fler röster. Nu ligger partiet på tredje plats efter CDU/CSU och SPD.

Annonser