TV-filmen

Den nakna campingen

visades på hösten 2015 och fick en hel del uppmärksamhet. Det är inte varje dag som vi får se ett seriöst reportage om naturismen, den glada och goda folkrörelsen.

SVT:s webb skrev om filmen:

Naturism är ett levnadssätt där kläder används i så liten utsträckning som möjligt. Dokumentärfilmaren Peter Gaszynski har under förra sommaren besökt Gustavsbergs Camping och där träffat några av dessa människor som väljer att semestercampa i bara mässingen.

Medverkar gör också författaren Olle Strand och konstvetaren Jessica Sjöholm Skrubbe som ger oss bakgrunden till naturiströrelsen och dess historia.
Svensk dokumentär från 2015.

5-NY NYHET-Den nakna campingen

På bilden ser vi Bertil Sefbom (till vänster, vänd mot fotografen) och längst till höger skymtar vi Hans Lundström. Båda dessa naturistveteraner blev intervjuade i filmen. Hans L medverkade även i ett längre inslag om stavgång.

Olle Strand, känd som redaktör för webbtidskriften Naturisten, förmedlade några axplock ur naturismens historia, och tilldelades slutrepliken i hela filmen: Naturismen är (bara) tillämpad humanism.

Inspelningen med undertecknad Naturisten-redaktör gjorde Peter Gaszynski hemma hos oss i Uppsala. Vi satt i solen ute på altanen. Peter hade ingen medarbetare utan skötte själv både filmning, ljudupptagning och intervju; en skicklig journalist och filmskapare som tvivelsutan behärskade hela hantverket. Och en sympatisk person, kunnig och engagerad.

Nu läser vi i tidningarna att Peter Gaszynski avlidit, endast 54 år gammal. Han var mest känd som dokumentärfilmare och producent men verkade också som formgivare och inredare. Tillsammans med sin hustru drev han möbelkedjan House World Wide Interior.

I de minnesord som publicerats i Upsala Nya Tidning skriver Anna Karin Lindberg:

Hans positiva sätt , med vilket han bemötte alla i sin omgivning, gjorde att han lätt vann människors förtroende och i hans filmer berättar deltagarna generöst om sina känslor, tankar om livet och om de udda intressen som ofta var tema i filmerna från House Productions.

Olle Strand

https://www.svt.se/dokumentarfilm/den-nakna-campingen/

Annonser