Särskilda regler för nakenbadare, är det någon bra idé? Vi brukar ju säga att vi är precis vanliga människor och vi ska förstås uppträda på stranden precis som andra. Enda skillnaden är ju att vi badar sprillans medan textilbadarna stoltserar i mer eller mindre minimala badkostymer.

Ömsesidig respekt, respekt för andra, ömsesidig hänsyn, det gäller ju alltid i all mänsklig samvaro.

Alltså skulle inga särskilda regler för nakenbadare behövas!

Men ändå, sådana dyker upp, ibland.

5-naturligt-badregler2

Danske Naturister gav i början av sommaren ut ”7 Baderåd för nøgenbadere”,

Reglerna uppmärksammades i dansk press och fick där ett gott mottagande.

Inom DN blev det lite kritik, främst var det regel nr 3, ”Gå lite längre från parkeringsplatsen”, som en del naturister tyckte var olämplig. En man skrev att naturisterna i Danmark arbetat framgångsrikt och fått rätten att nakenbada på alla stränder. Men nu skulle man återgå till att gå avsides …

Mette Duekilde, ordförande i DN, svarade att hon helt höll med om att en nakenbadare hade rätt att vara överallt på stranden, men att folk i allmänhet inte hade den uppfattningen. Avsikten med skrivningen var att hålla fram för tveksamma nybörjare, som kunde bli avskräckta av ansamlingen av textilare på stranden: Här törs jag då inte nakenbada … Hon ville påpeka för dem, att de kunde gå lite längre bort, där det inte var så många som badade.

Mannen svarade då att ”gå lite längre bort”, det gjorde swingertyperna också och han ville inte vara med dem. Då var det mycket bättre att blanda sig med övrigt badfolk på stranden.

4-DK-DN

Hermed de 7 baderåd for nøgenbadere

1. Det er din ret at bade nøgen, men gør det med omtanke.

På stranden skal der være plads til alle. Følg baderådene.

2. Respekter andre badegæster og vis hensyn, uanset om de andre vælger at bade nøgne eller påklædte.

Hold en fornuftlig afstand til andre strandgæster. Glo ikke på nøgenbadere, men som nøgenbader skal du heller ikke indtage stranden. Bad i vandet og nyd solen, der hvor du har valgt at ligge.

3. Gå lidt længere fra P-pladsen.

Langt de fleste strandgæster ligger lige hvor adgangvejen når stranden. Hvis du vil nøgenbade, er det en god idé at gå et par hundrede meter længere hen ad stranden. Der kan du sikkert få mere luft omkring dig.

4. Opfør dig naturligt, når du klæder dig af og bader.

Hvis du klæder dig af og går ud i vandet, som den mest naturlige ting i verden, er chancen stor for at ingen badegæster vil tage anstød af din opførsel. Gør du selv et stort nummer ud af at være nøgen, lægger du op til at andre skal bemærke det og forholde sig til det.

5. Du kan godt være den første, der bader nøgen på en strand.

Selv om der ikke er andre nøgenbadere i sigte, betyder det ikke at du skal afholde dig fra at bade nøgen. De andre har sandsynligvis ikke noget imod det – og måske bliver du den, der får andre til at smide badetøjet.

6. Oplev, hvor nemt det er at bade nøgen.

En dukkert, som ikke er en del af en hel strandtur, kan altid lade sig gøre nøgen. Måske en morgendukkert på vej til arbejde eller et dyp på en lun sommeraften med vennerne. Du kan bade spontant, der er intet vådt badetøj at bære med sig og håndklædet kan også undværes, når vind og sol står for tørringen.

7. Lad børnene løbe nøgne i vandkanten.

Klæd dine børn på i solcreme, men ikke andet. Børn der løber ind og ud af vandet i timevis, har ikke godt af at løbe rundt i vådt og klistret badetøj. Giv dem friheden til at løbe nøgne og uhindrede, når de leger på stranden.

—–

Även Sveriges Naturistförbund har på sin webb publicerat ”Etikettsregler – en guide till en bra naturistupplevelse”. Men det är fråga om en avskrift och översättning av de regler som Norsk Naturistforbund har givit ut.

Nästan alla av de norska reglerna är allmänna, de gäller för alla på badstranden, inte speciellt för nakenbadare: Visa hänsyn! Respektera andras privatliv! Fråga innan du fotograferar! Inga sexuella aktiviteter! Ta hand om ditt skräp!

Så dessa norska regler, som även fått burskap i SNF, behövs de verkligen?

Den första regeln lyder:

Du är på naturiststrand eller naturistplats Du bör vara naken, det är väl därför du är där? Om inte du är naken kan det uppfattas som om du bara kom för att kika.

Är detta verkligen korrekt uttryckt? Det är ju inte säkert att den textilklädde är en tittare, det kan finnas många andra skäl. Även den som är avklädd kan förvisso ägna sig åt otrevligt tittande på nakenstranden.

Den andra regeln regeln är allmän information om nakenheten på ”naturiststränder och nakenbad” (vad det nu är för skillnad?). – ”Matställen och affärer”, det handlar väl om naturistcentra och campingar?

Etikettsregler

NATURISTENS ETIKETT – guide till en bra naturistupplevelse

Du är på naturiststrand eller naturistplats

Du bör vara naken, det är väl därför du är där? Om inte du är naken kan det uppfattas som om du bara kom för att kika.

Var kan jag vara naken?

Du kan alltid vara naken på naturiststränder och nakenbad, men du kan också vara naken på andra platser där du inte generar andra. På etablerade naturiststränder kan du i stort sett vara naken överallt innanför området. Men kutymen kan vara lite olika från plats till plats. På några platser, till exempel i Frankrike, är nakenhet accepterat inom hela området, överallt och på alla dygnets tider. På sådana platser är det helt i sin ordning att vara naken också på matställen och i affärer. På andra platser kan det finnas restriktioner för nakenhet, framförallt inomhus. Du får lära dig – och respektera – ”klädkoden” för varje enskilt ställe.

Visa hänsyn, respektera andras privatliv

Visa alltid hänsyn till andra personer, speciellt barn. Respektera andra människors integritet. Det är oartigt att glo. Många kommer till stranden för att få en lugn stund och de vill inte bli störda. Det är går bra att finna nya vänner, men det är oartigt att uppta en annan persons tid innan du önskas välkommen och inviteras till samtal eller samvaro.

Kom förberedd

Ta alltid med dig din egen handduk, liggunderlag, solkräm, mat och dylikt och förvänta dig inte att andra delar detta med dig.

Sitt alltid på en handduk

Ha alltid med dig en handduk att sitta på när du är naken och använd den när du ska sitta på bänkar, stolar eller andra sittplatser.

Fråga alltid innan du fotograferar

På offentliga nakenbad ska du alltid fråga innan du tar bilder. Det är inte alla som önskar att hamna i andras privata fotoalbum. Fråga också om du får dela dina bilder med dina vänner, exempelvis i dina fotoalbum på nätet. Föräldrarna ska givetvis bli tillfrågade innan du tar bilder av barn, oavsett om de är påklädda eller inte. Smygfotografering med mobilkameror är förbjudet och blir polisanmält.

Ingen sexuell aktivitet

Sex är en privatsak och ska utövas på andra platser än offentligt på naturiststränder och naturistplatser. Sexuella aktiviteter som samlag, intimberöring, onanering och sexrelaterat exhibitionism – det vill säga att ”leka” med sitt könsorgan i andras åsyn – är fullständigt oacceptabel i det offentliga rummet. Detta förbud gäller så klart också på naturiststränder och naturistplatser på samma sätt som på alla andra offentliga platser.

Ta hand om ditt eget skräp

Ta alltid med dig en skräppåse och ta gärna mer med dig från stranden än du tog med dig dit. Lämna inga cigarettfimpar kvar!

Gör det lugnt

Använd hörlurar när du lyssnar på musik. Gå en bit bort från andra när du ska prata i mobiltelefon.

Prata om naturistens etikett

Om du möter någon som inte förstår naturistens etikett, berätta om det för den.

(Källa: NaturistNytt 2/2016)

Annonser