Sverige

Nakenbadet Stenöorn

Nakenbadet på norra sidan av Stenö i Sandarne utanför Söderhamn har hävd sedan många decennier. Men när yttre delen av halvön blev naturreservat med tillträdesförbud drogs gränsen så olyckligt, att den fina stranden hamnade precis på fel sida av staketet. Istället fick nakenbadarna hålla till godo med en igenvuxen strand där det är svårt att komma ut i vattnet.

Tillträdesförbudet gäller 1 april till 31 augusti. Nu i september är det fritt fram att vandra i naturreservatet och att besöka den aktuella stranden ”alldeles intill staketet”.

Stenö

 

Naturistföreningen Gävleborg har gått in med en dispensansökan för att få tillträde till stranden, 40 x 10 meter, åtminstone under en del av badsäsongen. Länsstyrelsen avslog denna ansökan men föreningen överklagade hos Mark- och Miljödomstolen. Den 30 augusti kom domstolens beslut: NF Gävleborgs överklagande avslås.

Drönare över nakenbadet i Malmö

5-SE-Kallbadhuset Ribersborg

Den 21 augusti, vid 16-tiden såg nakenbadarna i Kallbadhuset i Ribersborg att en drönare cirklade över området. Man larmade en anställd på badet som sprang ut på bryggan där drönarpiloten stod och styrde den kamerautrustade flygfarkosten..

Mannen är nu polisanmäld. Rubricering kränkande fotografering alternativt ofredande.
https://www.sydsvenskan.se/2017-08-22/man-flog-med-dronare-over-kallis-fotade-nakenbadare

Oskyltat i Ystad

5-SE-Ystad

Ystads kommun fick i början av sommaren ett brev från en kommuninnevånare som krävde att ”nudistbadet vid Snurrevägen i Sandskogen” markeras med skyltar:

Jag hade önskat att det var skyltat var nudisterna ”ska” vara. Förra året var där extremt mycket nakenbadare. Tidigare har nudisterna mest hållit till vid fortet men nu finns de längs hela stranden.

Vill inte köra hit mer med mina barn då jag finner det osmakligt men de gillar närheten till Nybroån.

Men någon kommunal skylt blir det inte, skriver Ystads Allehanda: ”Det är inget officiellt nudistbad. Men man kan aldrig förbjuda någon att bada naken, säger gatuchefen i Ystads kommun”.

Däremot finns en skylt vid kommunens nudistbad Tyge-Backåkra som ligger i Hagestads naturreservat några mil öster om Ystad.
http://www.ystadsallehanda.se/ystad/inga-skyltar-om-nakenbad-vid-snurrevagen/

Nakenbröllop i radio!

Nakenbröllop i radiosändning, sådant har vi rapporterat om tidigare – ute i stora världen. I april i år var det dags för en svensk premiär. Radiokanalen Rockklassiker hade en tävling på sin Facebook-sida där vinsten var ett nakenbröllop i radio, där Ian Haugland från bandet Europe skulle vara vigselförrättare.

Skåneparet Caroline Okkerström och Robin Nilsson som blev de lyckliga.
– Det var riktigt häftigt och annorlunda fast man tänkte inte så mycket på att man var naken. Rockklassiker hade ordnat det så bra och vi hade våra närmaste vänner där så det kändes jättebra, säger Caroline, som tycker att det var skönt att hon inte behövde välja ut en bröllopsklänning.

http://ystad.lokaltidningen.se/caroline-slapp-leta-kl%C3%A4nning-%E2%80%93-gifte-sig-naken-/20170407/artikler/170409662
http://www.sydostran.se/solvesborg/de-gifte-sig-nakna-i-livesandning/

 

Danmark

Naken bangolf

Den 9 augusti bjöd Danske Naturister in till ”Demonstration mot kroppsskräck” på Lyngens Café og Minigolf i Vig, en liten stad på norra Sjælland. DN ville skapa en debatt och dialog om nakenskräck och tolerans av naturlig nakenhet. Deltagarna spelade bangolf och kunde vara nakna eller påklädda, helt enligt eget val.
https://www.tveast.dk/artikel/naturister-spillede-minigolf-i-vig

Gratis nøgensvømning på Jylland

Skanderborg ligger strax sydväst om Aarhus. Danske Naturister Østjylland och Simhallen i Skanderborg inbjuder 24 september allmänheten till gratis nakenbad. Det enda man behöver ta med sig är handduken. Prova på – motion och avslappning för hela familjen.

5-DK-Frederiksbergs simhall

Bilden är från Frederiksbergs simhall i Köpenhamn, där har DN 10 september ett extrainsatt kurbad istället för bad i den stora simhallen.

Naken modeshow

Textilier kan vara praktiska men också uttryck för olika inställningar eller uppfattningar. Avsaknaden av textilier kan också vara ett ställningstagande, att man visar livsstil och ärlighet. Inom modebranschen har det hittills handlat om att bära textilier. Men modeskaparen Nicholas Nybroe bröt mot konventionen under Copenhagen Fashion Week. Här fick vi se mannekängerna uppträda sprillans nakna på catwalken.

Bilder från modevisningen finns här:
https://www.b.dk/mode/nicholas-nybroe-showet-hvor-designeren-var-noegen#slide-1

 

Norge

Ungdomssamling med UNG NNF

Helgen 11-13 augusti kallade det nya ungdomsförbundet inom Norsk Naturistforbund till ett möte på Sjøhaug, naturistcampingen utanför staden Moss vid Oslofjorden.

5-NO-sjøhaug

På försommaren 2017 fick UNG NNF mycket publicitet när man bjöd in till naken minigolf på en inomhusbana i Oslo.
http://www.tv2.no/a/9142039

I Danmark finns Danske Unge Naturister som underavdelning till DN. I Norge har man nu startat en ungdomsavdelning. Även inom Sveriges Naturistförbund fanns en gång en ungdomsverksamhet, Sveriges Unga Naturister, SUN, den tynade av redan i början av 1960-talet.

Men i Norge är naturistungdomarna på G. Heja Norge!

 

Finland

Världsrekord i nakenbad

5-FIN-rekord

Lördagen den 15 juli 2017, nakenbadarna i Finland firar en triumf som ger eko över hela världen. Det handlar om att få så många nakenbadare i vattnet samtidigt och på samma ställe. Hittills har engelskspråkiga länder tävlat i denna disciplin – Storbritannien, Nya Zeeland, Australien – men nu är finländarna på topp. Vi kan inte annat än gratulera vårt östra broderland!

Radiostationen Radio Rock 94,9 och Ilosaarirock, en musikfestival i Joensuu i Finland som hållits andra helgen i juli varje år sedan 1971, arrangerade nakendoppet. Och det var nästan 789 nakenbadare i vattnet. Det tidigare rekordet sattes i Australien, där var det bara 786 bara badare. Tre plus för Finland!

http://www.ettgottskratt.se/789-naked-finlandare-rusar-ner-vattnet-klockrena-anledningen-far-natet-att-jubla/

Här finns en ”helikoptervideo” från jätteplasket:
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707152200267332_u0.shtml

 

Tyskland

Naken i nationalparken

Sächsische Schweiz är en skogstrakt i södra Sachsen på gränsen till Tjeckien. I augusti detta år hade Freundeskreis Sächsischer Naturisten bjudit in till en nakenvandrarvecka. Omkring 30 glada naturister deltog i utflykterna som även innefattade cykelturer och färd med gummibåt.

Lokaltidningen var på besök och arrangören Wolfgang Kettler fick frågan: Vad är vitsen med att gå naken i skogen?
– Det är friheten man upplever. Naken i Naturen, jag känner solen och vinden mycket intensivare.

http://www.sz-online.de/nachrichten/nackt-durch-die-saechsische-schweiz-3747261.html
https://www.tag24.de/nachrichten/wandern-fkk-naturisten-pimmel-alarm-in-der-saechsischen-schweiz-313018

Våt och naken i labyrinten

5-DE-Labyrint

En ”Irrgarten” med höga häckar, ett utflyktsmål utanför staden Kohren-Sahlis som ligger norr om Chemnitz i Sachsen.

Söndag 12 augusti var naturisternas dag i labyrinten. Ett 30-tal tappra hade slutit upp. Vädret var inte nådigt, det regnade. Detta stoppade förstås inte tvättäkta naturister, med paraplyer i händerna gav man sig i kast med uppgiften att hitta vägen mellan de höga häckarna.

http://www.mdr.de/sachsen/leipzig/fkk-im-irrgarten-102.html

 

Storbritannien

Nakna tigrar demonstrerar

5-UK-Tigerdemo

Även denna sommar blev det en publikdragande tigerparad i London. Ändamålet var att samla in pengar för att bevara tigrarna som är utrotningshotade på många håll.

Deltagarna fick betala 20 GBP i anmälningsavgift och hade ett uppdrag att samla in minst 150 GBP i donationer.

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/animal-lovers-streak-naked-through-10970946

Black Rock Beach

En liten badstrand med grovt grus, en engelsk mil öster om Brighton Pier på den engelska sydkusten. Här öppnades 9 augusti 1979 Storbritanniens första officiella nakenbad. Om två år blir det 40-års jubel.

5-UK-Black Rock Beach

Själva invigningen dröjde till 1 april 1980, då var också skyltarna uppsatta

 

Italien

INF:s simgala

5-IT-simgala

Även 2017 genomförs simgalan i Andalo, som ligger norr om Gardasjön. Datum 20-22 oktober.
Deltagande måste anmälas genom respektive INF-förbund. INF subventionerar kostnaderna, simmare och övriga deltagare får betala 90 EUR för de tre dagarna inklusive övernattning och måltider. Dock tillkommer resekostnader.

 

Canada

Två bara naturistförbund

I Canada finns två naturistförbund, The Federation of Canadian Naturists, FCN, och Fédération québécoise de naturisme, FQN. Det senare arbetar i provinsen Québec där franska är första språk. I INF samarbetar de båda förbunden (under namnet FCN) eftersom INF endast accepterar ett förbund i varje land.

FCN har uppgifterna
– Sprida och propagera för naturismen i Canada
– Medverka till att naturister får information om hur och var de kan njuta av naturistlivet
– Representera naturismens intressen i Canada; individuellt, familjevis samt föreningar, naturistplatser och organisationer.

5-CA-AGM-möte

FCN hade nyligen sin förbundsstämma för 2017. Över 50 personer deltog. Enligt fotot var det naturdräkten som gällde vid mötet. När naturister i Europa har möten så är det i regel helt textila sammankomster. Men i Nordamerika har man sunda vanor …

 

Colombia

Fred och frid foto

5-COLOMBIA-Spencer foto

Spencer Tunick, den världsberömde nakenfotografen från USA, har gjort ett ”jobb” i Sydamerika. 5 juni i Colombias huvudstad Bogota plåtade han 6 000 columbianer i bara mässingen – och detta i fredens namn.

I Colombia har man haft ett långt inbördeskrig med FARC-gerillan, nu när vapnen har lagts ner finns en anledning att uppmärksamma detta fredsslut.
– Vi är lyckliga när vi är nakna, tysta och lugna, säger en 40-årig kvinnlig deltagare, detta är ett ögonblick av fred och frid som vi upplever tillsammans.

http://www.straitstimes.com/world/thousands-in-colombia-bare-all-for-us-photographer-spencer-tunick

 

Thailand

Fikonlöv-loppet och fågelskådning

5-THAILAND-löpning

Naturist Association Thailand inbjuder NAT-medlemmar och medlemmar i andra INF-anslutna naturistorganisationer till årets upplaga av Great Fig Leaf Run. Loppet går 21-22 oktober i en avsides belägen skog, fyra timmar med bil, utanför Bangkok.

Loppet har tre klasser: Vandring 2,5 km och löpning 5 eller 10 km. Det blir också möjlighet att delta i en tur med ledare, för att titta på fåglar och andra djur i djungeln.
http://thailandnaturist.com/newsroom/the-great-fig-leaf-run-2/

 

Sydkorea

Naturistgård på landet möter protester

I provinser North Chungcheong, öppnade 2009 en naturistanläggning som består av en tvåvåningsbyggnad med omgivande trädgård. Den ligger i orten Jecheon, 100-200 meter från ett bostadsområde.

Lokalbefolkningens motstånd har varit så kompakt att anläggningen tycks ha förblivit stängd hela tiden sedan öppnandet. Nu kommer rapporter att byborna sett nakisfolk där under veckosluten.

Det är en naturistgrupp som driver anläggningen. En representant säger:
– Vårt hus ligger på privat mark, en bra bit från byns bostadsområde. Vi kan göra vad vi vill på vår egen mark.

Polisen bekräftar riktigheten i påståendet:
– Vi kan inte förbjuda dem att gå omkring i födelsedagskostymen så länge de näckar på sitt privata område.

Men byborna, som mestadels är organiserade i en lokal katolsk kyrka, protesterar genom opinionsmöten och uppsättning av plakat.

5-SYDKOREA-korea_times

http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20170727000955

Annonser