Sverige

Bada i Almungebadet

Badstugan och Nakenkultur badar sedan flera år i Almunge, 27 km öster Uppsala längs väg 282. Under nästan hela hösten 2017 var badet stängt, helt eller delvis, för renovering, men nu ska det åter vara badbart. Vi badar 21 januari, 18 februari, 18 mars och 15 april kl 13-15. Alla varmt välkomna, man behöver inte vara medlem i någon förening. Information: 073-252 72 60.

Almunge sporthall

Umenaturists medlemsfest

Festen ska äga rum lördagen den 24 februari med början kl 17. Var man ska hålla till är inte klart. FUN vill gärna ha festen närmare Umeå, de senaste åren har den varit i Vindeln och det är ju en bit att åka.
Även naturister i andra föreningar är välkomna . Mer information kommer på FUN:s hemsida och på Facebook ”Föreningen Umenaturist”.

FUN200blue

 

Danmark

Tysmosen Nytårskur

Tysmosen FriluftsCenter med Café Fristedet inbjuder till nyårsfirande lördagen den 6 januari kl 15-21. Biljetter köps via DN:s hemsida. Det blir ”saunagus” och ”vildmarkskaret” är på plats under stjärnhimmeln (utlovas det). Som avslutning firas det nya året med ett festligt fyrverkeri.
http://www.naturister.dk/blog/tysmosen-nytaarskur/

1-DK-Tysmosen

 

Finland

Naturistkarnevalen på Ytterö

Även 2018 ska det bli naturistkarneval på Yyteri Spa Hotell som ligger vid sandstranden utanför Björneborg, på Finlands Bottenhavskust. Datum är 9-11 februari. – Snart dags att packa väskan, men festkläder behövs inte, det är ett klädfritt arrangemang.
Finländska naturistförbundets hemsida har information: http://www.naturistiliitto.fi/

1-FIN-Ytterö vinter

 

Tyskland

Performance på kajen

Aktiv konst, ett projekt för gruppen Iniative Aktiver Naturisten förevisades härförleden i den tyska staden Münster. På platsen fanns redan ett konstverk, ”On Water” av Ayse Erkmen.

1-DE-Münster

Naturistgruppen ville visa fram den naturistiska livsstilen och skapa en nytt sätt att betrakta konstverket, genom kroppsmålning och spontan nakenhet. Naturisterna genomför, skriver webbtidningen, sina aktiviteter nakna och i samklang med naturen. De betonar närheten till naturen och miljövänligheten, med hänsyn till djurvärlden och växtligheten i det mestadels öppna landskapet vid Münster i Westfalen.

Det tyska naturistförbundet skriver om detta:
https://www.dfk.org/fkk/images/stories/PDF/17NacktperformanceWN.pdf

 

Storbritannien

Välgörenhet på hästryggen

Nakenkalendrar i England har vi läst om förut, det finns tydligen rätt många att välja på. Här har vi kvinnliga ryttare som kommer med sitt bidrag. Fotografen åstadkom över 1000 plåtar, därav får vi se 12 stycken – om vi köper kalendern.
Ändamålet är välgörenhet, pengarna går till Injured Jockeys Fund, en fond för yrkesverksamma ryttare som skadats i tjänsten. Bilderna togs på Fern Farm i Aldestop, Gloucestershire.
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-5061885/Female-jockeys-strip-completely-naked-charity-calendar.html

1-GB-kalender ryttare

 

Frankrike

O’naturel – en ny restaurang i Paris

1-FR_restaurang i Paris

Ett nyöppnat matställe vid en bakgata i den franska huvudstaden. Bara 40 sittplatser. Borde inte vara något som intresserar världens media …

Men, det ska vara en naken restaurang där man – bakom tunga draperier – kan spisa middag sprillans. Då blir det ju väldigt spännande, måste man medge.

Och värdparet Mike och Stephane Saada intygar att gästerna är mycket förtjusta efter upplevelsen.
http://pop.inquirer.net/2017/11/dinner-nude-pariss-first-naked-restaurant/
O’naturel hemsida: http://www.restaurant-onaturel.fr/en/

Antalet naturister ökar!

The Local är en fransk webbtidning med franska nyheter på engelska.
I somras berättade The Local om fransk naturism, där man under de tre senaste åren noterat ett ökat intresse från yngre årgångar. Många unga barnfamiljer vill bli medlemmar.

1-FR-Naturism ökar

Totalt hade det franska naturistförbundet en medlemsökning på 40 % 2014-2015. Och man räknar med att antalet naturister i Frankrike under de tre senaste åren ökat från 1,5 miljoner till 2 miljoner.
https://www.thelocal.fr/20160613/young-french-naturists-spark-boom-in-nudismhttps://www.thelocal.fr/20160613/young-french-naturists-spark-boom-in-nudism

 

Schweiz

Video från gatan

Vi har sett en del klädfri gatuteater från alplandet tidigare. Den har videon har vi hittat på Twitter:
https://twitter.com/twitter/statuses/944894154240245760

1-CH-gatuteater

 

TV-program om nakenvandring

ARTE är en tysk-fransk TV-kanal med kulturell inriktning. Här är en introduktion, 2 minuter lång, om nakenvandring.

Den tyska texten: Sedan en del år är en ny typ av vandrare på gång i Alperna. Nakna både sommar och vinter. Alla som någon gång har provat på kan intyga: Den som strövar i skogarna i Adamskostym kommer närmare till naturen.
https://sites.arte.tv/stadt-land-kunst/de/video/die-nacktwanderung

1-CH-ARTE nakenvandring.png

 

Monte Verità idag

I början av 1900-talet fanns i sydligaste Schweiz, utanför Ascona, en koloni där man odlade idealism, socialism, vegetariskt levnadssätt samt klädfrihet. Platsen heter Monte Veritá, Sanningens berg.

1- CH-Monte Verità (1907)

Idealisterna drev en solbadanstalt som de kallade Monte Verità Sanatorium. Många av dåtidens kändisar kom hit på besök. Den nobelprisbelönade författaren Hermann Hesse klättrade naken i bergen. Rudolf von Laban utövade ”Ausdruckstanz”.

På 1920-talet upplöstes kolonin och det blev hotellverksamhet på platsen. En del gamla byggnader från pionjärtiden finns kvar och är nu museum. Fotot visar Casa Selma, en luft- och ljus-hydda, byggd för soldyrkare.
https://www.atlasobscura.com/places/monte-verita
Bilder från Wikipedia

1-CH-Monte Verità-Casa_Selma

 

Thailand

Naturistcamping öppnar

”NF Camp”, hela namnet är Naturist Family Camp, har nu öppnat för besökare. Förhållandena på platsen är ännu relativt enkla. Utbyggnaden fortsätter och om ytterligare ett år kommer campingen att ha högre standard.

1-Thailand-camping

Campingen har tältplatser och små hyddor att erbjuda. Den ligger på stranden vid Thailandviken, sydväst om Bangkok, norr om staden Cha-am. I princip är man hänvisad till självhushåll, närmaste restaurang ligger 2 km bort. I hyddorna finns el och WiFi. Tältcamping kostar 500 Bath per natt. Små hyddor (3×2,5 m) 900 Bath, stora hyddor 6×3 m 1200 Bath.
http://thailandnaturist.com/newsroom/naturist-family-camp-ready-for-visits/

 

Australien

Nude Ocean Swim

I Australien är det sommar och badväder så här års. Här har vi ett TV-reportage om ett jippo med nakensimning. Som bruket är så är ändamålet att samla in pengar, denna gång till Australiens Nationalparker.
Javisst, det är väl ingen dum idé! Och folk tycks gilla denna form av välgörande nakenbad!
https://au.news.yahoo.com/sunrise/video/watch/16164313/hundreds-enjoy-nude-swim/?cmp=st

1-AUS-Swim

 

Nya Zeeland

Katikati Naturist Park

På Nordön, inte långt från staden Tauranga, ligger Katikati, en liten ort som byggdes av irländska immigranter. Katikati Naturist Park finns strax söder om bebyggelsen. Det är en privatägd anläggning. Det finns tält- och husvagnsplatser, stugor och hus att hyra.
Här är en radiointervju med den nuvarande ägaren Tom Carrigan:
http://www.radiolive.co.nz/home/audio/2017/12/katikati-naturist-park-owner-tom-carrigan-talks-naturism-movemen.html

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Internationella Naturistfederationen, INF

Kommittémöte 3-4 november i Lissabon

Protokollet kan hämtas från INF:s webb, Download:
http://www.inf-fni.org/content/download/55882/2306359/file/20171122-MINUTES-CC-MEETING%20LISBON-EN.pdf

Här är några punkter av intresse:

INF:s ekonomi
Mötet konstaterade att INF lyckligtvis (fortunately) endast tappade 1 000 medlemmar 2017. Det famösa Wien-mötet i somras kostade 17 000 EUR som nu utgör en ren minuspost i INF:s budget.

Mötet sades vara ett återöppnande av kongressen i Nya Zeeland i november 2017, där Armand Jamier från Frankrike valdes till ny INF-president. Ett val som sedan, på obefintliga juridiska grunder, ogiltigförklarades. Vid nyvalet i Wien gällde nya förutsättningar och alla motkandidater till Sieglinde Ivo från Österrike eliminerades på formella grunder före omröstningen.

Vilka förväntningar har vi på INF/FNI?
Gregers Møller hade sänt ut frågan till alla nationella förbund (What do you want of the INF-FNI?) men det var bara två förbund som hade svarat. – Det finns mer än 30 nationella förbund i INF.

Greg Serow/Australian Naturist Federation: Gör er av med de personer som nu driver federationen (Get rid of the people that are running it already).

Greg Snow/Canadian Naturists: INF/FNI finns till för de nationella förbunden; det är inte någon regering och har ingen auktoritet över förbunden (The INF-FNI exists for the federations; it is not a governing body and has no authority over the federations).

Medlemskorten
I Sverige använder SNF ett urgammalt system med årsmärken som ska klistra i en liten folder. Andra förbund har plastkort som förnyas årligen. Frågan om ett nytt enhetligt system diskuterades vid mötet och Gregers Møller påpekade att nu finns också alternativet att ha medlemsbevis som laddas ner till en mobiltelefon eller motsvarande.
Enligt mötets protokoll ska kongressen 2018 fortsätta att diskutera medlemskorten och nya tekniska lösningar.

Annonser