Nya Zeeland har lämnat INF

Under de senaste åren har INF — det internationella naturistsamarbetet ­— vacklat fram på kryckor. I praktiken uträttas ingenting som för naturismen framåt. ”Ett kompisgäng funktionärer som flyger runt i världen och har sammanträden på exotiska platser” — mer är det inte. Och anledningen till att det är så improduktivt är att de nationella förbunden tillåter detta intetsägande gyckel. Det ställs från förbunden inga krav på att INF ska åstadkomma någonting alls.

­The New Zealand Naturist Federation (NZNF), naturistförbundet i Nya Zeeland, har på nyåret 2020 lämnat INF-samarbetet.

Det är ett beslut som varit på gång alltseden hösten 2016 då Nya Zeeland arrangerade INF:s Världskongress. Vid mötet valdes en ny INF-ordförande från Frankrike. Men den gamla INF-juntan accepterade inte detta nyval. Genom diverse oegentligheter upphävdes mötesbelutet och Sieglinde Ivo från Österrike återinsattes som INF-ordförande.

De officiella skälen för Nya Zeelands utträde

– Kostnaden för INF-medlemskapet (INF:s årsmärken) ökar för INF-länderna utom Europa samtidigt som INF-arbetet i stort är improduktivt

– INF ordnar inga arrangemang för de utomeuropeiska INF-länderna

– Vid senaste Världskongressen 2018 i Portugal hade Nya Zeelands delegater ingen rösträtt, som skäl angavs någon formalitet.

Nya Zeeland är ett gammalt naturistland, de första föreningarna bildades redan på 1930-talet. Det finns ett antal naturistcampingar och många inofficiella nakenbad, Naturistförbundet är väl organiserat och har genom åren arbetat mycket aktivt inom INF. Men nu är det slut med detta.

Dock torde de praktiska konsekvenserna för naturistturismen från och till Nya Zeeland inte bli märkbara. Nyazeeländarna är inriktade mot att ta väl hand om alla besökare, så snart de nuvarande Corona-restriktionerna hävs. Naturistresenärer kommer även fortsättningsvis att vara mycket välkomna på campingarna och hos föreningarna. Och de naturister från ”Oceanien” som letar sig till Europa kommer även i framtiden att tas emot med öppna armar, det är vi på Naturistens redaktion helt övertygade om.

Bilden är från Katikati Naturist Park som ligger på östra kusten av Nordön nära Tauranga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s