>>>Nakenbadet på Fjällnora blir kvar – denna sommar!>>>

Uppsala kommuns backar från omedelbar stängning

Men, vårt trivsamma naken bad vid sjön Ramsen i Fjällnora fritidsområde, 25 km öster om staden, är fortfarande hotat. Även om kommunens myndigheter nu tvingats backa från uppfattningen att nakenbadet skulle bli textilbad redan denna sommar.

Åtgärden att ta bort skyltarna ”Naturistbad” motiverades av att så många fler badare nu i sommar väntades söka sig till badparadiset i Fjällnora. Detta på grund av Corona-epidemien.

På Fjällnora finns ett mycket stort textilbad, men det skulle inte räcka till menade myndigheterna. Avsikten var att porta naturisterna från det lilla nakenbadet. Så att ”alla barnfamiljerna” skulle få plats.

Fina baddagar är det ”fullsatt” på nakenbadet

Även naturister kan denna Corona-sommar väntas komma till Fjällnora i mycket stort antal. Vart dessa nakenbadare skulle ta vägen, när nakenbadet blivit omskyltat, det tycks inte ha besvärat makthavarna i Uppsala kommun det minsta.

Inget samråd har skett

Enligt en i mars 2020 antagen ”Badplan” skulle en dialog genomföras med naturistföreningen i Uppsala om en flyttning av nakenbadet till annan plats. Någon sådant samråd har INTE förekommit. Några dagar innan Gatu- och Samhällsmiljönämnden skulle fatta beslut blev föreningen kontaktad av en tjänsteman som ville ha hjälp med att kommunicera ”att nakenbadskyltarna nu skulle plockas ner”.

Inte tillstymmelse till dialog således.

Naturisthistoria

Nakenbadandet i Uppsala kommun har många vänner – och har alltid haft. Nakenbadet på Fjällnora har anor från 1970-talet. Och 1975-79 var Uppsala först i Sverige med att erbjuda gemensamt nakenbad, öppet för allmänheten. Detta i Svettis simhall som ligger centralt i staden vid Svandammen. På 2000-talet hade Badstugan och Nakenkultur simhallsbad i den anrika lokalen, byggd 1911. Idag är Svettis en anläggning utan bassängbad.

Protester mot stängning av nakenbadet

Det kom in flera insändare i Upsala Nya Tidning. Och Sakine Madon på UNT:s ledarsida skrev en mycket fin ledarkrönika ”Vi ska vara stolta över – och behålla – nakenbadet”, som publicerades två dagar innan nämnden skulle fatta beslut. Politiker i nämnden fick frågor av medborgare som tog avstånd från stängningen.

Och beslutet att bums stänga nakenbadet hamnade i papperskorgen. Denna Corona-sommar! – Och det är ett bra beslut. Även naturister behöver få rekreation i sol, vind och vatten i Corona-tider.

Men nakenbadet behövs förstås även i fortsättningen. Där kvarstår den utredning som skulle göras i samråd med naturistföreningen. Kommunen ligger kvar vid planeringen att flytta nakenbadet till annan plats.

Alla naturister som brukar träffas på Fjällnora, tycker att en flytt av nakenbadet är ett URKASS förslag.

Naturisterna har varit här flera decennier och det sociala naturistlivet har fungerat utmärkt. Läget ute på udden i sydost är alldeles perfekt. Vi tror inte att det går att hitta något liknande som kan ersätta det nuvarande badet.

Kom till Fjällnora i sommar!

Nu gäller att ALLA nakenbadare ”kavlar upp ärmarna” (observera det fyndiga uttrycket!) och kommer till Fjällnora i stora skaror. Kommunens tjänstemän påstår att besökarna på Fjällnora har räknats och att nakenbadet varit litet besökt. Alla som varit på Fjällnora vet att soliga baddagar är det fullsatt på nakenbadet.

Denna Corona-sommar behöver alla – även de som vill bada klädfritt – komma ut i naturen, till sol, vind och vatten. Vi vet alla att nakis-livet i naturen är den rekreation som vi behöver, som vi vill ha!

Alltså, ut i naturen, upplev naturistsommaren på Fjällnora.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s