JULI AUGUSTI

Sverige

Inställt i Lyckebo

Från FUN – Föreningen Umenaturist – meddelas att årets läger på Lyckebo ställs in på grund av Coronahotet.

Föreningen hänvisar istället till Dragonudden, det skyltade nakenbadet i Stöcksjön, strax söder om Umeå.

SNF:s riksmöte i Blekinge

Mötet ska äga rum 29 augusti på Paradisets naturistcamping i Blekinge. Dagen innan genomförs SNF:s utvecklingskonferens. Mer detaljer finns på SNF:s webb.

Danmark

Naturmötet i Danmark

Danske Naturister, i samarbete med Friluftsrådet, planerade att delta i Naturmødet 2020 i Hirtshals i mitten av maj. Men evenemanget blev avlyst på grund av Coronakrisen. Istället ordnade DN en möte online. Här ser vi en video som publicerats på nätet.

Estland

Naturistportal och naturistläger

En ny naturistportal för Estland är under uppbyggnad. Texten finns på flera språk, även engelska.

Avsikten är att ha ett naturistläger, Lake Camp, 31 juli-2 augusti i närheten av Pärnu. Det ska från 1 juni vara möjligt att resa till Estland. Men i övrigt återstår att se om och hur lägret kan genomföras nu i Coronatider.

På webben finns också en stor undersökning om naturismen i Estland och vilka naturistvanor folk kan ha.

https://naturism.ee/en/survey-statistics/estonian-naturists-survey-2020/

Tyskland

Liten stad inför nakenbadförbud

Lychen är en liten stad i Uckermark, med bil halvannan timme norr om Berlin, 3 000 innevånare. Här finns sju sjöar och staden har flera badplatser. Nakenbadandet har traditioner sedan 100 år tillbaka. Nu har stadens myndigheter, utan någon anledning, plötsligt infört förbud mot nakenbad.

Det är ett omtvistat beslut. En ledamot i stadsförsamlingen har redan avgått.

Det påpekas att förbudet bara gäller de kommunala baden, överallt annars kan man näcka som man vill.

https://www.tagesspiegel.de/berlin/bizarrer-streit-in-der-uckermark-wegen-nudisten-yoga-nacktbaden-in-lychen-verboten/25936722.html

Nakna läkare i Coronatid

Nakenhet används ibland för att protestera och för att väcka uppseende. Det brukas också som symbol för utsatthet och för att man är ”illa ute”. Under Corona-krisen har sjukvården satts på svåra prov. Personal har tvingats arbeta utan skyddsutrustning.

I Tyskland har läkare, och annan personal inom sjukvården, protesterat mot bristerna med ”nakna” bilder.

https://www.dn.se/nyheter/varlden/tyska-lakare-klar-av-sig-nakna-i-coronaprotest/

Storbritannien

Clover Spa utan Spa

Från Birmingham och naturisthotellet Clover Spa kommer nyheter med anledning av att Corona-rastriktionerna ändras. Hotell får åter ha öppet. Clover Spa har också en badavdelning. Många naturister kommer bara för att bada. Men bad får inte ha öppet!.

Ägaren berättar att hälften av hans inkomster kommer från badavdelningen. Öppnar han nu hotellet blir det ekonomiska problem då spa-delen måste förbli stängd.

För närvarande inget bad hos Clover Spa

https://www.birminghammail.co.uk/whats-on/whats-on-news/birmingham-nudist-clover-hotel-uncertain-18473059

Schweiz

Naturistområdet Die Neue Zeit

I södra änden av Neuenburger See ligger naturistområdet Die Neue Zeit (den nya tiden) sedan 1930-talet Platsen köptes in 1936 av Edi och Elsi Fankhauser-Waldkirch, invigningen var 1939.

Här lever naturismen under gammalt märke, utan alkohol och tobak. Vegetarisk levnad är föreskriven. Nu är det naturskyddsområde i södra delen av sjön och myndigheterna har prövat om naturismen kan fortsätta på platsen mot bakgrund av naturvårdens krav. Det blev ett positivt avgörande, naturistområdet får vara kvar. Ledningen har redan vidtagit naturskyddsåtgärder och bara en liten bit av lägret ligger i strandområdet.

Spanien

Baddräktsfria bad i Madrid

Naturistförbundet i Spanien fortsätter med ”baddräktsfria baddagar”. I huvudstaden Madrid har man för andra året i rad ordnat så att det är klädfritt under tre dagar denna sommar i tre kommunala bassänger.

När åstadkommer Sveriges Naturistförbund något liknade i Stockholms badanläggningar?

Indien

Naturistträff i Goa

I Indien har vi tidigare haft någon enstaka rapport om badstränder med sporadiskt nakenbad. Geografiskt har det handlat om Goa, ett område på den västra kusten. Goa tillhörde tidigare Portugal och de europeiska traditionerna lever fortfarande kvar. Dessutom är Goa ett känt turistmål och turister är ofta mer intresserade av nakenbad än den inhemska befolkningen.

Nu kommer rapporter om att naturister i Indien hade en naturistträff i Goa 13-15 september 2019. Initiativet till mötet togs under NATCOM-konferensen 2019 som ordnades av naturistförbundet i Thailand. Även ett naturistmöte i Taiwan ska ha genomförts.

Morjim Beach i Goa, där ska finnas möjlighet till nakenbad.

På bilden ser vi dock bara påklädda badare.

Nya Zeeland

Nakna och stolta

Den 14 mars upplevde TV-tittarna i Nya Zeeland en ”nakenchock”. I programmet This Morning intervjuades ett splitt naket naturistpar, Pam Fraser and Mark Bass. De berättade om en kampanj som startats för att påverka hur naturister och naturismen behandlas i media och på annat sätt. ”Vi vill bara bli accepterade som vi är, det är det viktiga”, sa de till tittarna. (Just being accepted for who you are becomes really important.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s