>>> Normalisera nakenheten >>>

Naturismens mål är att återge människan något hon förlorat, en naturlig syn på nakenheten.

Nakenheten är människans ursprungliga och helt naturliga skepnad.

Den organiserade naturism som gjorde entré vid tiden för sekelskiftet 1900 var en social hälsorörelse, ett friskvårdsprojekt . Det gällde att komma ut till sol, vind och vatten, sunda matvanor och stärkande idrott.

Samtidigt fanns en mer romantisk syn på nakenheten som gudarnas gåva till människorna, den vackra och rena nakenheten, det lyckliga naturtillståndet.

Den positiva synen på nakenheten det som förenar naturister i alla tider, i alla länder. – Nakenheten är något bra och en tillgång, inget ”farligt”, inte något som man bör undvika eller avstå ifrån.

Naturismen på marsch

I Coronans tidevarv återupptäcker vi naturen, nakis-folk strömmar till stränderna i stora skaror, nakenvandringar med Corona-avstånd genomförs. Vi ser naturister i TV-soffor i reportage från naturistplatser.

Naturister i TV

Sociala medier knäpper upp

Vi känner alla till den censur mot nakenbilder som Facebook et consortes bedriver.

På det sociala mediafältet ser vi nu en tydlig förändring. I Facebooks grupper – och på Instagram (som ägs av FB) är det nu i det närmaste fritt fram med nakenbilder om man bara döljer bröstvårtor – kvinnliga sådana, nota bene – och de primära könskaraktärerna.

Precis som i de gamla nudistfilmerna gäller det att plåta så att något förargligt bladverk döljer det som inte får visas. Detta leder till konstiga bildvinklar och är nog inget egentligt framsteg för fotokonsten. Vi kan väl bara hoppas på att det är steg på vägen mot nakenhetens normalisering.

Naturister framträder i helfigur och hyllar nakenheten i helg och söcken. Många oförvägna naturister publicerar bilder på nätet och bidrar till att normalisera nakenheten.

Naturistorganisationerna hakar på

Amerikanska AANR och många andra bildleverantörer visar naturister som naturistar. Och inte bara på badstranden, vi får se bilder med livslevande naturister i bostäder och i många olika sociala sammanhang. Vi ser en tydlig önskan att ”normalisera nakenheten” och i detta mål kan vi bara instämma.

Men spännvidden är stor vad det gäller s k naturistorganisationer. Det finns en del aktörer som främst är intresserade av glitter- och glamour. Vi kommer i håg att på 1930-talet, och även senare, fanns i Sverige ”naturisttidskrifter” som sålde bildserier, exempelvis av ”hemmafruar”.

Då som nu är det fråga om att sprida samma ”naturistbilder” som de så kallade herrtidningarna publicerar. Det är inte fråga om att normalisera nakenheten utan tvärtom, att tjäna pengar på nakenbilder.

Men dessa galanta bilder lämnar vi åt sidan. Det finns massor av sjysta naturistbilder på skärmarna att glädjas år.

En naturlig syn på nakenheten, vi behöver mer av detta. God glad och samhällstillvänd naturism gör världen lite bättre.

Bad och solbad där är nakenheten sedan länge normaliserad men vad gäller nakenheten i vardagen återstår en del att göra

En reaktion på ”>>> Normalisera nakenheten >>>

  1. Om det är naturligt att bada naken. Varför har inte åldersgruppen 13 till 20 år upptäckt det. Det är mest 30 år och uppåt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s