SEPTEMBER OKTOBER

Sverige

Nakenbadarna fortsätter att bada

Östhammars kommun har tagit det osympatiska beslutet att ta bort Nakenbad-skyltarna på klipporna vid Tallparken. Motivet är närmast skrattretande: ”Så att fler människor (textilare) ska kunna komma ut och få frisk luft.”

Då ska vi komma ihåg att det skyltade nakenbad-området på klipporna inte varit särskilt stort. Och att vid Öregrund finns lång kust och goda möjligheter att andas frisk luft. Dessutom har skyltningen aldrig hindrat klädbadarna i Öregrund, soliga dagar har de klampat in på nakenbadet och gjort sig breda är.

Dock rapporteras från Öregrund att klädfria badare fortsätter att besöka klipporna på Tallparken.

SNF på Facebook och Instagram

Sociala medier, där finns möjligheter att både informera om naturismen och att göra reklam för verksamheten. Sveriges Naturistförbund finns numera både på FB och Insta. Många andra naturistorganisationer arbetar sedan länge på olika sociala medier. Hittills är väl innehåller på SNF-sidorna ganska intetsägande och handlar uteslutande om lyriska naturbilder – utan mänskligt deltagande – men det är ju alltid något.

SNF har ju sedan länge en egen del av Naturistportalen. Där har vi tidigare haft ett debattforum för menigheten. Men det tog abrupt slut då hackare kunde komma in och påverka diskussionerna. – På FB och Insta har vi hittills inte sett mer än ”gillande” av de fåtaliga inläggen, men det kan kanske bli mera fart i fortsättningen.

Danmark

Bara bröst – danska kvinnor vill bestämma själva

För bara några decennier sedan var det vanligt med ”topplöst” badande i Danmark – och även i Sverige.

Nu rapporteras från vårt broderland i söder att kvinnorna i ökad utsträckning väljer att bada med bar överkropp. Utvecklingen med överdelens avveckling har pågått i flera år. Heja Danmark!

https://www.dr.dk/nyheder/indland/nye-toploese-tider-der-er-ingen-der-skal-sige-det-kan-jeg-ikke

DN Fyn vandrade i bergen

DN Fyn Vandring i Svanninge Bjerge och Bakker genomfördes 1 augusti med 23 deltagare. Arrangemanget bestod av två moment. Första delen var en guidad tur över 5 kilometer, som dock genomfördes utan guide på grund av ett skadefall.

Efter lunch med medförda matpaket var det dags för andra etappen, halva styrkan vandrade vidare i Svanninge Bakker. Övriga åkte med bil 2 km till Faaborg och museet med Anna Syberg och kyrkan med Jim Lyngvilds bilder. De båda besöken var textila.

Arkivbild

Tyskland

Arena Kampnagel i Hamburg visar vild balett

Florentina Holzinger är en koreograf från Österrike som producerar moderna och ganska vildsinta föreställningar. Denna sommar är hon i Hamburg och deltar i Kampnagels sommarfestival.

https://www.kampnagel.de/de/programm/3-tanz/

Vilda vildsvin i Berlin

I Berlin finns många sjöar där man kan bada. Teufelssee i Grunewald i västra delen av storstaden är en sådan, där finns även plats för nakenbadare. Denna sommar har en flock vildsvin inriktat sig på att stjäla mat från badgästernas packningar. Härförleden inträffade att en sugga med två kultingar norpade en plastkasse och rände iväg. Ägaren var en nakenbadande man som genast kutade efter för att rädda sitt bagage. Kassen innehöll en laptop, oklart vad suggan tänkte göra med den.

Det blev en bild som vandrade genom världspressen. Även svenska nyhetsmedia hakade på.

https://omni.se/a/4q5p7

Olycka på vandringsleden

Under en nakenvandring med 30 deltagare i Thüringen hände en olycka, när man passerade ett klipputsprång där stigen bara var 40 cm bred. En man, 76 år gammal, störtade nedför stupet, 70 meter ned mot floden Saale. Två män ur gruppen tog sig genast ner till den nödställde. Samtidigt startade en stor räddningsinsats med 40 man och en helikopter. Det var svårt att komma fram till olycksplatsen, arbetet pågick i flera timmar.

Det meddelades senare från sjukhuset att mannen var ordentligt omskakad och hade många blåmärken, men att han klarat av händelsen utan bestående skador.

Nakna fotbollslag på plan

Även i Tyskland har fotbollen fått stora problem av Corona, inga åskådare får komma till arenorna. Fotbolls klubbarna är förtvivlade och klagar över uteblivna intäkter. Men det finns också andra anledningar att göra uppror mot det bestående. Här kan vi läsa (på engelska) om en demonstration med två nakna lag som spelade en match på en plan i Stimberg, i norra delen av Ruhrområdet. Här gällde protesterna fotbollens kommersialisering, mutor och bedrägeri inom toppfotbollen. Man ville slå ett slag för naturligheten och enkelheten.

Arkivbild

Jultelevision i Tyska Demokratiska Republiken

I Östtyskland (1949-1990) var nakenbadandet populärt. På 1950-talet gjorde regimen ett försök att förbjuda näckandet men det rann ut i sanden, så att säga. Naturisterna badade vid sjöar och framför allt vid de långa sandstränderna vid Östersjön. 23 december 1976 sändes i TV ett inslag där reportern intervjuar nakenbadare på stranden och ställer frågan ”Har ni redan köpt era julklappar”. Det hela avslutas med käck allsång på stranden.

https://www.mdr.de/zeitreise/fkk-ddr-aussenseiter-spitzenreiter-100.html

Storbritannien

British Naturism: Sunfolk

Naturistförbundet i Storbritannien öppnade 1 augusti en egen naturistplats, som kommer att drivas i BN:s regi. Området ligger nordväst om London, mellan St Albans och Watford (korsningen M1 och M25). Det finns stort klubbhus, kök, Wc, duschar, miniten, volleyball, pentaque, badminton, uppvärmd pool, bastu, gräsmattor, camping med husbil, husvagn eller tält. Anläggningen är öppen året runt.

Det är en gammal anläggning som BN nu tagit över. Startåret var 1931; en av de äldsta naturistplatserna i England.

Naturismen ökar med 100%

I Storbritannien har naturismen dubblerats under pandemin. Restriktioner av olika slag har medfört att friluftsliv – och annan naturism – blir ett friskt och lockande alternativ. Och British Naturism är inte sena att haka på trenden. En kvinnlig representant lägger ut bilder från hemmanakenlivet på Instagram.

Talespersonen Andrew Welch menar att folk har alltid gillat ”skinny dipping” och spa-badande, under isoleringen har de både tid och möjligheter. Att arbeta naken hemma och vara naken i solen tycks ha blivit nationens nya fritidssysselsättning.

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-8315303/More-people-trying-naturism-lockdown.html

Frankrike

Topplöst – men inte hopplöst – på stranden

På badstranden i Sainte-Marie-la-Mer utanför Perpignan, vid Medelhavet, inträffade för någon vecka sedan en rätt bagatellartad händelse. Några patrullerande poliser uppmanades av en familj att gripa in mot några kvinnliga badgäster som solade barbröstat.

Denna åtgärd föll inte i ”god sand” som man skulle kunna säga. Och polisen har kommit med en ursäkt, och klarat ut att det inte finns något hinder för topplöshet på stranden.

Nyhetsmedia i hela världen – även i Sverige – har uppmärksammat händelsen. Och Frankrikes inrikesminister, Gérald Darmanin, säger på Twitter: ”Frihet är något värdefullt. Och det är bra att poliser kan erkänna sina misstag”.

Corona Cap d’Agde

I media rapporteras nu om att Coronaviruset har fått ett lokalt utbrott i nakenmetropolen vid Medelhavet.

Cap d’Agde är, som alla vet, badstränder, campingplatser, hotell och båthamn där klädfriheten råder, en naken stad, som man brukar säga. Området började byggas ut på 1970-talet och under det sista årtiondena har platsen ofta omtalats som ett mekka för sex-turister. Andra menar att vi vanliga Svensson-naturister och barnfamiljer kan besöka metropolen om vi bara undviker en undanskymd del av stranden där ”de små grisarna” håller till och skippar de glamourösa nattklubbarna.

En märklig följd av sex-fixeringen är att ingen numera går naken på gatorna kvällstid. Här har sex-typerna i sina galanta kostymeringar tagit över, sägs det. Och Fédération Française de Naturisme, det franska naturistförbundet, rekommenderar numera ingen naturist att besöka Cap d’Agde.

Nya Zeeland

Förbundstidskriften läggs ner efter 64 år

Tiderna förändras och det är inte längre ekonomiskt försvarbart att ge ut en papperstidning. ”With a heavy heart” har federation beslutat att lägga ner Go Natural. Även den digitala versionen upphör.

årIstället kommer gonatural Nudeletter att ges ut varannan månad. Detta nyhetsbrev sänds till medlemmarna, men det kommer också att bli möjligt för icke medlemmar att ta del av utgivningen. Se NZNF på Facebook. https://www.facebook.com/102103297757/posts/10157906115292758/

INF

Internationella Naturistfederationen firar 67

år

Idag ska Internationella Naturismen gratuleras! Idag och varje dag på året ska INF-FNI gratuleras till den roll det spelar i försvar, värdighet och spridning av Naturism på internationell nivå.

Federação Portuguesa de Naturismo stöder INF-FNI-ledare.

Idag firar vi 67-årsjubileum av världens största naturistorganisation.

Länge leve Naturismen, länge leve Internationella Naturistförbundet och dess president Sieglinde Ivo!

Från Portugal har denna devota hyllning inkommit på INF:s sida på Facebook. Originaltexten är på portugisiska och en del nyanser kan väl ha gått förlorade när texten översatts till svenska.

Helt överväldigande! Tråkigt att ingen kan berätta vad INF och Sieglinde egentligen gjort för att förtjäna denna hyllning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s