❏ En sund själ i en sund kropp

Kommande år, 2021, startar den svenska naturismens 90-års jubel. Sommaren 1931 publicerade Stockholms Dagblad en insändare: Bort med baddräkterna! Skribenten bakom signaturen Naketbadare var boktryckaren Olle Schmeling. Hans inlägg inledde en intensiv insändardebatt. Några debattörer föreslog bildandet av föreningar för främjande av nakenbad. Schmeling manade intresserade att tillskriva honom under adress Valdemarsvik.

De flesta föreningsivrarna finns i Stockholm, den 2 september samlas tio herrar och två damer på Ehrnfeldts gymnastikinstitut. Senare på hösten bildas Sällskapet för fri kroppskultur. Ordförande professor Johan Almkvist. Sällskapet beslutar att verka i det tysta tills professorns bok om nakenkulturen skulle utkomma av trycket.

I december trycker Schmeling ett ”provnummer” av tidskriften Dagbräckning.

Professor Johan Almkvist

Nu finns alla bitarna på plats. I januari 1932 börjar utgivningen av Dagbräckning som månadstidskrift. Almkvists bok Hälsa och Nakenhet kommer ut i april. På ett möte 27 april beslutas att tillsätta en interims-styrelse.

I maj bildas Föreningen Hälsa genom Nakenhetskultur, HgN. Stockholms-Tidningen – Stockholms Dagblad berättar 20 maj på första sidan om detta. Rubriken är: Nakenkulturen startar.

Professor Almkvist säger att namnet återger rörelsens mål: Den kroppsliga och själsliga hälsan – där är nakenhetskulturen en viktig del.

Almkvist återkommer många gånger till kulturen inom Nakenkulturen, en sund själ i en sund kropp.

Detta vitala budskap gäller fortfarande! Naturismen är ett friskvårdsprojekt för kropp och själ!

Lichtgebet (tillbedjan till ljuset), målad av Fidus,1914

I dag möter vi rätt många som menar att naturism-nudism-nakenkultur är något sexigt jippo, ett snabbköp, där man kan får diverse erotiska önskningar tillfredsställda.

Så är det dock inte. – Det är viktigt att vi alla sunda, glada, lyckliga nakenkulturister-nudister-naturister är mycket tydliga med detta budskap.

Folk som söker erotiska äventyr finns lite varstans, men sexualiteten sitter inte i kläderna – eller frånvaron av kläder. Naturismen handlar om att må bra, att vara utan kläder i sol, vind och vatten; sund och naturlig nakenhet. Det är BARA det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s