>>> Naturismen under Coronakrisen – och efter >>>

En gång på tiden hade vi i Danmark – mitt på Själland – en naturistcamping som hette CORONA. Campingen finns där än idag, men är numera textil.

Corona-pandemin fortsätter att kasta sin grymma slagskugga över tillvaron. Karantän och försiktighet krävs av oss, smittan lurar överallt.

Friluftslivet har åter blivit populärt, det är en sysselsättning som rekommenderas, även i epidemitider. Ut till sol, frisk luft och sunda idrotter. Precis vad de gamla naturisterna ägnade sig åt, för hundra år sedan!

Restriktionerna för resor till andra länder medförde att många svenskar valde Sverigesemester. När det inte gick att åka till de stora naturistcampingarna vid Atlanten och Medelhavet fick man nöja sig med att besöka de små svenska naturistplatserna. Trots att utländska besökare uteblev denna Corona-säsong, får vi rapporter att besöksantalet på de svenska naturistcampingarna legat på en relativt hög nivå.

Och från badbaljorna rapporteras att nakenbaden haft en bra säsong denna varma Corona-sommar. Fattas bara annat!

Naturistorganisationerna ute i världen har jobbat för högtryck för Corona-naturisterna. Danske Naturister ordnar nakenvandringar – med avstånd – och DN:s Tysmosens Friluftscenter utanför Köpenhamn har varit igång hela sommaren. Likaså i England, där British Naturism invigt Sunfolk, nordväst om London, en central mötesplats för naturisterna i Storbritannien.

Många förbund har ordnat verksamhet via nätet: Både underhållning, kafferep, middagar och mer handgripliga övningar som kroki-teckning, och yoga, på distans så att säga. Många möten och sammanträden har hållits via nätet.

Naturistanläggningarna världen över har tvingats anpassa sig till pandemin. I Sverige har Sandvikens naturistcamping, öster om Persberg i Filipstads kommun, haft stängt hela säsongen. Andra campingar haft stängda bastur och gjort ändringar i rutinerna. Från Kanada rapporteras att Bare Oaks utanför Toronto under en period hade matserveringen stängd då myndigheterna beordrat detta. Och flertalet arrangemang, exempelvis World Naked Bike Ride, har ställts in.

Men på det hela taget frodas naturismen – även i Corona-tider. Från Frankrike och Storbritannien får vi veta att organisationerna har fått ett stort tillskott av medlemmar under krisen. Sommar, sol, naturism – det är precis vad världen behöver i dessa tider!

Naturismens framtid

Vi brukar säga att naturismen är världens enklaste nöje. Allt som behövs – den friska, sunda, bekväma nakenheten – har du alltid med dig. Naturismen börjar där kläderna tar slut – så är det!

Till vad behövs då våra naturistorganisationer?

Badplatser och campingmöjligheter var ledstjärnan även för det svenska naturistförbundet som grundades 1957-58.

Denna uppgift är mycket viktig, kanske den viktigaste, vi är många som tycker detta. Målsättningen är inskriven i SNF:s stadgar: ”… som praktiskt resultat söka uppnå, att institutioner och samhälle ställer lämpliga badstränder och friluftsområden till naturismens förfogande.”

Under det senaste decennierna har det varit lite si och så med SNF-styrets intresse för utåtriktad verksamhet. Istället har man nöjt sig med att publicera medlemstidskriften Tillsammans och att presidiet reser på möten som arrangeras av förbunden i Norge och Danmark eller av INF. Nu finns uttalanden av SNF:s ordförande som kan tolkas som att förbundet åter vill uppmärksamma vad som står i stadgarna, att utveckla ”badstränder och friluftsområden för naturismens förfogande”.

Naturismens mål

1970, för 50 år sedan, öppnades Sveriges första kommunala nakenbad i Piteå. Det var resultatet av ett arbete under flera år av SNF:s dåvarande styrelse. Hans Lundström, Bertil Sefbom och Bertil Flood var de naturister som åstadkom detta genombrott. Därmed satte utvecklingen igång, idag har vi mer än 50 skyltade nakenbad – och många spontana nakenbad runt om i Sverige.

Under 1970-talet hade vi – vid sidan av denna utveckling – en måldiskussion inom rörelsen. Var skyltade nakenbad den enda vägen? Vore det inte bättre om vi som i Danmark kunde få möjlighet att nakenbada – för dem som nu gillade detta – på ALLA stränder! Att kräva skyltar och skärmar, var inte det ett sätt att säga: Vi naturister är konstiga, vi måste hållas avspärrade från ”vanliga människor”?

Målet för föreningarna borde vara, att avskaffa oss själva. Nakenbad och annan naturism är i grunden så ”naturenligt” och ”vanligt” att var och en kunde nakenbada och naturista överallt där det var lämpligt. Och detta utan att man behövde tillstånd eller medlemskap i någon förening.

Än idag är det så att vi har föreningsfrihet, och många andra friheter i detta land. Vill vi starta en förening, driva en naturistcamping och så vidare är det inte mycket som hindrar oss. Men vi kan inte fritt hoppa i havet utan textila höljen, åtminstone är det alltför många, både naturistbadare och klädbadare, som tror detta. – Det allt övergripande målet för organiserad naturism borde vara att påverka allmänheten, myndigheter och makthavare så att Sverige blir ett lika fritt land som Danmark och Spanien, där envar som vill bada naken kan göra detta utan att riskera spott och spe eller till och med rättsliga efterräkningar.

Alla människor är naturister innerst inne, nakenbadare – och klädbadare – måste till slut acceptera detta. Mer naturism gör världen både vackrare och gladare! Före, under och efter Coronan!

En reaktion på ”>>> Naturismen under Coronakrisen – och efter >>>

  1. Det är väl precis detta – den gamla tesen – som säger att vi skall försöka avskaffa oss själva man försöker uppfylla. Kan ju inte behöva bli så svårt. Gör man inget aktivt, så kommer ju verksamheten att självdö. Måste vara den enklaste sak i världen. Har man nu bestämt, att ingen central verksamhet skall förekomma, utan man decentraliserar alltihop, så har det snart fått avsedd effekt. Brukar bli självupp-fyllande. Vad som händer med de enskilda föreningar-na som hängs ut i kylan, har man kanske inte förutsett

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s