>>> Solen vänder åter! >>>

Det har länge rått grått grottväder – men nu kommer vändningen. Dagarna blir längre, solljuset kommer åter. Någongång, till slut, kommer vi att se solen, när vi kryper ut ur grottan.

Detta år, 2020, har stått i Coronans tecken, smittans svårmodiga skymningsland, en oerhörd påfrestning för hela samhället. Naturismen, alla naturistiskt sinnade, och våra föreningar lider i detta allmänna elände. Campingar har hållit stängt, andra naturistanläggningar har tvingats köra på sparlåga, samlingsrum och matsalar har varit stängda, simhallsbad och bastu har avlysts, resor har ställts in.

Det enda som varit på plus är friluftslivet. Där har vi upplevt att människor som söker rekreation i naturen, på vandringsleder och friluftsbad, har ökat betydligt. De som arbetat hemmavid har upptäckt att kläder behövs i många fall, men inte alltid. På sina håll – i Frankrike och på det brittiska öarna – har naturistföreningarna rapporterat ökad tillströmning av nya under pandemin.

Donkey Bay, Russel, Bay of Islands, Nya Zeeland — där är det sommar i januari

Under Corona-mörkret har en del naturistorganisationer – främst det brittiska naturistförbundet, amerikanska förbund som AANR och det framgångsrika naturistförbundet i Thailand – utnyttjat nätet till tävlingar, gemensamma måltider, sällskapsdans, med mera i den vägen.

British Naturism ordnade nyligen ett globalt naturistforum på nätet där naturismens nutid och framtid diskuterades. Även INF bidrog med att göra reklam för detta evenemang, men från de skandinaviska förbunden hördes förstås ingenting …

INF-presidenten själv, Sieglinde Ivo, upprädde i det globala forumet. Hennes anförande väckte dock inget bifall. Hon pratade om de INF-anslutna, som enligt vad hon sa, var de enda godtagbara naturisterna, alla andra var bara simpla nakenbadare.

Detta är ett helt oacceptabelt resonemang, har alltid varit. Och i dagens globala samhälle, där vi respekterar mångfald och samarbete över alla gränser, är det en fullkomlig plattityd att försöka dela in människor i olika grupper. ALLA är vi naturister – innerst inne – och var och en av oss måste själv bestämma hur vi praktiserar naturism.

Den här synen, på naturiströrelsen som en särskild sekt, där folk utövar naturism enligt någon slags regelbok, är en utopi, och har alltid varit det.

Undertecknad redaktör har varit ansluten i SNF- och INF-anslutna föreningar i mer än ett halvt sekel. Ingen har någonsin haft läxförhör med mig och undervisat om vad sekten lär och fordrar av oss. Allt detta prat om naturister som är si, och ”nudister” som är så, saknar relevans – och tur är väl det.

Du och jag bestämmer själva över vår eventuella ”naturism”. Vill vi delta i någon förenings verksamhet, bo i tält på något föreningsområde, bada i någon simhall kan vi göra detta, men vi ska inte påstå att detta gör oss till bättre naturister.

SOL-I-HEJ, som de gamle sade!

Olle Strand

Nudist? Naturist? Nakenbadare? – Behöver vi fundera över detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s