JANUARI FEBRUARI

Danmark

Vedsølejren

Ungefär mitt på Jylland, vid staden Viborg, ligger Danmarks äldsta naturistplats. Början skedde redan 1936, samma år som Nordiskt Naturistförbund bildades i Sverige, på en ö i Östergötlands skärgård. NNF bytte 1939 till Solsport.

Det var familjen Nielsen som startade campingen och idag drivs den i andra generationen av Herulf Nielsen. Det är en liten plats, men det finns moderna bekvämligheter, wifi, tvättmaskiner, torktumlare, duschar och toaletter, kök och gasolgrill, badbrygga, fiskebrygga, båtar och förstås en bastu.

Solsportföreningen Danmark Vedsølejren är det fullständiga namnet. Och uttydningen av ”Vedsølejren” är inte ”Vid-sjön-lägret” utan det är så att sjön heter ”Vedsø”.

http://www.vedsolejren.dk/dansk.htm

Norge

Klädfritt Spa söder om Oslo

Badanläggningen The Well (Källan) bjuder in till nakna bad i bastun. Så här skriver man på webben:

På The Well setter vi de absolutt høyeste krav til renslighet og hygiene.

Derfor er det ikke tillatt å benytte badetøy i våre badstuer og dampbad.

Låter mycket trevligt, tycker vi på redaktionen.

https://thewell.no/den-nakne-sannhet

Naturist-nytt hyllar Lucian

Freud

Norska naturistförbundets tidskrift, som är sambunden med SNF:s Tillsammans, har i sitt senaste nummer, nr 4, 2020, fyra bildsidor med målningar av den världsberömde brittiske konstnären (som avled 2011). Han är känd för sina expressionistiska porträtt och för bilder med naturalistiskt skildrade nakna människor.

Många bilder visar feta nakisar, ofta i groteska poseringar. ”Naturistbilder” brukar visa unga, släta och slanka men här får vi se personer som är något äldre och skrynkligare. Och det harmonierar ju med naturismens omfamnande människosyn. Naturismen är för alla, inte bara unga och vackra,

Estland

Video från stugbyn

Nordväst om Pernu, vid sjön Tõhela, ligger en liten stugby där man, enligt denna reklamvideo, ska kunna naturista; bad, bastu och roddbåtar finns det också.

Tyskland

En armé av nakna kvinnor

Potsdamer Platz ligger mitt på den gamla zongränsen i Berlin. Före Murens fall var här en kontrollpunkt för passage mellan öst och väst. Nu finns en installation med 222 kvinnliga skyltdockor som bemålats.

Konstnären heter Dennis Meseg, det är en demonstration mot våld mot kvinnor. Konstverkets namn är ”Broken” men så nedbrytna ser inte de käcka skyltdockorna ut. Dock, budskapet är allvarligt och mycket viktigt: Våld mot kvinnor har ingen plats i samhället!

Nederländerna

Zeevolde förbjuder nakenvandring

NFN, naturistförbundet i Nederländerna, världens största naturistorgganisation, rapporterar om problemkommunen Zeevolde. Denna ort med circa 30 000 invånare ligger på Flevoland, ett område i Ijsselmeer som återvunnits från havet. Den kommunala myndigheten beslutade nu i december att förbjuda naket friluftsliv i hela kommunen med undantag av nakenbadet Laakse.

Kommunens åtgärd är inte riktad mot naturisterna utan mot dem som roar sig med offentlig sex. NFN menar att ett sådant förbud inte är förenligt med den lagstiftning som gäller. Förbundet har en advokat inkopplad och utreder möjligheter att överklaga.

Nakenbadet Laakse Strand – naturistcampingen Flevo-Natur ligger i närheten

Storbritannien

Party Time

Dessa kulna Coronaveckor. Vi sitter i karantän och behöver röra på oss. Jul och Nyår!

British Naturism, det brittiska naturistförbundet, har detta år jobbat mycket på webben. Och under storhelgen ordnades ”Naked disco” för danslystna. Vid fyra tillfällen inklusive juldagen och nyårsafton. Man kunde välja mellan det virtuella dansgolvet eller att chatta med andra festdeltagare i ”the breakout bar”.

So, if you’ve got nothing on this Christmas, you’ll find a warm welcome here …

Det nakna universitetet

Universitetet i Cambridge tävlar med Oxford om att vara det mest välrenommerade i det Förenade Konungariket. Och cambridge-studenterna tävlar om att skapa tjusiga nakenbilder i studentmiljöer. Webbtidningen The US SUN visar här 13 bilder, någon segrare var ännu inte korad, när detta reportage gjordes.

https://www.the-sun.com/news/1857721/uni-students-strip-naked-for-raunchy-best-bum-competition/

WNBR, Nakna cykeldagen, 2021

2020 blev detta årliga evenemang inställt på grund av pandemin. Frågan är hur det kan bli 2021. Planeringen är i alla fall påbörjad. Det finns ett preliminärt datum, 12 juni. Och värvning av medarbetare (se bilden) pågår.

Nakencyklingen i London är ett stort evenemang, som tidigare har samlat mer än 1 000 deltagare. Starten sker på flera platser, det inns många arrangemang som ska samordnas; Startplatser, vägvisning, kroppsmålning, musik, efterfester, med mera.

Irland

Naturister i naturen

Irland, den gröna ön, har även karg och orörd natur, fylld av dimmor, saga och sägen. Naturistvandring i denna vildmark är en självklarhet för irländska naturister.

Spanien

Baños Árabes Elvira

FEN, naturistförbundet i Spanien, tipsar på sin webb (flera språk) om det arabiska badet de Elvira i Granada. Där är det naturistbad första och tredje tisdagen varje månad. – I sydöstra Spanien, där Granada ligger, finns många minnen från den arabiska tiden som varade flera århundraden fram till 1492.

http://www.banosdeelvira.es/en/banos-arabes-de-elvira-spa

USA

AANR

I Förenta staterna finns flera stora naturistorganisationer. Den största är American Association for Nude Recreation. Det är en organisation som ursprungligen grundades 1931 som har varit 88 år ”på skådebanan”.

AANR är inriktad mot familjeorienterad rekreation och social nakenhet. Man stöder 180 klubbar, naturistanläggningar och campingar, och 30 000 medlemmar, i USA, Kanada, Mexico och i Karibien.

Organisationen var ansluten till INF fram till 2010.

Australien

Badplatskarta

Nu kommer sommar, sol och badsäsong på södra halvklotet. Naturistförbundet i Australien gör reklam för sin nya badplatskarta på webben.

När man tittar på kartan ska man dock komma ihåg att det är en stor kontinent Down Under, avstånd väst-öst 380 svenska mil, nord-syd 310 mil.

http://www.ausnatural.org.au/index.php/where-to-go/beaches1/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s