> Naken KULTUR på gång >

Vårt nya Naturistår 2021 innebär att vi kan fira viktiga händelser som bildar upptakten till organiserad naturism i Svea Rike, allt startade 1931, för 90 år sedan.

Professorn Johan Almkvist i Stockholm trädde fram i offentligheten som en förespråkare för nakenkulturen. Han grundade 1932 den första naturistföreningen i Sverige, Hälsa genom Nakenkultur. Och han skrev böcker och tidningsartiklar i ämnet. Hans namn var mycket välkänt. Än idag kan vi säga ”almkvista” som synonym för ”nakenbada”.

Professorn var noga med att betona allvaret och kulturen inom nakenkulturen; Målet är människans fysiska och psykiska hälsa. Den viktiga grundbulten i den oklädda kulturen är sedligheten, att män och kvinnor uppträder juste mot varandra, en fullkomlig självklarhet!

Nu, nittio år senare förekommer en del missförstånd på området. En del vildhjärnor har fått för sig att naturistplatserna är någon slags erotisk frizon där man lätt och lekfullt får alla önskningar tillgodosedda. Där man kan uppträda hur uppknäppt som helst. Så är det inte! På ett naturistområde, där allmänheten har tillträde, gäller samma lagar som annorstädes i Sverige. Du får inte ofreda någon, detta gäller vare sig du är klädd eller oklädd. Olämpligt uppträdande är inte lämpligt.

Det är viktigt att ingen nakenkulturist slirar på det här området. Vi får aldrig acceptera att buset tar över. På ett naturistområde, i en naturistförening uppträder vi minst lika hyfsat som i andra liknande sammanhang. Vi kan vara utan kläder, jo så är det, men det är enda skillnaden.

I Sverige kan vi glädja oss åt att kommuner och andra markägare öppnar allmänna badplatser för naturister. Det finns 50-talet skyltade och väl etablerade kommunala nakenbad i Svea Rike. Föreningar kan anskaffa eller arrenderar mark för att driva naturistcampingar. Andra föreningar hyr simhallar och bastur. Nakenbadare är inte fula och farliga, de är lika goda och anständiga samhällsmedborgare som alla andra.

Idag likaväl som för 90 år sedan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s