NATURISTFÖRBUNDET

SNF: Dags att kavla upp ärmarna!

Sveriges Naturistförbund, SNF, har en årlig förbundsstämma som kallas ”riksmöte”. Det som sker där är val av styrelse och andra årsmötesfrågor. Dessutom har SNF en årlig utvecklingskonferens som har sin alldeles egen historia. Det gamla namnet var ordförandekonferens, sådana sammanträden förekommer i en del andra organisationer. Konferensen låg på vårkanten medan riksmötet hölls sommartid på någon av de naturistcampingar som drevs av anslutna föreningar. Det var svårt att få alla ordföranden att komma samman så det blev namnbyte till utvecklingskonferens.
Alla är SNF-anslutna är välkomna att närvara, men förbundet betalar kost och logi samt resa för en person från varje förening.
Under många år kördes konferensen under våren i Ljungsbro, man bodde på ett vandrarhem och badade i en liten simhall som fanns på platsen. Men för några år sedan röstade riksmötet för att samgruppera konferensen och riksmötet på samma plats och under sommaren. Styrelsen gillade inte detta, många försök gjordes att ändra beslutet. Och 2019 var konferensen åter på plats i Ljungsbro – och under våren. Men riksmötet bestämde samma år att återgå till ordningen med gemensam konferens och riksmöte under sommaren.

Partisanen i västra Blekinge

Utvecklingskonferens och riksmöte i Blekinge

Coronaåret 2020 genomfördes konferens och riksmöte i slutet av augusti på campingen i Kyrkhult. I Tillsammans nr 4 2020 finns ett referat från mötena. SNF:s ordförande ledde utvecklingskonferensen. Man började med att titta tillbaka på 2019 och de ärenden som då togs upp, det fanns några punkter som inte blivit åtgärdade:

Medlemspass” – Styrelsen tittar fortfarande efter någon typ av app och/eller QR-symbol, som fungerar som ett elektroniskt medlemskort vilket kan godkännas av INF. Något riktigt bra förslag har ännu inte dykt upp, men frågan är inte avskriven än.

Fotnot

Med medlemspass menar SNF det internationella INF-medlemskortet som bland annat det svenska förbundet använder som medlemskort. Många andra förbund, bland annat det finländska naturistförbundet, har sedan länge egna ”plastkort” som förnyas årligen. Danske Naturister har detta år infört ett elektroniskt kort som kan laddas ner i telefonen.

Medlemsregister – Behovet av ett nytt medlemsregister är stort och frågan är prioriterad. En idé är att försöka skapa ett register där varje förening själv kan administrera sina egna medlemmar. Detta skulle göra att uppdateringar gällande medlemmar skulle kunna gå mycket fortare än idag.Styrelsen jobbar med frågan, och hoppas kunna komma med något bra system framöver.

Gamla och nya föreningar

Så långt återstående punkter från förra året. Och därtill kommer nu två nya punkter:

Förbundet önskar kontakta de föreningar som inte är med i SNF eller deltar på utvecklingskonferensen eller riksmötet, för att starta en dialog om hur vi kan förändras för att fler ska känna sig hemma i förbundet.

Detta är verkligen en spännande fråga. ”Föreningar som inte är med …” Sådana finns förvisso och skälen till att inte vara med i förbundet varierar. Ingarö och Bohus Björkö, de äldsta och mest väl etablerade föreningarna är inte med i SNF, båda var med från början när SNF bildades. Ingarö lämnade frivilligt medan Bohus Björkö blev utesluten på ett riksmöte 1971, där mötet gick emot styrelsens förslag.
Det är en del krångel och mycket byråkrati för en liten förening att vara ansluten till SNF, och utbytet är inte i paritet med kostnaderna. För små föreningar, eller ”intressegrupper” som ordnar med badplatser eller arrangerar inomhusbad, finns inget motiv att varje år sikicka in tiotusentals kronor till förbundet. – Men onekligen är detta med att vårda förbundstanken och motivera föreningar till anslutning en central fråga för SNF. Ännu viktigare är förmodligen att ta vara på de föreningar som fortfarande är kvar i förbundet. Det finns, som vi brukar säga, ett enormt ”demokratiskt underskott” i SNF, intresset för förbundsfrågorna är lågt. Cirkus hälften av föreningarna kommer inte till vare sig utvecklingskonferens eller riksmöte. Och de föreningar som får ha flera delegater på riksmötet deltar med 1 à 2 personer.

Att synas och få fler medlemmar

Frågan om hur vi ska bli mer synliga och locka fler medlemmar diskuterades flitigt.

Ja, här har vi verkligen en stor och viktig fråga. Förbundet bildades en gång (1957-1958) för att främja naturismen i Sverige, och se till att myndigheter och andra markägare ställer badplatser och campingar till naturismens förfogande. Den målsättningen står fortfarande inskriven i stadgarna. Men förutvarande styrelser har hävdat, att sådant ska föreningarna sköta själva, styrelsen har bara representativa och administrativa uppgifter. Och då blir det inte mycket gjort! Inget väsen, ingen ull!

Det är ju så, att om vi har bra föreningar som driver reko verksamhet, då kommer dessa föreningar att få många entusiastiska medlemmar. – Det finns gott om intresserade naturister i Svea Rike. De som nu är anslutna, i de nuvarande föreningarna, och de som jobbar i de fria grupperna, är bara en liten bråkdel av de naturistentusiaster som finns i landet.

Och om förbundet träder fram på arenan, och propagerar för naturismen som en viktig livskvalité i samhället, en god, glad, och inte det minsta samhällsfarlig, NATURISM, då kommer föreningarna att ta emot denna draghjälp med största tacksamhet.

Men, nu har vi en förbundsstyrelse som struntar fullständigt i att skyltade bad läggs ner, och som inte lägger något krut på att skapa förståelse och tolerans för naturismen i samhället. Det viktiga ”attitydmålet” är nedplockat från dagordningen. Då blir det som det blir.

SNF, lyft fram naturismen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s