Spirande naturism i Asien

Barefeet Heaven Hill Naturist Resort i Trang, södra Thailand

Långt om länge var hela sydöstra Asien ett naturistiskt ingenmansland. Här fanns folkrika länder: Indien, Kina, Japan, Thailand, Indonesien, för att nu bara nämna några. Många stora religioner – alla tycktes de mena att social nakenhet var strängerligen förbjudet.

Undantag kunde vara religiösa heliga män, till exempel i Indien, och nakenhet som heligt reningsbad.

Världens första en naturistförening – i Indien!

Under 1800-talet var Indien en brittisk kronkoloni. Förvaltningen krävde att brittiska gentlemän tjänade kronan som officerare och tjänstemän i Indien. På fritiden hade de sina egna klubbar och där fanns väl ett behov av lite förströelse. Och, här från kolonialherrarna i Indien, finns en notering i naturismens stora historiebok: 1891 Fellowship of the Naked Trust, en kamratförening, endast män, kan man förmoda, som prövar lite näckande under solen som gemensamt nöje.

1900-talet

Hela 1900-talet förblir sydostasien en nedmörkad världsdel – ur naturismens synvinkel. En del hippieturister, kommer förstås resande, ofta till Indein. Där på västra kusten ligger Goa, en portugisisk koloni fram till 1961. Många turister söker sig till Goa, även en och annan nakenbadare, kan man tänka.

Badparadiset Thailand

De stora turistströmmarna går dock till Thailand, där finns många fina tropiska badstränder. Badfolk kommer från Europa, Japan, Nya Zeeland , Australien. Men ack och ve, nakenbad godtas inte av vare sig det civila samhället eller de religösa organisationerna.

Men där det finns turister som vill nakenbada finns det researrangörer och hotellägare som ar intresserade. – Idag finns i Thailand ett antal naturistanläggningar, men de allra flesta är belägna i inlandet. Att hitta en strand för nakenbad är fortfarande väldigt exklusivt. Istället arbetar naturistförbundet i Thailand med att ordna utflykter och möten där folk kan praktisera naturism. Det berättas att thailändarna hakar på, de svarar för hälften av deltagarna vid naturistarrangemangen. Thailand är på G som naturistdestination!

Naturist Association Thailand, NAT, är mycket aktivt på webben: http://thailandnaturist.com/

NAT är ansluten till INF.

The Bare@ll magazine är medlemstidskrift för NAT. Premiummedlemmar får en tryckt papperstidskrift, andra får läsa på datorn.

Malaysia

I grannlandet söderut på Malackahalvön har man islam som statsreligion. Offentlig nakenhet är olaglig och belagd med stränga straff. Det innebär en del svårigheter för den som vill ordna naturistverksamhet. Det har öppnats två naturistanläggningar, Hulu Langat och Gombak, båda nära huvudstaden Kuala Lumpur.

Det finns rapporter om små naturistgrupper som gör utflykter, men också om motåtgärder från myndigheterna. Det finns en webbsida https://www.spotnaked.com/naturism-in-malaysia/1403/

INF har i sin förteckning Malaysian Naturist Association, som korrespondent, en organisation som (ännu) inte är medlem i INF, det finns ingen hemsida, bara en epost adress.

Öriket Indonesien

Islam är statsreligion, Indonesien är befolkningsmässigt världens största islamistiska land.

Ön Bali och en del andra områden tar emot stora mängder turister från hela världen, men något naturistresemål är Indonesien inte. Det finns två naturistanläggningar för nakis-folk, Bali Au Naturel och Glass House, båda på norra Bali. Och två stränder där man ska kunna näcka någorlunda – maxstraffet för offentlig nakenhet är 10 år, nota bene.

Vill man leta efter ensliga stränder är både östra och västra delen av Bali glesbefolkade och det är ju alltid något.

Det finns små lokala naturistgrupper som samlas på undanskymda platser, mer är det inte.

Taiwan – den stora ön utanför Kinas södra kust

På Taiwan finns ödsliga bergsområden, där finns möjligheter att hitta tillflykter, även för nakis-folk. Det finnas en liten naturistförening, men då den energiske ledaren nyligen avlidit får vi se hur det utvecklas. https://www.facebook.com/TaiwanNaturista

INF listar TWN Taiwan, som korrespondent. Det finns ingen hemsida, bara en epost adress.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s