Minnesord: Tom Bloch †

En enkel och naturlig syn på nakenheten

Det var på Stora Idskär i början av 1970-talet som jag träffade Tom Bloch. Han var en person med stor auktoritet, en vinnande personlighet och goda kunskaper. Och en hängiven naturist. Han ivrade för föreningsnaturismen, där vi alla hjälptes åt att göra Idskär till ett verkligt paradis för glada naturister. Han talade ibland om ”kommersiella naturister” som menade att de betalade för vistelsen på naturistområdet och ville ha tjänster utförda.

I Idskärsföreningen Stockholms Naturvänner var han ordförande under många framgångsrika år. Och inom förbundet var han SNF-ordförande 1974-75.

Han är mest ihågkommen för sina insatser som publicist. Han var den som startade förbundstidskriften Tillsammans 1974, tidigare hade SNF Nakna Fakta och Meddelanden från förbundsstyrelsen, enkla stenciler som kom mer eller mindre oregelbundet. Nu blev det en tidskrift, fyra nummer per år, som de första åren kom ut som enkelt kontorstryck i A4. Föreningarna hade egna sidor med förtryckt vinjett. Detta var en tid då föreningarna inte hade resurser att ge ut egna medlemsblad, då var föreningssidorna i Tillsammans en tillgång för att sprida information.

Från och med december 1976 utgjordes omslagen av originalteckningar av Leif ”Loffe” Norman, konstnär och jazzmusiker, medlem i Stockholms Naturvänner.

Från 1984 blev det boktryck och bättre bilder.

Vår bild är från riksmötet 1974 på Stora Ekenäset söder om Borås. I mitten ser vi Bertil Sefbom och Tom Bloch (i vit tröja med Idskärsföreningens logga). Till vänster Karl-Erik Johansson, Västergötlands NF, till höger Bertil Ohrås, Svanrevet.

På 1970 talet besökte Bertil Sefbom Idskär. Han och Tom Bloch gjorde då långa paddelturer ute i skärgården.

Under senare år blev Tom Bloch Eos-medlem.

1973 gav SNF ut broschyren Soldyrkare. Texten är signerad Tom Bloch.

Soldyrkare är vi allihopa … Men naturister blir bruna över hela kroppen.

Vad är naturism? Naturismen är en livsstil som vill förenkla umgänget människor emellan. Naturismen vill dessutom återge människan något hon förlorat; en enkel och naturlig syn på nakenheten.

Tom Bloch

* 26 januari 1942

† 24 december 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s