Kvinnor och män i naturismens vingård

Det finns ett ärende som förföljt organiserad naturism alltsedan begynnelsen.

Det är ensamma män – och i någon mån ensamma kvinnor – som alltsom oftast gjorts till ett problem. Vad hjälper det att INF med flera menar att det ska vara demokrati och jämställdhet inom naturismen. Och ”respekt för andra”.

Det verkar inte särskilt respektabelt att helt sonika portförbjuda ensamma manliga naturister att bli medlemmar eller besöka ett naturistområde.

Kvinnor och män tillsammans i naturismens vingård

Faktum är att i INF-guiden, långt fram på 1970-talet, fanns symboler i beskrivningen av olika naturistcampingar. ”Förbjudet för ensamma män”, ”Förbjudet för ensamma kvinnor” och ”Förbjudet både för ensamma män och ensamma kvinnor”.

Samtidigt förnekades med stor emfas att naturismen var nått sexuellt. Inför besökande journalister berättade man att naturister var så fullkomligt ointresserade av sex” att skribenterna blev helt förstummade. Hur sjutton skulle månne bliva med återväxten, när alla var så ointresserade av detta ämnet …

När det nu var ”sexfritt” på naturistområdet, varför kunde då inte ensamma män få komma dit?

Vi kan bara gissa oss till vad motivet var för avogheten mot ”ensamma”. Var det månne så att fruarna fruktade att eventuella ensamma kvinnor på området skulle dra iväg med deras män? Eller var det herrarna som menade att de oundvikligt skulle bli brädade av de ensamma männen?

I största allmänhet fanns nog en fruktan för att horden av ensamma män – om de gavs möjlighet – skulle invardera platsen så att det blev huvudsakligen manliga naturister som var där. Och det var inte trevligt för de fåtaliga kvinnorna, trodde man. De skulle ju bli alldeles uttittade.

Än idag möter vi i naturistföreningarna att det finns negativism mot ensamma män. Det finns fortfarande föreningar som nekar – eller försöker avskräcka – män som inte har någon partner. För en allmän ideell och skattebefriad förening är sådant icke tillåtet enligt lagen. Och borde vara en omöjlighet i varje förening där gemenskap och kamratskap ska råda. – Däremot skall det vara nolltolerans mot allt som handlar om ofredande, brist på hänsyn och olämpligt uppträdande. Och detta gäller alla som vistas på området, kvinnor som män.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s