MARS APRIL

DANMARK

Nye topløse tider

Danske Naturisters webb berättar om utvecklingen i Danmark.

Kvinnors bara bröst på badstranden har en lång historia. De danska kvinnorna har varit väl framme i utvecklingen. Redan på 60- och 70-talet fanns detta med bar överkropp, även för kvinnor, på dagordningen. Kvinnor menade att deras kroppar var deras angelägenhet, de skulle själva bestämma. Kvinnokroppen finns INTE där för att tillfredsställa männens begärande blickar.

På 70-talet blev toppfriheten det normala på danska badstränder, men på 80 talet svängde utvecklingen, det blev helt påklätt. Nu tycker kvinnor åter att de ska få sola brösten, om de vill.

DN refererar till en artikel i DR (Danmarks Radio)

https://www.dr.dk/nyheder/indland/nye-toploese-tider-der-er-ingen-der-skal-sige-det-kan-jeg-ikke

Når flere kvinder har bare bryster på offentlige strande og i parker, handler det om retten til selv at vælge, hvornår man er seksuel, og hvornår man ikke er.

Kvinnor säger:

Der er ingen, der skal sige, at det kan jeg ikke.

Det er politiske strømninger, som handler om selvbestemmelse over egen krop, blandt andet på sociale medier, der gør, at vi i dag ser flere topløse, og det er en god ting.

Bildtext: Arkivbild

NORGE

NATE – Naturistforeningen Telemark

Telemark är ett gammalt norskt fylke som numera ingår i Vestfold og Telemark fylke, området väster Oslofjorden upp mot Hardanger

Där finns en fristående norsk naturistförening som bildades 2011. ”Norges första oavhängliga förening”.

Föreningen håller kontakt med medlemmarna med epost. Inomhusbad ordnas Stridsklevhallen i Porsgrunn.

Alla norska naturister är välkomna att söka medlemskap.

http://www.naturisme.no/

Utviklingsmøte – Norsk Naturistfobund 2020

Mötet skulle ha hållits på vårkanten, men på grund av Corona blev det först i slutet av oktober. NNF höll mötet på Gjøvik Strand Hotell, i en stor lokal där deltagarna kunde hålla Coronaavstånd.

Digitalt og felles medlemsregister. Har varit på tapeten i många år, Norge och Sverige samkör Skandinavisk Naturistportal på nätet, och det är meningen att föreningssidorna ska användas för ett digitalt medlemsregister.

NNF och föreningarna. Man diskuterade fördelningen av uppgifter, vad gör föreningarna, vad gör förbundet?

Utnyttjande av sociala medier och UNG. Inom NNF finns UNG, en organisation för unga naturister. Yngre människor hämtar idag huvudsakligen information genom nätet, det blir allt viktigare att utveckla naturistbudskapet på Internet.

NNF-mötet hölls samtidigt med att Mjösaområdets Naturistforening firade sitt 40-års jubel.

Och nakenbadet Glomstadbukta fyllde 30 år, stranden ligger 3 km norr om Gjøvik.

LETTLAND

Nudistsemester

På webben har vi hittat sidan ”Nudistsemester”. Det är svensk text, men sidan är översatt med någon maskin som inte vet allt om ”ärans och hjältarnas språk”.

Den stora officiella nakenbadet i Lettland är Vecāķistranden, vid havet utanför Riga, norr om Daugavas mynning. Den är ungefär en mil lång, mellan Vecāķiem och Kalngalē.

Stranden nås med tåget som går från Riga mot Saulkrasti. Avstigningstation Vecāķi. Det finns små bussar (nummer 200 eller 204) som går ner till stranden. Sedan får man gå norrut till nakenbadet. – ”Flera olika avdelningar finns: Äldre män, familjer med barn, kvinnor och längst bort homosexuella.”

Andra stränder med nakenbad:

– Inčupe naturistbad är en medelstor strand ligger nära Saulkrasti-järnvägen, på södra stranden av floden Inčupe, ca 50 km från Riga.

– Jurmala Beach är ett litet inofficiellt naturistbad, på vänstra stranden av floden Lielupe. – ”Det är faktiskt sant naturister är inte lika populära. Det finns ofta aggressiva människor, många är bara här för att dricka och röka.”

– Ventspils, i nordvästra Lettland vid kusten, har ett officiellt naturistbad. Badet ligger på vänstra stranden av floden Venta. – ”Det är en ganska trevlig liten plats, men en irriterande faktor är ljudet av den lilla museitåget, som passerar två gånger i timmen.”

– Liepaja, i sydvästra Lettland, har ett inofficiellt naturistbad. Det det ganska litet och ligger ca 3 mil söder om Liepaja.

https://nudist-semester.blogspot.com/search/label/Lettland

ISLAND

En smartwatch – allt du behöver

Enligt en reklamvideo behövs endast denna SmartWatch för att klara sig på Island: All You Need in Iceland. Videon uppges ha visats i isländsk television på bästa sändningstid.

TYSKLAND

OBÖNA har rest färdigt

Resebyrån ÖBÖNA som erbjöd naturistresor till sydliga och solsäkra destinationer har ”alltid” funnits. Men nu, i Coronans tidevarv, har det blivit dags att ”göra kväll”. Resebyrån är nu nedlagd.

Den årliga OBÖNA-katalogen, med många förföriskt vackra naturistbilder, var populär läsning i hela naturistvärlden.

Mossig textilreklam

Från Tyskland kommer denna makabra reklam för textilismen. Filmen skildrar ett välmående naket samhälle där frid och fred härskar. Två fula skogsväsen förför en yngling genom att ge honom ett par jeans. Detta kan bara sluta på ett sätt …

Vi har sett denna video förut. Den är 7 år gammal, men var lika osympatisk då som nu.

STORBRITANNIEN

Lady Godiva rider igen

Den engelska staden Ludlow ligger nära gränsen till Wales. En gång vid mitten av 1000-talet efter Kristus hände sig – enligt legenden – att Earlen av Mercia beslutade att skatterna skulle höjas. Hans hustru, Lady Godiva, bad enträget att han skulle ändra beslutet. Earlen skrattade och sa, att en skattesänkning var lika otrolig som att hon skulle rida naken genom stan.

Och då gjorde Lady Godiva förstås just detta, hon red ut sprillans genom staden. Och Earlen var sjyst nog och sänkte skatten.

Enligt ett senare tillägg till berättelsen valde folket i staden att stanna inomhus så ladyn fick rida ifred. Men en gubbe bröt mot utegångsförbudet och var ute och kikade på ryttarinnan. Han kallades ”Peeping Tom” vilket än idag är det engelska ordet för ”smygtittare.

1678 började man fira Lady Godiva med en procession genom staden, och än idag händer det att nakna kvinnor rider genom Ludlow. Numera är det jippon för att samla in pengar till välgörenhet. Här i nättidningen berättar 29-åriga Grace om sitt planerade nakenridande på hästen Indigo Sugar Babe:

https://www.shropshirestar.com/entertainment/south-shropshire-entertainment/2021/01/27/grace-saddles-up-for-a-lady-godiva-style-trip-through-ludlow-for-charity/

IRLAND

Språkkurs i naturistspanska

Många naturistförbund arbetar mycket kreativt och ambitiöst, så här i Corona-tider. Naturistförbundet i Irland är ett föredöme. Där bjuds medlemmarna på språkkurs via nätet – i naturistspanska. Bra att kunna när det åter går att resa till Spanien!

SPANIEN

Nakenbad på alla stränder

Det spanska naturistförbundet, FEN, har tagit fram en skylt som man vill att lokala förvaltningar som har hand om badstränder ska använda. Man vill främja nakenbadandet, sådant är i Spanien i princip tillåtet på ALLA stränder. Den har dekalen ska göra badfolket medvetet om detta. En logo som uppmuntrar dig att klara dig utan baddräkten och vara lycklig.

THAILAND

Fisketur och yoga

NAT, naturistförbundet i Thailand, har ett mångskiftande program för att hålla igång verksamheten under pandemin. I februari ordnades en naken fisketur med lunch ombord. Och undervisning i fiskeri för den som önskade detta. – Bring your own towel, sun screen, book and beverages.

Varje fredag kl 16 samlas man på Barefeet Naturist Association i Bangkok för Nude Yoga. Efteråt erbjuds simning i poolen, bastu, massage. Sedan tänds grillelden.

AUSTRALIEN

Naturenlig surf

Inte surf på nätet, har är det surf på riktiga vågor, på Indiska oceanen utanför västra Australien. Felicity Palmateer, 28, är professionell surfare med konstnärliga ambitioner. Hennes senaste projekt kallas Skin Deep.

Webbtidskriften Mail Online visar några bilder från havet där vi får se Felicity i bara solbrännan surfa på väldiga vågor. Det handlar om videoinspelning, frihet och självförverkligande, uppges det.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9012909/Pro-big-wave-surfer-Felicity-Palmateer-goes-NUDE-surfing-trip.html

NYA ZEELAND

Video från Pineglades

Här är en video från Pineglades, en naturistplats i Rolleston strax utanför Christchurch på Sydön.

Pineglades har enkla hus som ägs av medlemmar, dessutom finns platser för husvagnar och tält. Det finns en simbassäng med bastu och många anordningar för sport.

Årligen genomförs en volleyboll turnering där ortens brandkår deltar. Videon visar några scener från planen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s