Naturister och nakenbadare

Aningslösa naturister talar tungomål: Nudister vill bara vara nakna jämt, Naturister är bara nakna i naturen.

Varför frodas detta egendomliga bruk att sätta etiketter på folk, att dela in i grupper?

Naturisterna tycks vandra i en skenvärld där detta etiketterande tycks vara det viktigaste.

I den verkliga världen vet vi att cyklist kan man vara av olika orsaker. Ett billigt sätt att ta sig fram på vägarna! Ger bra motion! Miljövänligt sätt att färdas.! – Motiven varierar, men cyklist är man likafullt .

Alla vi naturister-nudister-nakenbadare må ha våra egna motiv; det är skönast, det är billigast, det är … och så vidare.

Naturister, nudister eller nakenbadare?

Vem kan gå där på stranden och peka finger, titta där, en nudist, en nakenbadare … Och där inne i vassen ser vi en naturist.

Och detta utan att någon någonsin kunnat förklara vad det skulle vara för skillnader. Nej och fy, detta är trams, inget annat.

Och inte det minsta sympatiskt! Vi är alla människor, alla är vi nakna innerst inne, nästan alla näckar i badkaret, men när man badar i hav och sjöar så ska man ha kläder på, menar många. För någon kan se! säger man. – Frågan är då vad som är så farligt om någon ser?

Vi som kallar oss naturister, nudister eller nakenbadare trivs med nakenheten, vår egen och andras. Att vara naken i solen, vinden och vattnet är en befriande känsla.

Vad är ”naturism”?

När denna webbtidskrift 2009 gjorde en läsarundersökning om innebörden av ”naturism” fick vi många svar som handlade om Frihet/frihetskänsla:

— frihet (7 svar) — att vara fri — frihetskänsla — ett ställningstagande för individens frihet — naturlig frihet — själslig och kroppslig frihet.

Och vi kunde redovisa att Naturism är liktydigt med Att vara naken/Nakenglädje” och

Naturism är lika med Nakenbad” – nästan alla av de 300 personer som svarade på enkäten markerade båda alternativen.

Olika ord för samma sak

Organiserad Naturism startade vid sekelskiftet 1900 i Tyskland, Frankrike och Schweiz. Det var ett hälsoprojekt, ut i naturen, till frisk luft, sol och idrott. Nakenkultur kallades detta på den tiden.

När organiserad naturism började i Sverige, den första föreningen startades 1932 av professor Johan Almkvist, var tobak och alkohol förbjudna. Vegetariskt levnadssätt omhuldades. Hälsa genom Nakenkultur hette den första föreningen i Sverige.

Idrott befrämjar hälsan, och tobak-alkohol ruinerar den, det gäller förvisso än idag. Men det går alldeles förträffligt att sporta, vårda naturen, utan att vara spritt språngande naken.

När föreningsrörelsen förnyades efter andra världskriget bildades Internationella Naturistfederationen 1953. Naturister fanns då i Frankrike, i Tyskland användes Freikörperkultur – Fri kroppskultur – FKK, i USA och Storbritannien Nudism.

INF-kongressen hölls på Montalivet i Frankrike, Naturism, valdes som ett gemensamt begrepp.

Vi naturister, nudister, nakenbadare trivs med nakenheten, det är ett komfortabelt och helt naturligt sätt att vara. Lite livskvalité, i största enkelhet.

Vi säger till textilarna: Vill du bada insnörpt i tygsjok och band, gör då detta för allt i världen. – Men hur vore det om du visade dina nakna medmänniskor samma generositet?

Leva och låta leva! är själva grundbulten inom naturism, nudism, nakenkultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s