SVERIGE”Fler borde bada nakna”

Arbetarbladet, en tidning som utkommer i Gävle, publicerade 18 mars en insändare med denna rubrik. Redaktionen tycker att uppmaningen har mycket fog för sig. Alldeles rätt, alla borde bada nakna.

Tyvärr är det så att i det vackra landskapet Gästrikland känner vi inte till nått enda nakenbad. — Känner Du till något sådant ställe som vi skulle kunna tipsa om?

https://www.arbetarbladet.se/artikel/insandare-fler-borde-bada-och-sola-nakna?fbclid=IwAR3MVUX879Rn4EKLgCaA18lg6m_q171X-vkcvFIOfn7V9xr8B4qKsZYwf8w

”Nakna lite oftare”

Alla är vi naturister, innerst inne; alla mår vi bra av att slippa kläderna. — Här ett litet debattinlägg som publicerats i Östersundsposten. Vi citerar:

Just nudism är något som ökar i Sverige och framförallt märker jag hur trendigt det är bland yngre.

Jag noterade en stark trend med nakenbad i somras till exempel.

DANMARK

Frederiksbergs Svømmehall repareras

Danske Naturister har under nånga år haft inomhusbad i Frederiksbergs svømmehall. För närvarande är även i Danmark simhallar och andra bad stängda på grund av pandemin. Men Frederiksberg är stängd på grund av renoveringsarbeten. Enligt planen skulle ombyggnaden varit klar nu i april. Men arbetena har dragit ut på tiden. Simhallen beräknas kunna öppnas först i höst.

DN:s lokalavdelning har planlagt höstterminen med start 12 september. Men det är inte säkert att badandet kan starta då. DN återkommer med datum.

FINLAND

Nakenmilen ställs in även 2021

NAKUKYMPPI OFFICIAL meddelar på Facebook: För andra gången har bysamhället fått ta det olyckliga beslutet att ställa in. Coronavirusläget är fortfarande svårt i Päijaät-Häme, så vi ser inte möjligheten att arrangera ett event på ett coronasäkert sätt.

NEDERLÄNDERNA

NFN 1961-2021

Naturistförbundet i Nederländerna fyller 60. NFN har 58 000 medlemmar och är Världens största naturistförbund.

Den 26 februari 1961 grundades NFN Open & Bloot officiellt.

Förbundet meddelar på sin webb:

År 2021 firar vi vårt 60-årsjubileum! Vi firar hela året och kommer att dela fler och fler festligheter under hela året. Vilka de är exakt kommer vi att avslöja lite efter lite. Håll koll på våra nyhetsbrev, sociala kanaler och – för medlemmar – medlemsportalen!

I vilket fall som helst kommer våra medlemmar att få ett speciellt jubileumsnummer med en present från tidningen UIT i slutet av mars! i brevlådan! All information finns på vår jubileumsida.

Nakenbadet i Hoek van Holland flyttas?

Rotterdams kommun överväger en annan destination för nudiststranden Hoek van Holland. En områdeskommitté undersöker om området nära Stuifkenszands strandutgång kan vara ”lönsamt” av en annan stranddestination.

NFN Open & Bloot kontaktade omedelbart kommittén och bad om att få delta i denna process. Stranden är välbesökt och uppskattas för sitt läge, fina bad, hygien och trevliga möjligheter för Naken rekreation.

TYSKLAND

Löpning med avstånd

Naturistförbundet i Tyskland är med i tyska riksidrottsförbundet. Föreningarna kan delta i seriespel i bland annat volleyboll. Och även i övrigt arrangeras idrottstävlingar.

Nu är det pandemitider och det gäller att hålla avstånd. 21 mars ordnades en löptävlig „Home-running Zieselsmaarlauf“ med totalt 58 deltagare. I fältet ingick flera olika ålderskategorier, uppdelade på löpning respektive gång. Det delades ut 35 förstapris, 13 andraplatser och 7 tredjeplatser. Samt förenings- och familjepriser.

Tolfte Internationella naturistloppet

Datum 31 juli 2021, FKK Camping Ostsee på Rosenfelder Strand, startskottet går kl 13.00.

Loppet ingår i programmet för FKK Sport och aktivdagarna. Anmälan på plats tävlingsdagen senast kl 11, anmälan via nätet senast 29 juli.

2008 genomfördes det första Naturistloppet med 69 deltagare. En del ”lopplösa” år har passerat. 2016 var det 208 deltagare. Och nu är det dags för 12:e loppet på Rosenfelder.

Familjestafett över 500 m

500 m ”Nachwuchslauf” (för unga – återväxten)

5 000 m och 10 000 m löpning

5 000 m ”Walking und Nordic Walking”.

Löparna har kommit från Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Nederländerna, Frankrike, Spanien, Schweiz, Österrike och även från Indonesien, Australien, USA, Venezuela och Dominikanska Republiken.

BELGIEN & SKOTTLAND

Silke & Kieran

Att dansa naken är inte någon ny uppfinning. Vid förra sekelskiftet förekom att reformpedagoger som ville stärka kvinnors självförtroende rekommenderade nakendans.

Här har vi nu ett ungt par från Europa som berättar för en webbtidskrift.

Silke Muys, 29, och Kieran Shannon, 27, är professionella dansare som reser jorden runt och dansar nakna – ett sätt att förbättra folks självförtroende. Silke är från Gent i Belgien och Kiran från Glasgow i Skottland, de möttes 2018 i Spanien. Året efter startade de sin turné och reste runt i Asien.

Paret upptäckte naturismen och badade näck en gång i veckan i vattenfallen i Vietnam, Kambodja och Laos. Foton lades in på Instagram, @silkyrontheroad – “Freaky Friday”.

Att dela kroppsfriheten med andra blev ett nöje. Och de fick stort gensvar från publiken. Svar som ”Vi är fransmän, vi är vana med sånt!”.

När Coronan kom fick de åka tillbaks till Europa, men så snart det är möjligt vill de ut igen. De har en 10-årsplan, att köpa en liten husbil i Sydamerika och åka söderut längs kusten, sedan norrut upp till Alaska, och ”ha ändan bar hela vägen”.

Vi kan bara önska paret lycka till!

https://www.dailystar.co.uk/travel/travel-news/couple-travel-world-naked-free-23622716

STORBRITANNIEN

London WNBR

Förra året blev Nakna cykeldagen i London inställd på grund av Coronan. Men i sommar är avsikten att köra, nästan som vanligt. Datum är nu utsatt till 14 augusti, tidigare var det i juni.

WNBR i London brukade förr om åren samla mer än 1 000 nakna cyklister.

https://wnbrlondon.uk/

Naked Heart Walk

Den 3 juli är det dags för deltagande i denna välgörenhetsvandring, 5 km mestadels plan mark, som genomförs i naturismens tecken. Painshill ligger i Surrey, grevskapet sydväst om London.

Man ska vara minst 18+, kläderna kan lämnas i bilen – mingenting behöver bäras med (utom bilnyckeln, då), endast deltagarna har tillträde till parken – inga åskådare tillåts. Den trevliga nakenvandringen i hälsans tecken kostar förstås en del. Dessutom uppmanas vänner och släktingar till de modiga delatagarna att bidra med donationer till Heart Foundation.

Naturismen ökar 100 %

Naturismen på frammarsch, det är det glada budskapet från Storbritannien.

Folket i karantän, naturismen frodas.

Enligt artikeln känner sig folk komfortabla med att klä av sig hemmavid, och nu förrättas hushållsbestyr och kontorsarbete nakna. Man noterar att folk delar nakenbilder på nätet, det kan gälla köksbestyr, teckning, yoga i hemmets trygga vrå.

Det brittiska naturistförbundet rapporterar att medlemansökningarna har ökat med 100 % sedan nedstängningarna på grund av Coronan började. Isoleringen har medfört en stor ökning när det gäller hemmanakenheten, säger naturistförbundet. För många betyder ”hemmakontoret” att man kan vara naken under arbetet, att sola naken tycks ha blivit en vanlig sysselsättning för engelsmännen.

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-8315303/More-people-trying-naturism-lockdown.html

FRANKRIKE

Naturistguide 2021

Den franska naturisttidskriften La Vi au Soleil ger även i år ut en resehandbok på 400 sidor.

800 naturistplatser i många länder beskrivs. Det finns utgåvor med text på franska, engelska, nederländska, tyska. 10 EUR kostar boken när den köps direkt från La Vie au Soleil.

Tidskriften är en av världens äldsta naturisttidskrifter, ännu utkommande.

La Vie au Soleil grundades 1948 av Albert Lecocq (1905-1969), den första utgåvan kom 1 februari 1949. Efter hans död fortsatte Christine Lecocq att ge ut tidskriften. Tidningen bytte namn flera gånger och återtog sitt ursprungliga namn 1994.

USA

Opinion för Black’s Beach

Stranden som ligger utanför San Diego i södra Kalifornien är ett av USA:s äldsta nakenbad. Men nakenbadet har inte officiell status.

Nu pågår en aktion för att få myndigheterna att sätta upp skyltar. På nätet kan man ”skriva på” för att stranden ska bli ett officiellt nakenbad.

Framsteg i Colorado

Bar överkropp på badstanden är intet problem i USA – för män, vill säga. För kvinnor är det lite olika lagstiftning i delstaterna. I Colorado är det lokala bestämmelser som gäller. I Denver och Boulder är kvinnors bara bröst inget problem, men i Fort Collins var det ”no go”. Detta ska nu ändras, organisationen ”Free the Nipple” har kommit med en inlaga och stadens myndigheter har beslutat att inte kämpa emot. Många trodde att kvinnorna i så fall skulle springa runt barbröstade utanför skolor och lekplatser, och invardera stadens badbassämger. Andra påpekade att så var det inte i de städer i grannskapet som redan hade ordnat detta.

https://www.nbcnews.com/politics/politics-news/topless-women-win-big-colorado-city-drops-ban-n1056701

MAJ JUNI

Kartan kommer från GoTopless.org

The green colored states are those where top freedom is in effect.

The orange colored ones have amibiguous state laws on the matter.

The red colored ones are the ones where the mere showing of the female breast in public is illegal according to state law.

In the USA, though the majority of states are top-free, some cities in those states have passed (unconstitutional) ordinances that annul the state’s top free statute.