Alltsedan starten 1957/1958 arbetade Sveriges Naturistförbund för att skyltade nakenbad skulle öppnas. Sommaren 1970 kom så den första skylten på plats – och detta långt upp i norra Sverige, i Piteå stad, Norrbottens län.

Frågan dryftades inom naturiströrelsen på 1980-talet.

Sedan följde andra kommunala badplatser, Ekerumsbaden på Öland och Sandviken i östra delen av Filipstads kommun i Värmland.

Trettio år senare, vid sekelskiftet 2000, kunde man räkna in minst 50 skyltade kommunala nakenbad i Svea Rike.

Beträffande särskilt utmärkta bad för klädfria var Tyskland och Frankrike förebilder. I Tyskland öppnades det första nakenbadet på ön Sylt 1920.

I många länder, även i Sverige, fanns förstås även andra platser där folk badade näck, utan att några skyltar kom till användning.

Inom naturiströrelsen har man ibland funderat på det här. Ska vi verkligen kräva att få speciella badplatser för oss. Vi är ju inte det minsta konstiga, vi badar i naturdräkten och det är ju alldeles naturligt, eller hur? Ska vi nu hållas åtskilda av buskar och avbalkningar, visar det inte att vi är fula och farliga och måsta vara avspärrade från ”vanliga” badare.

Vore det inte mycket bättre om den som vill kunde bada naken på alla stränder, där det är tillåtet att bada? Som i vårt grannland Danmark.

Danskarna sköter denna förmån mycket bra. De som envisas med badkläder – det är en majoritet – tar för sig närmast nedgångarna till stranden och nakenbadarna samlas lite längre bort – hur det ser ut varierar från strand till strand. På en del platser är det övervikt för de som vill bada i sol, vind och vatten.

Men, som sagt, nakenbad är ingenstans något otillåtet. Det finns fall som prövats i rätten, en strandägare ville förbjuda nakenbad på sin mark. Men detta gick inte för sig; kunde man bada fick man själv bestämma om klädbad eller inte klädbad.

Vi naturister, nudister, nakenbadare – eller vad vi nu vill kalla oss – tycker att nakenbad är sunt och befriande; varför skulle detta vara förbjudet?

I Spanien, där det inte finns något nakenbadsförbud, har man ett starkt naturistförbund som arbetar energiskt för att juridiskt hävda den natur-enliga rätten att vara naken i naturen. ”Det finns ingen rättsuppfattning, säger de spanska naturisterna, som stöder rätten att slippa se det man inte vill se.” Textilarna får vara så vänliga att titta bort om de inte tål nakenheten, så fungerar ett sjyst samhälle, nuförtiden.

Vad händer om klädbadare och naturbadare samsas på samma strand?