Nakenbadat har vi gjort sedan Hedenhös. Ett självklart val – varför blöta ner kläder när man hoppar i havet?

Här i Norden var bastubadandet populärt när det gällde ”nyttighetsbadande”, att hålla sig någolunda ren. Sedan övergick man till kar-badande. Det finns mustiga berättelser om storfamiljen som badade julbad i tur och ordning; först husbonden, sedan husmoran och barnen, därefter pigor, drängar och annat husfolk.

I slutet av 1700-talet upptäckte man att badandet också kunde vara ett trevligt nöje och en tillgång socialt. Det växte upp badorter där de som hade gott om pengar kunde tillbringa semestern. Det badades naket men kvinnor och män var för sig. Plankomgärdade badhus ute i vattnet. Det fanns även hästdragna badvagnar med en öppning i golvet där man kunde klättra ner i vattnet.

En tidstypisk bild från sekelskiftet 1900 handlar om en badbåt för sommargäster i Laholm som åkte ut till den fina sandstranden i Mellbystrand, dit fanns inga vägar på den tiden. Sedan gick herrarna till höger och damerna till vänster, eller om det nu var tvärtom.

Även vanligt folk delade upp sig, kvinnor och barn på ett badställe, männen på ett annat. Kommunala bad med bryggor ordnades med skilda avdelningar. Men gemensamhetsbad efterfrågades också. Och då kom kravet på badkläder. Badorten Mölle i västra Skåne blev världsberömd för att man där badade gemensamt, iförda randiga trikåer.

I Tyskland och Frankrike fanns Nakenkulturföreningar som menade att gemensamt nakenbadande är både sunt och välgörande. De startade föreningsområden och 1920 öppnades den första nakenstranden på ön Sylt 1920.

Dessa sunda vanor kom till Sverige i början av 1930-talet. Det var Stockholm, Malmö, Göteborg som gick i täten. De nya föreningarna ordnade med platser för sunt leverne, idrott och nakenkultur. Hälsa genom nakenkultur; Återvall på Ingarö; Stockholms Naturvänner: Näsby holme; Nakenhetskultur i Malmö: Natur och Hälsas Friluftsplats i Bjärred; Solvännerna i Malmö: Solhagen (låg nära där Öresundsbron har sitt landfäste numera), Göteborgs Nudistförening, Bohus Björkö.

Åtta föreningar bildade1958 Sveriges Naturistförbund som hade till mål att ordna med skyltade nakenbad enligt tyskt mönster. Detta lyckades SNF med 1970 då Pitholmens Havsbad öppnades i Piteå.

Pitholmens havsbad, Sveriges första skyltade nakenbad, 1970

Detta var alltså för över 50 år sedan. Idag finns cirka 50 nakenbadstränder runt om i Sverige.

Först och främst är det Skyltade allmänna bad som drivs av respektive kommun. I några fall har kommunen slutit avtal med en naturistförening som svarar för en del av driften. Exempel: Ågestabadet; Stockholms stad och NF Eos.

Yngsjö i östra Skåne

Sedan finns nakenbad som har gammal hävd men där det kommunala engagemanget är ringa eller obefintligt. Vi kallar dessa bad Etablerade nakenbad. En del av dessa ligger nära kommunala textilbad, då kan parkeringar, toaletter och annan service samutnytjas. Exempel: Lyckesand vid Böda Camping på Öland.

Naturligtvis finns i Sverige ett mycket stort antal ”Naturbad” där det går alldeles utmärkt att bada utan kläder. Det är fråga om små ensliga ställen, där du och ditt sällskap kan vara alldeles ensamma. Men även stora fina badklippor och långa sandstränder som samlar stora skaror av nakenbadare. – Dock finns inga badbryggor eller annan service.

Alla badplatser som vi känner till finns listade landskapsvis på vår WordPressida Naturístlandet:

https://naturistlandet.wordpress.com/

Östra Holmen, Västerås

Bild överst: Smithska udden, Göteborg