4 PAN JUL AUG

SVERIGE

Dagens Nyheter i södra Skåne

Dagens Nyheter har publicerat ett reportage om nakenbadare på de skånska stränderna. Det handlar om att badfolk, både med och utan badkläder, söker sig till dessa fina stränder.

I Trelleborgs kommun finns inga skyltade ”nakenbad”.

I Ystads kommun brukar nakenbadarna hålla till på östra delen av stranden nedanför Sandskogen. Går man österut kommer man till Nybrostrand som också har hävd som nakenbad.

Längre österut finns Hagestads naturreservat, en fantastisk playa med höga dyner innanför stranden. En strandvandring från Hagestad till Sandhammarens fyr rekommenderas. Här slutar Sverige – vackrare blir det inte.

Dagens Nyheters text är en låst artikel, för oss som inte är prenumeranter är det inte mycket att hämta.

https://www.dn.se/sverige/naturister-och-hemestrare-i-strid-om-de-skanska-stranderna/

Liljeholmsbadet – en sista gång?

Det flytande badhuset, Liljeholmsbadet, invigdes 1930. Det låg vid Hornstull. Stockholms Naturvänner badade där på 1940-talet. I oktober 1950 havererade badet och föreningen blev badlös i två år. Badet har används långt fram i vår tid. – Det fanns bara en bassäng och det var skillda dagar för damer respektive herrar. Sista gången badet väckte uppmärksamhet i naturistkretsarna var det fråga om badbyxtvång under herrbadet … De senaste åren har badbåten inte haft någon användning. Nu hotar skrotning!

En opinionsgrupp arbetar för att rädda badet.

Badbåten är ritad av Gunnar Leche, som 1920-54 var stadsarkitekt i Uppsala. – Naturistens Uppsala-redaktion är sålunda inrymd i ett Leche-hus!

https://www.svd.se/gamla-offras-for-annu-en-krogponton

DANMARK

World Naked Hiking Day 2021 – Bidstrup Skov

DN berättar: Den 20 juni. Det var ingen anmälning så det var spännande att se hur många som mötte upp. Väderleken var inte den bästa. 9 deltagare kom. Kläderna lämnades i bilarna. Vägsträckan var ca 7 km.

Helvedeskedlen var första stoppet. Vi gick huvudsakligen på de grusade gångstigarna för att utdgå fästingarna, och det medförde att vi mötte många andra vandrare, men ingen kom med någon kritisk kommentar – tvärtom. Stora leenden och önskan om ”god tur”.

Just när gruppen kom till rastplatsen kom ovädret. I regnet var det praktiskt att vara klädfri. Sedan kom solen åter och man gick tillbaka till startpunkten.

Blidstrup Skov ligger mellan Ringsted och Roskilde

World Naked Hiking Day 2021 – Græm Strand

Græm Strand ligger vid Västerhavet i Holsterbro kommun, Den blev officiellt skyltad som FKK-strand 2016 och kommunen ordnade sedan varje år en officiell invigning. Nu fortsätter DN Midt Vest med detta arrangemang. Och 20 juni skulle föreningen kombinera med en nakenvandring med en särskild naturguide.

Vädret 20 juni vid Västerhavet var väldigt friskt med låg temperatur och kraftig vind. Det blev en påklädd vandring på 2 timmar i strand, dynlandskap, hed och skog, där ca 18 personer deltog. DN:s mobilsauna var på plats och det fanns skaffning. Vinden gjorde att Västerhavets vågor var så våldsamma att ingen tänkte på att simma ut i vågorna.

Græm strand

Spencer kommer till Danmark

Den världsberömde amerikanske nakenfotografen Spencer Tunick kommer för första gången till Danmark. Detta ska ske 4 september. Fotograferingen ska ske vid Heart-konstmuseet i Herning, en dansk stad, ungefär mitt på norra Jylland. Här information om evenemanget: https://socledumonde.org/

FINLAND

Nakenmilen 2022

Nakenlöpningen i Padasjoki blev inställd även 2021.

För deltagare gäller att ställa in löpförmågan på ett max 2022.

Datum är utsatt till 17 juni.

NEDERLÄNDERNA

Öppet hus

5- 6 juni ordnar naturistföreningarna ”öppet hus” på sina områden. Folk som är intresserade av att bli medlemmar kan göra ett studiebesök och kolla in läget. För den som inte kan komma personligen just den dagen finns video förberedd så att man kan få ett intryck av platsen och de anordningarna som finns där.

”Toppfria dagar”

Naturistförbundet, som i år firar 60 år, utlyste 17 juni-20 juni fyra Nationella Toppfria dagar för bad och solbad. Detta arrangemang kördes för fjärde året i rad.

Det är bra att göra reklam för detta. Men egentligen borde alla dagar vara toppfria, eller hur?

TYSKLAND

Badort med och utan

Badlivet vid de tyska kusterna har lång tradition och anses vara mycket välorganiserat. Det första skyltade nakenbadet öppnades på Nordsjöön Sylt 1920.

Under DDR-tden var nakenbad vanligt i Östtyskland. När folk från Väst 1990 kunde resa till badorterna i Mecklenburg Vorpommern förekom konflikter mellan nakenbadande Ossis och mer påklädda badare från Väst. Men stränderna var både långa och breda, det fanns plats för alla.

Enligt en artikel i Berliner Zeitung finns det än idag problem av den här arten.

Många badstränder är utan skyltning och det fungerar för de flesta. Men en del vill ha ordning och reda. De menar att FKK-stränderna ska skyltas – och att nakenbadarna sedan ska hålla sig där.

I Rostock tar man nu upp frågan på politisk nivå. Berliner Zeitung har frågat Michaela Töpfer, som är vicepräsident i DFK, om vad förbundet tycker. Och hon svarar att åtskillnad FFK/textil verkar okej.

Hon hänvisar till s k tittare som återfinns på de blandade stränderna. Och hon tycker att toleransen är det viktigaste: Framförallt i f d Östtyskland hoppar människorna bara bara i vattnet, konstigare är det inte!

https://www.berliner-zeitung.de/news/ost-und-nordsee-freikoerperkultur-verband-fuer-getrennte-fkk-bereiche-li.166245STORBRITANNIEN

London WNBR kör 14 augusti

Förra sommaren blev det inställda nakencyklingar, i år har det blivit en del datum som inte kunde genomföras då restriktionerna ligger kvar. I London, det STORA WNBR som samlar tusentals deltagare, har man nu ett nytt datum, 14 augusti. Vi hoppas att det funkar. GO London GO!

Alnwick Garden welcomes British Naturism

Naturistförbundet gör 10 juli ett nytt trädgårdsbesök hos Duchess of Northumberland i Alnwick Garden, Northumberland. I anslutning finns en nöjespark med svänggungor, bambylabbyrinter och en orientalisk trädgård. Det finns också ett enorm fontän som stänker vatten vida omrkring. Då är det ju praktiskt att inte ha några kläder som kan bli blöta!

Parkförvaltningen vill påpeka – som enda förhållningsorder – att naturisterna bör vara försiktiga i Rosenträdgåden, och se upp med de vassa taggarna …

FRANKRIKE

Verksamhet sommar och vinter i Paris

Via Twitter inbjuder paris-naturisterna till inomhusbad och solbad i naturistparken mitt i staden!

Association des Naturistes de Paris

L’ANP organise des activités au centre nautique Roger Le Gall et ailleurs toute l’année. Naturist activities all year round, in and out of the water

@AnpOfficiel

SPANIEN

Naturistförbundet 40 år

FEN firar nu 40 års tillvaro.

Fram till 1975 härskade diktatorn Franco i Spanien och då var det tillknäppt som gällde på badstränderna i det katolska landet. Det finns en liten badanekdot som levt kvar sen den tiden, då hel baddräkt för kvinnor var föreskriven. Badpolisen griper in mot en bikinibadande dam: Här får ni inte ha delad baddräkt, gormar polisen! Vilken del ska jag ta av, då? frågar damen, då.

Det fanns mycket att göra för det nystartade naturistförbundet. Och man tog sig an uppgiften att lansera nakenbadandet med stor entusiasm. Man grep sig an med juridiken. Och man förde rätten att bada naken hela vägen upp i Europarådet.

Spanien är idag, jämte Danmark, det land i Europa där det är fritt att bada näck på ALLA stränder. Att det är så är det spanska naturistförbundets förtjänst!

Dia-sin-banador

Baddräktsfria baddagen är ett initiativ från det spanska naturistförbundet. Det avser i första hand badbassänger på land och inomhusanläggningar. Även där vill folk kunna nakenbada. Och Federación Española de Naturismo tycker också detta därför har man ordnat propagandadagen för nakenbad.

https://gacetinmadrid.com/2021/06/08/madrid-celebra-este-domingo-su-primer-dia-sin-banador-del-verano-en-la-piscina-de-hortaleza/

FEN:s protokoll från förbundsmötet 24 januari 2021

Naturistföreningarna, i den spanska federationen för naturism, samlades i en extraordinär församling och antog ett gemensamt protokoll för det gemensamma arbetet att ”främja värdena av nudism”.

FEN: s inriktning är, som alla känner till, att främja nakenhet på alla badplatser och särskilt på stränderna. Social nakenhet ger medborgarna mycket positiva värden, så detta bör uppmuntras som ett alternativ till bad, även som det bästa, på alla stränder, i simbassänger, på flodstränder och i andra naturliga miljöer.

I Ystads kommun brukar nakenbadarna hålla till på östra delen av stranden nedanför Sandskogen. Går man österut kommer man till Nybrostrand som också har hävd som nakenbad.

Vi kommer inte att upprepa alla fördelar som denna form av fritid medför. Det räcker att komma ihåg hur bra det är för barn att ha en normal syn på alla typer av kroppar och hur skadligt det är, att begränsa den synen till kommersiella sammanhang med perfekta kroppar, eller ännu värre till sexuella och ofta våldsamma sammanhang.

Det är nödvändigt att det finns många platser där upplevelsen av en dag på stranden i en nudistmiljö är bekväm och säker. Denna erfarenhet gör normaliseringen av nakenhet och dess gradvisa framsteg enklare, ett framsteg som är vår administrations mål, vår skyldigt att säkerställa en förbättring av medborgarnas mentala och fysiska hälsa.

Därför har FEN beslutat att ta fram en skylt som kan sättas upp på badanläggningar och lokaliteter där man respekterar den naturistiska livsstilen. En skylt som sedan kan användas av andra kommuner som vill respektera och främja den nudistiska livsstilen.

THAILAND

Coronan och resebegränsningarna har slagit hårt mot resebranschen i Thailand. Men även där söker man efter vägar att komma tillbaka. Phuket-halvön vill man gör till ett isolerat område där resenärer ska få tillträde.

Från naturistförbundet i Thailand rapporteras att ytterligare en hotellanläggning ansluter sig till naturismen.

– Det finns nu ett antal stugbyar och andra anläggningar för naturister. Det som saknas är naturiststränder vid havet.