Nästan alla är ju nakenbadare …

Vill du pröva om Du är nakenbadare? Lägg dig i badkaret med kläderna på. Då får du se hur det är med klädbad. Nästa gång tar du av dig och är naken, det känns jättetoppen.

Men, när du ska bada i sjön, eller i havet, då har du kläderna på i alla fall! Varför?

Jo, någon kan se!

Vad är det som är så förfärligt om någon ser?

Naturism på G

God och glad naturism väller fram, ute i världen och i Svea och Götas brända dalar. Följer man tidningspress och andra media – intresset för nakenbad och naturism har aldrig varit större. Vi surfar på vågen.

I dessa dagar kan organiserad svensk naturism fira 90 år. Under vår historiska rubrik berättar vi om 11 juli 1931, då allt började. Boktryckaren Olle Schmeling i Valdemarsvik är den som har äran av att ha skrivit den insändare i Stockholms Dagblad som satte fart på skutan.

Föreningen som startades av professor Almkvist våren 1932, Hälsa genom Nakenkultur, började verksamheten med att åka ångbåt till en brygga i Mälaren. Där hade man bad, lekar och tömde sina utflyktskorgar. Avsikten var redan från början att skapa nakenbad för alla och ett eget föreningsområde.

Till att börja med fick man nöja sig med att ordna bad utflykter runt om i stockholmsområdet: ”Första sommaren (1932) var vi nomader”, berättar en kvinnlig medlem. I tidningarna stod att läsa om strandprojekt för allmänna nakenbad. Inget av desssa projekt kunde dock förverkligas.

Föreningen däremot fann 1933 sitt paradis vid Återvallsträsket mitt på Ingarö. Och där är föreningen, nu Stockholms Friluftsförening, fortfarande kvar. Området är Sveriges äldsta naturistplats, 90-års jublet bryter ut 2023.

Nakenbad för alla

Det dröjde innan naturiströrelsen fick till allmän badplats där badfolk i största allmänhet kunde löga sina löddriga. Det fanns förvisso badhus och badstränder, ofta med plank, där man nakenbadade men uppdelat på damer och barn samt herrar, likadant var inomhusbaden uppdelade.

Sveriges Naturistförbund som fanns på banan från 1958 hade som mål att få till stånd allmänna badstränder för nakenbad. Man jobbade med att intresseera olika kommuner för projektet.

Stockholms Naturvänner och dess ordförande Hans Lundström fick Piteå stad intresserad. Piteå havsbad var dåförtiden en badort på Nordkalotten i ropet. Somrarna i Norrbotten var soliga och regnfria. Piteå besöktes sommartid av semesterfirare från Norra Norge och Norra Finland. Kommunen ville bli en badmetropol för hela Norden. Sommaren 1970 invigdes Sveriges första skyltade nakenbad i Piteå.

Fler framstegskommuner stod i kö. Filipstad i Bergslagen, där blev det till och med en kommunal naturistcamping, likaså på Öland vid Ekerumsbaden.

Värsnäs vid Kalmar

Nakenbad idag

Än i dag, nittio år senare, finns kommuner med lyskraft. Kommunpolitiker som förstår att människorna – även idag – behöver sol, vind och vatten. Växjö kommun i södra Småland är den stora stjärnan. Där öppnades 2015 Stora Pene, det senast tillkomna nakenbadet i Svea Rike. Det var ett så kallat medborgarförslag som lämnades in till kommunen som fick detta fina resultat.

Sverige behöver MÅNGA skyltade nakenbad. Det är bara att kavla upp ärmarna! Sätt igång! Påverka din kommun. Många av de bad vi har idag har tillkommit på enskilda initiativ.

Och spontana badställen finns överallt i Svea Rike; Vid kust och hav, vid insjöar, på öar, vid vattendrag.

Hitta ditt eget smultronställe. God och glad naturism. Svårare är det inte!