Nakenbadare och andra människor

Att vara naturist på badstranden, att nakenbada, är skönare än att bada med kläder. För en naturist handlar nakenbadandet om trivsel och trevnad. Vi tycker att det är sunt att bada textilfritt. Inget fult eller farligt med detta. Vi är inte det minsta konstiga eller samhällsfarliga. Nakenbadare är precis lika hyfsade som andra badande.

Den som tänker onda tankar över nakna människor på badstranden söker problem där inga problem finns. Med vilken rätt påstår motståndare till nakenbad att moralen skulle sitta i kläderna?

Osedlighet handlar om avsikter och handlingar, inte om mer eller mindre kläder! Detta konstaterade professor Johan Almkvist, naturismens banbrytare i Sverige, i början av 1930-talet.

Sedan dess har utvecklingen gått framåt. 1970, för 50 år sedan öppnades det första kommunala nakenbadet i Sverige. Det var i Piteå stad, Norrbottens län. Idag har vi i vårt land ett femtiotal skyltade eller eljest väl etablerade allmänna nakenbad, de flesta av dessa drivs av kommuner, övriga är ”spontana”.

Det är viktigt att komma ihåg att på ett nakenbad kan man bada naken. Det är enda skillnaden. I övrigt är det precis samma krav på ordning och hyfsat uppträdande som på andra offentliga platser. Om 250 meter av badstranden blir skyltad NAKENBAD är det en mycket liten förändring. Stranden är lika tillgänglig för alla, skyltarna anger endast att nakenbad är tillåtet på denna del av stranden. I övrigt är det, som på alla offentliga platser, beträffande hyfs, ordning, uppträdande.

Nakenbadare är vanliga medborgare som trivs med att vara utan kläder. Vi kan kräva samma respekt som tillkommer alla människor i ett humanistiskt samhälle.

Påståenden om att nakenbad skulle vara ”onaturligt” och ”förbjudet”, att barn med flera skulle skadas av att se nakna människor etc. faller på sin egen orimlighet.

I Sverige finns som sagt femtiotalet skyltade eller eljest väl etablerade nakenbad. Huvuddelen är belägna i direkt anslutning till ett ”vanligt” bad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s