Naturister 2.0

Naturist på cykel i stan, naturist i grönsakslandet

CORONA ÅR är svåra år, även för naturisterna. WORLD NAKED BIKE RIDE – den nakna cykeldemonstrationen som rullat fram i så många städer runt om på klotet blev inställd förra året. Och i år har det blivit uppskjutet på en del håll.

London, där har man i många år lyckats samla mer än 1 000 deltagare. Normalt har man valt datum i juni men i år blev det senarelagt till 14 augusti. I tidningarna talas om ”hundratals deltagare” som efter samling på olika platser cyklade in mot centrala London i tre kolonner. Sprillans nakna, kroppsmålade, eller lätt klädda i fantastiska kostymer. Budskapet var det vanliga Skydda oskyddade cyklister i trafiken, minska beroendet av olja och biltrafik.

Arrangörerna har gjort en del justeringar, de stillastående samlingarna har kortats ner och den trevliga ”efterfesten” hade slopats helt. Men den stora glada nakencyklingen kunde genomföras 2021. Förra året var det inställt.

https://www.timeout.com/london/news/in-pictures-16-years-of-the-world-naked-bike-ride-082021

Även från många andra städer världen över kommer nu rapporter om genomförda nakencyklingar. Det är glädjande naturistnyheter.

Också från naturistcampingar och nakenbad kommer positiva rapporter. De svenska campingarna har haft mycket god beläggning denna CORONA-sommar. Till en del berör detta på att resor till utlandet mestadels varit svåra eller omöjliga att genomföra på grund av restriktionerna. Svenska naturister som andra år åkt till campingar utomlands har varit hemma i Sverige denna CORONA-sommar.

Friluftslivet har stått i fokus när andra fritidsnöjen har haft restriktioner. Och där är vi lyckligt lottade, den svenska naturen bjuder på hart när obegränsade möjligheter. Det finns många skyltade och väl etablerade nakenbad runt om i landet. Och små smultronställen, där man kan näcka, hittar vi överallt i den svenska naturen.

Och här borde vi svenska naturister kunna bli mycket bättre. Vi är rädda för att ge oss ut i naturen. ”Naturist i naturen”, det är alldeles som det ska vara. Det kan aldrig bli för mycket av detta.

En brittisk webbtidning berättar nu om unga franska naturister 2.0. Naturister födda på 2000-talet. 30 procent av 2 miljoner naturister i Frankrike är under 30. De är inte så intresserade av de gamla naturistidealen som lägerliv och härdande idrotter. De föredrar Urban naturism (naturism i stan, i simhallar, på teatern och i museer. Viktigt är också ekologisk föda.

Vi är alltså långt från bilden av en naturism som består av äldre gubbar som spelar boule på ett avspärrat naturistområde. Restriktioner under Coronan och alla myndighetspåbud har drivit på utvecklingen.

Professor Johan Almkvist, som startade naturismen i Sverige i början av 1930-talet, menade att när naturismen kommit in i hemmen behövdes inga föreningar. Är vi där, nu? – Vi naturistar för att det känns bra, tillsammans med våra vänner. Vi behöver inte gömma oss långt bort, bakom buskar och plank.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s