SEPTEMBER OKTOBER

Sverige

Riksmöte i Paradiset

27-29 augusti genomfördes SNF:s utvecklingskonferens och det s k riksmötet, förbundets årliga förbundsstämma, på naturistcampingen i Kyrkhult i västra Blekinge. – Campingen startade redan på 1960-talet av Myrtel och Wilmar Rietz, den hette då Snapphanegårdens camping. Wilmar startade en förening som kallades Snapphanen. 1976 lämnade föreningen Snapphanen platsen vid Slagesnässjön och flyttade västerut till Störsavången i Vilshult. Wilmar bildade då en ny förening, Partisanen, och namet på naturistplatsen blev Partisanen naturistcamping, senare Paradiset Partisanen och numera bara Paradiset.

På utvecklingskonferensen 27 augusti diskuterades en digital utgåva av Tillsammans och behovet att göra reklam för naturismen.

Något protokoll från själva riksmötet föreligger inte när detta nummer av Naturisten har pressläggning – vi återkommer.

Danmark

Aalborg Naturist Camping

Ålborg är Danmarks fjärde stad befolkningsmässigt med 125 000 innevånare. Staden ligger vid Limfjorden, långt i norr på Jylland. Där finns en naturistcamping som är en del av en större camping med vandrarhem.

NF Nordjylland som verkade här är nu upplöst. Föreningen var ansluten till Dansk NaturistUnion, det gamla danska naturistförbundet, som nu bara har fyra föreningar kvar, Böjden och Lillebelt på Fyn, Vedsöö och Lyngbo på Jylland. Kysing på Jylland och Solbakken på Själland är fristående och tillhör varken DNU eller DN.

Naturistdelen på campingen i Ålborg har 105 ställplatser, eget santitetshus och lekplats, det är bara receptionen som är gemensam med textildelen. Denna sommar har beläggningen på naturistdelen varit låg. Ägaren till campingen är nu i beråd inför framtiden. – Ska naturistdelen vara kvar?

Bara bröst på altanen

Tidningen Politiken berättade 27 juli om två unga kvinnor som fått klagomål när de solbadat toppfria på den altan som hörde till deras bostad.

Torben Larsen som är formand för Danske Naturister svarade i tidningen den 1 augusti:

Så skete det igen. Endnu en grundløs klage over nøgen hud i det offentlige rum. Jeg tænker selvfølgelig på indlægget ’Vi vil have lov til at have bare bryster på altanen’ af Sofie Rømer Henriksen og Salka Stougaard Rafn bragt i Politiken tirsdag, den 27. juli 2021.

Her bruger de krænkede ejendommens bestyrelsesforkvinde som budbringer i stedet for at henvende sig personligt til pigerne. Dette er typisk for den slags klager. De krænkede tør ikke stå ved klagen og vælger anonymiteten, dels for at undgå en ubehagelig konfrontation, dels fordi de i virkeligheden ikke har nogen rationelle argumenter for klagen.

Man føler ubehag ved at se på den letpåklædte adfærd på altanen, hedder det i klagen. Men så kig dog væk!

Jeg føler ved gud også ubehag ved synet af mangt og meget af det, jeg præsenteres for rundt omkring bl.a. i medierne, uden at jeg af den grund farer i blækhuset.

https://www.naturister.dk/blog/506189/

Norge

UNG NNF

Det norska naturistförbundet har sedan 2016 en ungdomsförening som heter UNG NNF. Medlemmarna är mellan 18 och 33 år. Medlemsantalet är över 100 medlemmar.

I Sverige försökte SNF redan på 1960-talet med ett ungdomsförbund men det blev ingen succé. Istället bestämde SNF:s s k riksmöte för några år sedan att SNF är ett förbund för vuxna …

Norska UNG NNF har denna sommar haft två veckoslutsträffar.

– På Roppestad, en naturistplats vid sjön Ferrisvannet vid Larvik (bilden)

– På Sjøhaug, på Jeløya utanför Moss vid Oslofjorden.

På det ordinarie programmet finns även ”hytteturer”, både höst och vår.

Mer info finns bl a på NNF:s webb: https://www.scandinavianaturist.org/NNF/nb/ung

Finland

Nakencykling Helsingfors

I våra nordiska grannländer är det skralt med nakna cykeldemonstrationer. Utom i Finland! Där finns en grupp nakna cyklister som enligt vad de uppger på sin hemsida (på engelska) inte missat något år på åtta år. Från 2020 finns en video – och en del bearbetade bilder.

För 2021 finns ett datum, 24 juli, men ännu finns ingen rapport om hur det gick. Blev årets nakencykling i Helsinki verkligen av? Eller har man, som på många andra orter, ändrat datum?

Starting point at Varsapuistikko – Cyclonudista Helsinki WNBR 2020

SIUNTION WINTER EVENT

Finlands Naturistförbund rapporterar att Naturistdagarna 2021 firades med mer än 100 personer i ”måttligt väder”. – Ett bra resultat för ett naturistförbund som totalt har ca 500 medlemmar.

Naturistdagarna 2022 är planerade till 5-7 augusti i Kristalliranta i Säkylä.

Vinterträffen 2022 planeras till 4-6 februari. Ny plats Sjundeå (Siuntio) som ligger i västra Nyland, mellan Helsingfors och Åbo. Sjundeå är urgammal kulturbygd med svenska minnen. Kommunen är tvåspråkig med 30 % svensktalande. – Tidigare har vinterträffen hållits i Ytterå (Yyteri) utanför Björneborg (Pori).

En förutsättning för SIUNTION WINTER EVENT är dock att 100 personer anmäler sig senast 28 oktober 2021.

Tyskland

Sport- und Aktivtage

Det är FKK-Camping Ostsee am Rosenfelder Strand som är värd för detta årliga evenemang. Denna sommar var de aktiva dagarna 24 juli till 7 augusti.

Det 12:e Internationella Naturistloppet genomfördes 31 juli. I år hade loppet fem olika grenar: Familjestafett över 500 m, 500 m ”Ungdomslopp”, 5 000 m och 10 000 m löpning, 5 000 m gång och Nordic Walking (stavgång).

Nakenvandring

Baden är den del av Tyskland som ligger i sydväst, i hörnet mot Frankrike och Schweiz. Badisch Zeitung har publicart en artikel om vandring som ”Trendsport”. Man skiljer ut sex olika kategorier: Naturvandrare, sportvandrare, nakenvandrare, kulturvandrare, nattvandrare, pilgrimsvandrare.

Särskilt intresse för oss är vad som sägs om ”Nacktwanderer”.

De vandrar som Gud skapade dem. I ett avlägset skogsområde i Südharz varnas därför andra vandrare av en skylt: Vill du inte se nått naket ska du inte gå vidare här.

Det handlar om Harzer Naturistenstieg som öppnades 2010, den första leden för nakenvandring i Tyskland. Så länge temperaturen tillåter är här nudister i farten på en vägsträcka av 14 kilometer.

Tidningen menar dock att den som vill nakenvandra bör välja avsides belägna områden för att slippa risken för efterräkningar. Men vi ifrågasätter om det är korrekt information. Nakenvandring är numera väl etablerat i Tyskland. Man väljer ut lämpliga vägar men långt bort i vildmarken behöver man inte färdas. Och det var länge sedan vi hörde om nakenvandrare som belagts med ordningsbot. Några få fall handlar om ensamma män som ”väckt förargelse”. Så länge som man vandrar i grupp – helst en sådan med både kvinnor och män – tycks det vara helt utan problem.

Och nakenvandrarskylten, den är en Börje-bild som kommit på avvägar. Vi hade en bild här i Naturisten. En tysk naturistsida knyckte Börjes teckning och sedan användes en del av bilden på skylten.

https://www.badische-zeitung.de/wandern-liegt-im-trend-auch-ohne-textilien-und-mitten-in-der-nacht

Originalet

Storbritannien

5K NAKED RUN

12 september går detta nakenlopp över 5 kilometer, i Orpington sydöst om London. Arrangör är The Naturist Foundation.

Medalj till alla deltagare, tidtagning med chips, musik, utomhusbar. ”Roligt lopp för alla åldrar”. Deltagarna betalar 15 GBP.

Gåfart, jogging oller fullt ös – du tar det i din egen takt.

Frankrike

Cyclo nu WNBR France

Frankrike är känt som ett fritt land, med många stora naturistanläggningar och fina stränder där man kan nakenbada. Men den nakna cykeldagen, WNBR, har mötts av stor brist på förståelse från polismyndigheterna. 2019 gjordes ett försök i Paris. Glada naturister medförande cyklar samlades i den park i sydöstra delen, där ett mindre område är upplåtet för naturism sedan några år tillbaka.

Men polisen mötte upp i stort antal och förklarade att varje nakis som lämnade området utan kläder skulle få höga böter. Ett fåtal trotsade förbudet och gav sig ut på stan. Men någon stor nakencykling blev det inte 2019.

Sedan kom Coronaåret 2020. Nästan alla nakencyklingar världen över blev inställda.

I Rennes, en stad med 217 000 innevånare i västra Frankrike, kördes dock ett WNBR-lopp 2020.

Det finns en video på nätet:

https://fb.watch/7H3gzt1b05/

Nu 2021 finns ett planerat lopp i Paris, det ska gå i början av september. Det ska bli spännande att se om planen går i lås …

https://www.facebook.com/groups/wnbr.france

Yngre naturister

Här är en tysk video om naturismen i Frankrike. Där säger man att nu kommer även yngre människor till naturistcampingen.

En ung kvinna uttalar sig. Hon tycker att det är en stor frihet inom naturismen och att man känner sig både fri och säker på naturistplatserna.

https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/nackt-im-urlaub-fkk-neuer-trend-bei-jungen-leuten-15681845.html

Spanien

Naturistträff El Portus

INF:s årliga europeiska naturitstträff på El Portus i Cartagena i Spanien äger i år rum 17-25 september.

INF

Alpe Adria för 49:e gången

Internationella Naturistfederationen har under många decennier genomfört en ”sportträff” i södra Europa med deltagande från nånga förbund. Platsen har varierat under åren. Numera är det naturistanläggningen Solaris i Kroatien som är värd.

Datum 2021 var 6-13 juni.

På grund av Coronan var det en del förbund som uteblev. Deltagare kom detta år från Tyskland, Österrike, Luxemburg, Spanien, Slovenien, Ryssland och från värdlandet Kroatien.

På programmet stod schack, Qi Gong, kreativ dans, bordtennis, petanque, pedalboot.

Träffen slutade som vanligt med en ”Galadinner”, där deltagarna tackade varandra och önskade att Alpe Adria nästa år, då det blir 50 årsfirande, kan genomföras utan att deltagare måste utebli på grund av Corona-restriktioner.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s