Ensamma naturister? Nakna naturister?

Det finns två problem som följt organiserad naturism från första dagen. Inte bara i Sverige.

Det är de ensamma männen. Kan de bli medlemmar. Ska de portförbjudas?

De är ju lite aviga, inga riktiga naturister.

Långt fram i tiden, på 1970-talet fanns i INF-guiden över alla naturistplatser, två symboler i förteckningen

– Förbud mot ensamma män

– Förbud mot ensamma kvinnor

– Förbud mot både ensamma män och ensamma kvinnor.

Även svenska naturistplatser använde dessa symboler för att beskriva verkligheten.

Idag finns inga sådana formella förbud, inte i Sverige. Det är tvärtom så, att de svenska föreningarna är inregistrerade som ideella allmänna föreningar, det innebär att alla, ska kunna bli medlemmar, och förbli sådana så länge de inte bryter mot stadgar eller fular ut sig på något annat sätt.

Men ändå, än idag hör vi talas om föreningar som försöker neka ”ensamma män” att söka medlemskap.

Jämna par – naturismens ideal

Det andra problemet är ännu mer speciellt, det är frågan om och när man faktiskt i en naturistförening, på ett naturistmöte, får vara utan kläder.

Inom SNF spreds en gång på tiden en liten lapp: Naturister bär inga kläder – var naken!

Men det var nog ett ironiskt skämt.

Många organiserade naturister har väldiga problem med nakenheten, andras nakenhet. Att du och jag klär på oss, när solen skiner alldeles extra, när vinden viner, regnet trummar, myggen flyger an – eller vad det nu kan vara. Det är förstås helt okej.

Mindre trevligt är, när du säger till mig, att nu ska vi äta, nu måste du ta på dig. Då blir det lite märkligt, så att säga. Vi är ju på ett naturistområde!

– Här klär vi på oss när vi äter, förklaras det i myndig ton. När det är fest går det inte an att vara naken.

Ute i den stora naturistvärlen lever detta problem. På en del naturistanläggningar är det klädtvång i matsalar, åtminstone kvällstid. Varför denna ordning, måste vän av ordning fråga sig.

Ibland hör man förklaringen att så snart det finns alkohol med i sammanhanget ska konfektionen vara på. Men varje naturist vet – eller borde veta – att det är precis samma krav på hyfs och ordning när man är sprillans som när man har fina gåbortkostymen på sig.

Alltså, om du inte vill dansa naken, låt bli – för allt i världen – men varför ska din uppfattning förstöra festen för alla sjysta naturister som trivs i trivselklädsel?

Ett särskilt stort problem är om naturister får näcka på ett naturistmöte. INF, världsorganisationen, är ett bra exempel. 2018 i Portugal var det en tredjedel som till slut anlade naturistklädsel. Men nu senast i Slovenien var det ingen som vågade. Och presidiet var väl påpälsade, som bilden visar.

Presidiet, INF:s Världskongress 2021

En kommentar

  1. Eftersom det här problemet inte finns i landets SAMTLIGA föreningar, så måste väl nästa uppgift bli, att genom en enkät låta SAMTLIGA föreningar som tillhör SNF besvara frågan om sitt ställningstagande och motivera bakgrunden. Det kan ju inte vara så, att de föreningar som hävdar en mer öppen attityd till nakenheten svartmålas i grupp. Man kan förstå bakgrunden till påståendet av en del, att tex ett öppet område som Cap d´Agde inte ses som naturistiskt. Där får man gå på banken, i affären och på restauranten utan att behöva klä på sig. Vem har sagt, att detta inte är naturism? Så till frågan om ensamma män. Varför skall vi som rörelse framhärda i denna diskriminering, när samhället vimlar av ensamstående? Att männen beskrivs som aviga kräver sin förklaring. Och att INF i sin årliga ”bibel” hade tre symboler mot ensamhet hoppas vi skall tillhöra historien. Blanda dig i den här frågan, så kanske vi kan få ett slut på det här tillståndet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s