NOVEMBER DECEMBER

Sverige

Svensk naturism enligt USA-Wikipedia

Det handlar om nakenbad runt om i världen. Listan är lång, som man kan förstå. Men listan för SWEDEN är ack så kort …

Stockholm area

Ågesta Nude Beach – helt okej

Långholmen – Ja, läget mitt i stan är ju bra …

Källtorp Nude Beach – klippstrand, inga allmänna bekvämligheter skriver dom, vi är beredda att hålla med.

PGs Udde Nude Beach – Tja, som badstrand är det väl inte så komfortabelt …

Saltsjöbadens friluftsbad – Tja, det är ju delat dam och herr (vilket också sägs i den engelska texten).

Gothenburg area

Amundön – Okej och exotiskt för en utlänning …

Amundön, paradis för naturistturister

Bohuslän

Kattholmen – Saltö och Strömstad nämns i texten, vi hoppas att den utländska naturistturisten tar sig dit.

Korsholmen – Kosteröarna är helt okej som turistmål, men det är en rejäl distans ut i havet …

Vår kommentar: Gamla Sweden har många fler nakenbad!

Danmark

Naken yoga

Danske Naturister är stolta över att nu kunna presentera en ny vinteraktivitet: Nøgenyoga.

AnläggningenTemple Yoga finns i Charlottenlund som ligger strax norr om Köpenhamn. Blid yoga är en enkel form som alla kan delta i, även nybörjare. Det är en professionell yogainstruktör som själv är påklädd. 5 gånger om 75 minuter kostar 775 DKR för DN-medlemmar, 850 DKR för övriga. Tid 17.30-18.45, söndagar 21 nov, 19 dec, 9 jan, 6 feb, 13 mar. Gruppen består av max 15 deltagare, först till kvarn gäller. – Blir det stort intresse kommer DN att undersöka möjligheterna att öka utbudet.

Mer info finns på DN:s webb https://www.naturister.dk/blog/ny-aktivitet-noegenyoga/

Bildtext: Arkivbild

Norge

Nakenturismen – en ny ferietrend

Det norska naturistförbundet har god pressbevakning. Där redovisas en stor artikel om Nakenturismen skriven av Kjersti Busterud. Den har publicerats i 20-talet norska tidningar och tidskrifter. Vi får också, på NNF-sidan, läsa Arendals Tidende och kan ta del av den trevliga texten Naturistturismen.

Når du først har været på stranda naken en eller to ganger, da er du bitt av basillen. Da vet du hvor befriende og fint det føles, og badetøy frister ikke akkurat lenger”. Detta säger en norsk kvinna (50) från Larvik.

https://www.scandinavianaturist.org/NNF/nb/node/212

Naturistvigsel i kapellet

Isefjær, kapellet är det vita huset vid stranden, till vänster

Norska Naturistnytt berättar från Isefjærleiren, Naturistcentret vid Kristiansand, att man där haft ”tidenes første naturist-vielse”.

Egen prest, egen organist og kapellet fullsatt av gjester – alle nakna. … alle var enige om att dette føltes veldigt fint, nært, varmt og rørende.

När de nygifta kom ut efter vigseln möttes de av ett stort antal campinggäster med applåder, risregn och gratulationer.

Ja, alla vi naturister tycker förstås att detta låter helt okej. Även i Sverige har det varit nakenvigslar, bland annat då SNF:s nuvarande ordförande gifte sig på Ågestabadet. Det har även varit en vigsel på Gustavsberg i Bergslagen, men då var brudpar och gäster påklädda – och även campinggästerna uppvaktade i textil den dagen, berättas det.

Nederländerna

Länge leve INF:s president …

Det nederländska naturistförbundet är det största i världen. På INF:s världskongresser har delegaterna från de nationella förbunden rösträtt enligt antalet medlemmar i respektive förbund. När NFN:s representant föreslog att Sieglinde skulle vara kvar som vicepresident vågade inte de övriga delegaterna opponera sig, alla visste att om Nederländerna röstade för Sieglinde hade hon vunnit. I presidentavalet röstade 104 för Stéphane Deschênes och 68 för att Sieglinde Ivo skulle fortsätta som president ytterligare en tredje period.

Här berättar NFN på sin webb triumferande om kongressbeslutet:

Internationell kongress INF-FNI i Slovenien 13 oktober 2021 – Förra helgen ägde INF-FNI:s internationella kongress rum i Slovenien. Delegaten Christine Kouman var närvarande på uppdrag av NFN Open & Bloot. En av punkterna på dagordningen var val av ny ordförande. Christine Koumans förslag till vice ordförande togs emot med entusiasm. Det innebär att förutom avgående ordförande Sieglinde Ivo har kanadensaren Stéphane Deschênes officiellt valts till ordförande. Under de kommande tre åren kommer Sieglinde att arbeta med Stéphane med de många teman som spelar en internationell roll. Hon kan fasa ut sitt arbete under denna period och överföra det till Stéphane. NFN Open & Bloot gratulerar Stéphane till hans nya ordförandeskap och ser fram emot ett fantastiskt samarbete under de kommande åren!

Fotnot

Stadgar och bestämmelser värderas oftast mycket högt inom INF. Men här hoppade man över skranket, så att säga. Någon vicepresident finns inte enligt stadgarna och Sieglinde har haft chansen att göra något under tre mandatperioder och rimligen borde detta vara tillräckligt. Men NFN vill uppenbarligen fortsätta att buga och bocka för ”President Sieglinde”.

Tyskland

Aktiva dagar med sport och FKK

Veckan på Rosenfelder vid Östersjön ordnas varje år. 2022 är datum 23 juli till 1 augusti.

DFK skriver: Arrangemanget för sport och för familjer drar till sig naturister från hela landet och från grannländerna. Det är ”naturistcamping” där folk pratar med varandra, njuter av livet och livsstilen, där tolerans och gemenskap är viktiga bud.

United Kingdom

Goda Tider

Intresset för naturism har ökat under pandemin. Och British Naturism ordnar mycket verksamhet för naturister, utöver medlemmarna inbjuds även ”icke medlemmar” till evenemangen. Och på nätet är BN aktivt, nu senast genomfördes ett program med Stéphane Deschênes, INF:S nyvalde president.

https://mailchi.mp/bn/goodtimes

Fotnot

I Naturisten har vi använt ”Storbritannien” som beteckning för ”Kungadömet Storbritannien och Nordirland”. Vi byter nu till United Kingdom som britterna själva använder. Förr i världen skrev man på svenska ”Förenade Konungariket” men vi väljer den internationella benämningen.

The Great Guernsey Skinny Dip!

Guernsey är en av Kanalöarna – som formellt inte tillhör United Kingdom utan står direkt under engelska kronan.

I september genomförde British Naturism ett Great Skinny Dip-arrangemang, på denna Kanalö. Det blev stor succé.

50 glada nakenbadare, de flesta kvinnor. Och 5 000 GBP samlades in till välgörande ändamål. Lokal TV och radio följde evenemanget. – Nu vill man försöka ordna nakenbad varje månad framöver. Ett bra initiativ, eller hur.

https://www.bn.org.uk/news/information/about-bn/the-great-guernsey-skinny-dip-r963/

Irland

Halloween Beach Party

31 oktober kl 16.

White Rock Beach in Dalkey, The best cloting optional beach in south Dublin. Bring some music, candles, food to share, etc.

All Welcome

Frankrike

FFN YOUTUBE

Det franska förbundet har en sida på Youtube. Det finns videos som berättar om olika arrangemang. – Man måste logga in för att bekräfta sin ålder.

FFN: https://ffn-naturisme.com/en-2019-faisons-la-guerre-aux-megots/

FFN Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCyyO8SvsRoYqRuz8IvZUtEA/feed?view_as=subscriber

Liechtenstein

Liechtensteinischer Naturisten Verband

Furstendömet ligger vid översta delen av floden Rhen, mellan Schweiz och Österrike. Landet har 38 000 innevånare. Det finns många banker och ”brevlådeföretag” i Liechtenstein.

Och Lichtenstein har numera ett alldeles eget naturistförbund, Liechtensteinischer Naturisten Verband. Det är ett ”brevlådeförbund”, postadressen finns i Brenzikofen i Schweiz. – Förbundet har inte ens en webbsida, ganska märkligt i dessa dagar!

Förbundet använder Liechtensteins flagga som logo med påskriften ”1. 1. 2016” – det var då förbundet bildades.

När vi hör årtalet ”2016” minns vi att det var då Sieglinge Ivo, borta i Nya Zeeland, blev bortröstad som INF-president. Bland de förbund som omedelbart satte igång med att få valet ogiltigförklarat fanns lilla Liechtenstein med.

Varför finns då ett naturistförbund i det obetydliga furstendömet där det inte bor så värst många naturister? Ja, det torde ha sin grund i det faktum att INF endast godkänner ett förbund per land för anslutning till världsorganisationen.

I Italien finns sedan gammalt flera naturistförbund men bara Federazione Naturista Italiana, FENAIT, är ansluten till INF. För naturister utanför FENAIT finns här möjligheten att skaffa ett INF-kort, om så önskas. Och förbundet LNV har rösträtt i INF och kan fortsätta som stödparti för ”presidenten” Sieglinde Ivo.

Fotnot

I Schweiz finns två förbund, ett gammalt som har flera tusen medlemmar, det förbundet har flera gånger sökt medlemskap i INF men blivit nekade. Istället finns ett annat, mycket mindre, förbund som är med i INF. – Och vi kommer ihåg hur det gick för det stora och framgångsrika Danske Naturister, de blev extraordinära medlemmar – utan rösträtt – i INF, men Dansk NaturistUnion blockerade för DN att bli fullvärdiga medlemmar i INF.

Spanien

Stranden vid Costa Natura

Det handlar om den äldsta naturiststranden i landet, redan på 1970-talet utropades den till ”Spaniens första”. Stranden ligger vid staden Estepona, långt ner i söder, nära Gibraltar sund. Myndigheterna har tillåtit en nybyggnation vid stranden, strandbaren El Nido, en textil anläggning.

Textilarna klagar över nakenbadarna på stranden.

Nakis-folket gillar heller inte intrånget. En namninsamling med 4 000 underskrifter lämnades in 27 september. Naturistförbundet FEN är inkopplat och stödjer protesterna, det finns ingen anledning att inkräkta på denna hävdvunna naturiststrand.

USA

Clothesfree wokout

I Amerikat finns många naturistorganisationer som alla slåss om utrymmet på nätet. Clothesfree.com är en av dessa som bland annat har många bilder och videoshower som man kan titta på. Och en blogg där vi kan läsa om Working out naked.

Om vi går till ett gym måste vi ha kläder på oss, skriver ”Klädfritt”, därför ska vi göra nakengympan hemmavid. Men det finns också gym där man ska vara helt avklädd. Dock bör man kolla upp innan, för att vara säker på att det tilltänkta gymmet verkligen existerar.

Clothesfree hänvisar också till en lista med nakenbad världen över. Vi har tittat på SWEDEN och den listan var verkligen inte lång. Se notisen längst upp på den här sidan: SVERIGE.

http://clothesfree.com/

Thailand

Landet öppnar åter för turism

Pandemin har gått hårt åt Thailand turistnäring, även naturismen är hårt drabbad. Det finns ett antal mindre naturistanläggningar men huvuddelen av besökarna – före pandemin – kom från andra länder.

Oriental Beach Village Resort är den första – hittills enda – naturistanläggning som ligger vid havet. Koh Kho Khao, en ö norr om Phuket.

https://orientalbeachvillage-phuket.com/

Nya Zeeland

Nude Gardening Day

Nakna trädgårdsdagen firar vi i Europa på våren men på södra halvklotet är årstiderna omvända, när det är höst hos oss är det vår i Nya Zeeland. Nakna trädgårdsdagen uppmärksammades den 23 oktober i Kiwilandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s