En naturlig syn på nakenheten

1 DEC 2021

Naturismen återger människan något hon förlorat – en naturlig syn på nakenheten

Den nakna människan är lika sann som den påklädda, det som är naturligt är gott.

Naturismen är ingen sekt. En sekt måste ha en eller flera sektledare och naturismen har idag ingen ledare, vare sig formell eller informell.

En sekt består av sekterister, folk som förenas av en särskild – och gärna – lite avvikande åsikt.

Organiserad naturism i Sverige idag, det finns både SNF-anslutna föreningar och helt fristående. Och den stora massan naturister som inte är med i någon förening, eller annan organiserad naturistverksamhet.

Någon enhetlig uppfattning om ”naturism” finns ingalunda. – Gammalt tillbaka talade man ibland om ”solbadarsällskap”, det var folk som badade och solade utan kläder, men som aldrig näckade i nått annat sammanhang.

En del menar att naturismen är en ideologi, alltså ett sammanhängande idésystem, som alla naturister skulle omfattas av. Enlig INF:s mini-defintition från 1974 utmärks naturismen av gemensam nakenhet, självrespekt, respekt för andra och för naturen.

Och gemensam nakenhet är det som är det naturistiska i sammanhanget, respekt både för egna och andra har man förvisso i alla ideella föreningar – och inte bara där …

Enligt det trontal som INF-presidenten Sieglinde Ivo spred över världen förra året menade hon, att endast de som betalat avgift i INF-anslutna föreningen, och som hade INF-passet hängande i en kedja runt halsen, var riktiga naturister, andra var på sin höjd simpla nakenbadare. Inom Sveriges Naturistförbund är denna respektlösa uppfattning vida spridd.

Som idéologi är den avgiftskrävande INF-naturismen inte mycket att hurra för. Som var och en inser finns det – både i Sverige och runt om i världen – mängder av helt sjysta naturister som aldrig hört talas om INF eller någonsin funderat på att betala pengar för det s k naturistpasset.

Naturismen är en idé om den sunda nakenheten, egen och andras, som trivselklädsel när väder, vind, omgivning, omständigheter medger detta.

När vi tycker det är lämpligt anlägger vi naturdräkten, konstigare är det inte.

Traditionellt har man inom naturiströrelsen odlat uppfattningen att friluftsliv, idrott och fysiska aktiviteter hör hemma inom naturismen. Likaså sunt leverne och vegetarisk kosthållning. Allt detta må vara förträffliga vanor, men det går alldeles utmärkt att idrotta och käka kruska utan att vara helnäck. Att betrakta nakenheten som något positivt det är naturismens kännetecken. Textilaren däremot påstår att klädernas uppgift är att dölja människan – så snart någon kan se – vare sig kläderna behövs eller bara är i vägen.

Enligt detta resonemang är alla människor naturister, de näckar i badrummet och i sovrummet – när det är lämpligt.

Naturister näckar när de tycker att det är lämpligt. Precis så.

Olle Schmeling (1889-1953) boktryckare i Valdemarsvik, som med början 1932 gav ut Dagbräckning, den första naturisttidskriften i Sverige, talade om ”badbyxans vidskepelse”. Och däri hade han en poäng. Det är knappast klädesplaggen som avgör, är vi sympastiska och samhällstillvända medborgare, är vi det. Sinnelaget ändras inte, om vi badar iförda textilier eller inte.

Det finns ett talesätt som naturister gärna citerar – Hade det varit Guds mening att vi skulle gå omkring nakna hade vi fötts sådana.

Harmoni med naturen. Enkelt och naturligt. Lite tillämpad humanism, varken mer eller mindre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s