Klädfritt 2.0 Nakenkultur-Nudism-Naturism

19 DEC 2021

1931 på hösten, för 90 år sedan, bildades en liten förening i Stockholm, Sällskapet för fri kroppskultur. Verksamhet blev det inte förrän våren 1932, då namnet ändrats till Hälsa genom Nakenhetskultur. Den föreningen, som året efter hyrde ett område på Återvall, Ingarö, finns fortfande kvar. Namnet är nu Svenska Friluftsföreningen.

Professor Johan Almkvist förespråkade familjenaturism-naturism i hemmet. Befrielse från klädernas tyranni, som han sade. Detta klädfria välbefinnande är grundbulten i naturismen, då som nu.

Almkvist var inspirerad av nakenkulturrörelsen i Tyskland och Frankrike. Hälso- och idrottsnaturism var det som gällde på den tiden, Naturism 1.0 kunde man säga med modern terminologi.

1953 bildades Internationella Naturistfederationen på ett möte på Montalivet, det stora campingområdet vid franska atlantkusten (invigt 1950). Naturiströrelsens mål var att att skapa fristäder, naturistläger, där social naturism kunde praktiseras, där man kunde leva naturistliv 24/7. Campingrörelsen tog fart.

1957 samlades på Hjälmarens Björkö elva representanter för fyra naturistföreningar i Sverige. Mötet beslutade att Sveriges Naturistförbund skulle bildas. Det viktigaste är att vara ute i naturen” sa Karl-Johan Saarväli som valdes till förbundets förste ordförande.

Det formella bildandet skedde 1958 på Bohus Björkö. Åtta föreningar – alla som då fanns i Sverige – anslöt sig. Alla föreningarna hade egna områden. Det fanns åtta naturistplatser.

1970 öppnades Sveriges första skyltade nakenbad. Det är Bertil Flood, Hans Lundström, Bertil Sefbom, alla i SNF:s dåvarande styrelse, som kan ta åt sig äran för denna landvinning.

Internet har omskapat världen, på mångahanda sätt. Naturister kan ordna grupper som diskuterar på nätet. Verksamheter som nakenvandringar, nakna cykeldagar, klädfria måltider, dansaftnar etc. organiseras. Utvecklingen av nät-naturismen fick en väldig knuff framåt i och med pandemin.

I många länder är utvecklingen mot nät-naturismen i full gång. Man har diskussioner, danskvällar, yoga, krokiteckning, tävlingar via nätet. I Sverige planerar SNF att hålla sin årliga utvecklingskonferens 2022 på nätet.

Klädfritt 2.0

Naturistföreningarna, främst sådana som arrangerar simhallsbad och bastu, har stor nytta av nätet. Och de goda möjligheter som bjuds att nå ut med information. De senaste åren har vi noterat att många populära klädfria badställen har sina egna grupper på Facebook.

Idag finns i Sverige elva naturistcampingar, men Bohus Björkö och Återvall på Ingarö har lämnat SNF. Paradiset i Blekinge är privatägt. För SNF:s vidkommande är utvecklingen sedan 1957 plus minus noll vad avser naturistområden. 17 föreningar är anslutna. Utanför förbundet finns tiotalet föreningar eller motsvarande som driver naturistverksamhet.

Skaran Klädfria 2.0 är förstås mycket, mycket större än vad föreningarna redovisar i medlemstal. Naken hemma, naken i naturen, i Sol, Vind och Vatten … När det är lämpligt med hänsyn till klimat och omgivning; en livskvalité mer aktuell i dessa pandemitider än någonsin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s