Nyårsklockor ringer

Vi ser fram emot det nya året 2022, vi hoppas alla att alla virusvarianter till slut ska gå att leva med. Att livet – naturistlivet – ska bli bättre och bättre.

Småland, Småland …

I sista numret 2021 av SNF:s tidskrift Tillsammans läser vi om den nya naturistförening som är under uppsättning i södra Småland. Det är en föreningsbildning som började 2015 när Växjö kommun öppnade nakenbadet Stora Pene vid Helgasjön.

Det hela startade med ett medborgarförslag. En enskild person som lämnade in ett förslag till kommunen.

Precis så! Någon måste ta initiativet! Svensk naturism behöver mycket av den varan!

Småland är ett ursvenskt landskap. Gammalt tillbaka hörde Skåne och Halland under danske konungen, men Småland har alltid varit svenskt.

1962 tillkom Värends Naturistförening i Kronobergs län, föreningen hade under fem år en naturistö i sjön Salen söder om Alvesta. 1966 såldes ön och föreningen blev utan område. 1970 angavs att Snapphanegården i Kyrkhult, Blekinge, är föreningens ”träffställe”.

När Värends NF tynade av blev Kronoberg utan naturistverksamhet. Detta tillstånd varade till 2015 då nakenbadet et vid Stora Pene invigdes.

Försöken att få till föreningsverksamhet för att ”vårda och värna” Växjö nakenbad har pågått sedan badplatsens tillkomst. Det har ordnats träffar vid badet och NF Gränsbygden – i Markaryd, också i Kronobergs län – har startat en lokalavdelning, NFG-Växjö. Men nu vill man bilda VÄXJÖ NATURISTFÖRENING.

Östra Skåne

Skånes sydöstra hörn, här finns fantastiska badstränder och dynlandskap vid havet. Det är gott och väl sörjt för sommarnaturismen. Även här i Skåne finns eldsjälar som vill förbättra naturistmöjligheterna i landsändan. I första hand tänker man ordna med bastubad under de något kallare årstiderna.

Vår nyårsönskan är att naturismen i Kronoberg och i östra Skåne skall växa och få flyt. Och detta gäller också naturismen på många andra ställen i Sverige.

Naturismen i Sverige blir så bra som vi gör den till! Det är vi som kallar oss nakenbadare och naturister som måste fixa detta. Det är – oftast – ingen annan som gör det åt oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s