Naturismen i Vojvodina

1 MAJ 2022

F d Jugoslavien var – och är fortfarande – ett eldorado för naturister på solsemester. När Koversada på norra Adriakusten öppnades 1960, i ett samarbete mellan italienska och västtyska researrangörer, innebar det början på en mycket stor expansion med många fina naturistanläggningar. Nakenbad etablerades efter hela kuststräckan från norr till söder.

I inlandet, i delrepubliken Serbien, var det inte så väl beställt. – Turisterna föredrog den Adriatiska kusten.

Före första världskriget tillhörde Vojvodina konungariket Ungern och ingick i Kejsardömet Österrike-Ungern.

När Jugoslavien delades på 1990-talets blev delrepublikerna egna stater. Kroatien, som bland annat omfattade kustlandet Dalmatien, var den del av Jugoslavien som hade alla naturistanläggningarna inom sina gränser. I Serbien, där Vojvodina i norra delen av landet, var ett autonomt område vid Donau och gränsen mot Ungern, fanns inga naturistanläggningar.

INF-tidskriften Focus berättar i sitt senaste nummer om naturismen i Novi Sad, Vojvodinas huvudstad – och Serbiens näst största stad.

Redan i början av 1920-talet ordnades i Novi Sad ett nakenbad på en ö i Donaufloden. – Detta var alltså för 100-år sedan!

Organiserad naturism fanns då i Tyskland-Frankrike-Schweiz, i övriga Europa badade man i textilier – om man nu överhuvud taget badade i naturen.

Novi Sad, på tyska Neusatz, var en kosmopolitisk och framåtsträvande stad, ”Serbiens Atén” kallades den. Här bodde på den tiden både tyskar och ungrare, utöver serber och en del andra folk.

Enligt en dåtida tidning fanns i de rikaste familjerna i staden en skara unga män och kvinnor som hittat på ett nytt sätt att roa sig, de åkte båt till ön ute i Donau, där de solade och badade nakna. Med bland dessa glada pionjärer var en ung kvinnlig matematiker, Mileva Marić, som senare gifte sig med Albert Einstein.

Nakenbadet på ön finns kvar än idag till glädje för nya generationer nakenbadare. Géza Lennert, den man som skrivit artikeln i Focus, berättar att för 50 år sedan var det betydligt fler nakenbadare där ute, än idag. Sandstranden var kilometerlång och fina baddagar samlades här tusentalet nakenbadare.

Länge hade man inget behov av någon förening, numera finns en sådan som ska bevaka att nakenstranden kan bestå. Donau har ändrat på sitt lopp, ön är numera landfast och bebyggelsen breder ut sig. FKK Kamenjar kallas föreningen efter namnet på (nuvarande) halvön. Naturisterna har byggt ett staket för att markera sin badplats. Men staden växer, för närvarande byggs en fjärde bro över Donau bara en kilometer bort.

Bildtext Novi Sad breder ut sig och naturisternas strand vid Donau ligger på den gröna långsmala halvön ”mitt i stan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s