Svensk Naturism på G ?

18 JUNI 2022

Åren med pandemin har varit svåra år för nästan alla föreningar. Verksamheten har legat i träda, det har inte gått att träffas på samma sätt som tidigare, nästan allt arbete har varit svårt att genomföra.

Samtidigt har naturistcampingarna rapporterat höga besökssiffror under somrarna 2020 och 2021. Det har då varit fråga om svenska besökare, som inte kunnat resa till utlandet. Besökare från europeiska länder, som tidigare kommit till naturistcampingarna, främst i södra Sverige, har haft svårigheter att resa till Sverige på grund av restriktioner under Coronan.

Simhallsbad under vinterhalvåret har blivit inställda under pandemin.

Beträffande föreningsverksamheten kan vi hoppas på att allt ordnar upp sig vad det lider. Dessutom fortsätter ansträngningarna att skapa livskraftig föreningsverksamhet i sydöstra Småland med nakenbadet i Växjö som bas. Badet öppnade 2015 och redan från början ville man grunda en förening. – Gränsbygdens Naturistförening, som har sin hemort i sydvästra Småland, har haft en lokalavdelning i Växjö, nu säger man att det ska bildas en egen förening i östra delen av Kronobergs län.

En ny förening skall även tillskapas i sydöstra Skåne. Det har gjorts försök med att ordna bastubad under vintern. Beträffande badmöjligheter är detta hörn av Skåne lyckligt lottat, det finns långa fina badstränder och några är redan väl etablerade som nakenbad.

Sveriges Naturistförbund

Och Sveriges Naturistförbund arbetar på, den stora frågan, som varit på tapeten under decennier, är hur medlemsregistrering och medlemskorten ska ordnas. Till skillnad från många andra naturistförbund ligger SNF fortfarande kvar med det urgamla INF-systemet med INF:s internationella ”naturistpass”, med årsmärken som ska klistras in. Numera används andra lösningar, med årskort som förnyas varje år.

SNF:s stora problem är att föreningarna sköter hela ruljansen på egen hand, SNF fördelar INF:s årsmärken och kasserar in en förbundsavgift (180 kr per enskild eller per par) relaterad till antalet medlemmar i respektive förening.

Eftersom föreningarna varje år har både avgångar och tillkomster är det svårt att veta hur många märken man ska beställa. Tidigare kunde föreningarna returnera alla överblivna märken, numera får man endast returnera 5 % av erhållet antal. Blir föreningen sittande med märken menar SNF att dessa ska gäldas med 90 kr per styck – INF-märkena kostar i själva verket bara 1,5 EUR, det är den summa som INF debiterar SNF.

SNF-erbjuder föreningarna ett medlemsregister som hanteras av en av SNF-arvoderad person. Från registret skickas adressuppgifter för utsändningen av förbundstidskriften Tillsammans, 4 nr per år. Men det är inget tvång att använda SNF-registret, den förening som så önskar ska dock själv leverera adressetiketter till Tillsammans, 4 gånger per år.

Danske Naturister, och även andra förbund, har idag moderna system. Vill du bli medlem i DN går du in på webbsidan, markerar att du vill vara med i riksföreningen, och någon eller några lokalavdelningar; man betalar via nätet, sedan kommer medlemskortet som ett dokument via epost, som kan skrivas ut, eller laddas in i telefonen.

En sådan hantering förutsätter en central registrering och någon sådan finns för närvarande inte hos SNF. Nu menar SNF att tjänsten medlemsregister ska köpas in från någon extern aktör. Detta går säkert att ordna, men ett sådant utlagt system kommer att medföra ökade kostnader – som medlemmarna kommer att få betala.

Bildtext: Ett proffsigt medlemsregister – SNF:s räddningsboj?

Naturistföreningar i Sverige 2022

Det finns nära 30-talet naturistföreningar som bedriver verksamhet i Sverige. 17 av föreningarna är anslutna till Sveriges Naturistförbund, övriga är fristående.

Svealand

Uppland

Nakenkultur [SNF]

Skeppsmyra Norrtälje NF (camping) [SNF]

Stockholmsområdet

Svenska Friluftsföreningen (stugby med camping)

Eos [SNF]

Västmanland

Mälardalen [SNF]

Bergslagens Solsport (camping) [SNF]

Värmland

Värmlands NF (camping) [SNF]

Götaland

Östergötland

Vikbolandet (camping) [SNF]

Solrosen (badplats)

Vitala Folkungaland (under bildande)

Småland

Kalmarsund

Gränsbygden [SNF]

Växjö NF (under bildande)

Blekinge

NICS (camping) [SNF]

Snapphanen [SNF]

Skåne

Svanrevet (camping) [SNF]

Knähaken [SNF]

Göteborgsområdet

Göteborgs Friluftsförening (stugby med camping)

Västkusten [SNF]

Västergötland

Västergötlands NF (camping) [SNF]

Skaraborg [SNF]

Bara Badarna (vilande)

Norrland

Gästrikland & Hälsingland

Gävle Dala

Medelpad & Ångermanland

Mittnaturist

Västerbotten

Umenaturist (tillfällig camping) [SNF]

Guldstadens NF (under bildande)

Norrbotten

Nord [SNF]

Not

Utöver de 17 föreningarna i SNF finns NF Paradiset, en ”speciell intressegrupp” inom SNF som dock inte är ansluten till förbundet och som inte betalar någon förbundsavgift.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s