JULI AUGUSTI

Danmark

Kaffe och kaka i parken

Danske naturister är en seriöst arbetande naturistorganisation. DN vill verkligen göra skillnad, skapa bättre förhållanden för naturismen i Danmark.

Dialogkaffe är ett nytt initiativ för att komma till tals med textilivrarna. DN skriver:

Er du også træt af de evindelige og ubegrundede udfald mod det danske frisind?

Så inviterer jeg dig (m/k) hermed til en uskyldig nøgenkomsammen med kaffe og kage i én af de københavnske parker en eftermiddag i juli.

Hensigten er at komme i dialog med krænkelsesparate og midlet er vores egen nøgenhed!

Vi vil invitere de forbipasserende på kaffe og kage til en snak om fordomme omkring ikke-seksuel nøgenhed i det offentlige rum.

Att vara naken i det offentliga rummer är icke olovligt! Det handlar inte om osedlighet vilket många tyvärr tror. Vi är varken blottare, exhibitionister eller pedofila galningar, bara frihetsälskande soldyrkare.

Om du vill stödja detta projekt och delta i aktiviteten ombeds du ringa eller skicka sms till 51705946 eller skriva till tal@naturister.dk. Vi skall gemensamt klara ut var ock när aktiviteten ska genomföras i en lämplig park (Ørstedtparken undantaget!), datum och klockslag.

Bara bilar

Danske Naturister Storkøbenhavn inbjuder till ett besök på ett bilmuseum i samarbejde med Haaning Collection och en guidad rundvisning med frokost på det nyöppnade bilmuseet i Bagsværd.

Denne nøgenaktivitet er et forsøg på at kombinere en livsstil med en interesse for biler.

Torsdag, den 25. augusti 2022 kl. 16.30 till 18.30.Pris 150 DKR för medlemmer i Danske Naturister, 250 DKR. for icke medlemmer. Bagsværd Haaning Collection, Smørmosevej 16, 2880 Bagsværd.

Anmälan (bindande) senast 18. augusti. Se DN:s webb. HUSK HÅNDKLÆDET!

Bagsværd är en förort till Köpenhamn, cirka 10 km nordväst om centrala staden.

https://www.haaningcollection.dk/

Solbakken

Naturistcampingen Solbakken har ett fint läge vid Isefjorden, mitt på Själland. Men denna fina camping får inte vara med på Skandinavisk Naturistportal som drivs av förbunden i Norge och Sverige.De daska campingar som är anslutna till Dansk NaturistUnion får dock vara med på portalen.

Anledningen till detta tråkiga urval är att Naturistföreningen Själland som driver Solbakken – och även Naturistföreningen Jylland som driver Kysing för många år sedan valde att lämna DNU.

Men Solbakken är lätt att hitta på nätet: https://node73.sky.deic.dk/de/forside-de/

Norge

Ungdomsträff på Sjøhaug 27-31 juli

UNG väljer att göra reklam med en bild från DANMARK …

Norge har en särskild ungdomsorganisation, 18-33 år, och varje år ordnas en särskild ungdomsträff.

Sjøhaug igger vid utanför staden Moss vid Oslofjorden, inte långt från Sverige.

Info på https://www.scandinavianaturist.org/NNF/nb/ung och på FB.

Finland

Nakenmilen 2022 – mer än 100 deltagare

Nakenmilen, Nakukympi, har en webbsida – det finns en undersida med engelsk text – och en FB-sida. Här en drönarvideo från årets lopp. https://www.youtube.com/watch?v=pU6yf2SPSrY

Tyskland

Bar överkropp i badet?

Efter det att ett inomhusbad i Göttingen besultat om jämnställdhet i bassängen, lika för kvinnor som för män, när det gällder att simma med bar överkropp, rullar utvecklingen framåt. Inomhusbad både i Berlin och Bremen har införst samma bestämmelser. Nu rapporteras att politiker i Hamburg hakat på detta projekt. Man vill ha ”Oben Ohne” för både män och kvinnor i de kommunala inomhusbaden.

I Sverige hade vi för en del år seaan ”Bara bröst”, ett kvinnligt nätverk som ivrade för att kvinnor och män skulle vara jämnställda i bassängen. Om män fick bada med bar överkropp borde detta vara tillåtet även för kvinnor.

”Bara bröst” fick en del framgångar, simhallar i Malmö och Umeå deklarerade ”fritt fram” även för kvinnor. Det lät ju helt okej, problemet var bara att inga kinnor som ville bada barbröstat kom till simhallarna i fråga. Det tycktes vara NOLL intresse.

I reportage från friluftsbad i Tyskland har vi läst om kvinnor som menar att de – om de plockar av sig överdelen (vilket inte är förbjudet på friluftsbaden) – genast betraktas som sexobjekt och att de känner sig uttittade och ifrågasatta. – Det är ju en sorglig utveckling, buset har segrat, och detta verkar inte det minsta trevligt.

Nederländerna

Skrota paragraf i strafflagen som förbjuder nakenhet!

Nederländerna har 15 miljoner innevånare men naturistförbundet är världens största. Och naturistlandet är mycket välordnat, det finns 70 naturistbad och mer än 1 000 bastur med gemensamt nakenbad. Nakehet i konsten samt i demonstrationer är helt okej.

Det finns egentligen bara en sak som inte är bra; det finns fortfarande en paragraf i strafflagen (§430a) som förbjuder nakenhet ”utanför markerade områden för nakenbad”.

Filmskaparen Thomas Lundy har tagit initiativ till en proteströrelse ”Tillåt nakenhet utan restriktioner i det offentliga rummet”. Han menar att landet även på detta område måste visa framfötterna och fortsätta med att säkerställa humanistiska ideal.

Den holländska naturistorganisation, NFN, meddelar att det årligen endast skrivs ut ett dussin böter för förseelser enligt §430 och det är ju försvinnande litet i sammanhanget. Att avskaffa paragrafen verkar helt befogat.

Motståndarna rider på den gamla fördomen om sex och nakenhet, som de menar hör ihop. Om det blir fritt att vara naken var som helst blir det stora problem i samhället.

Lundys uppmaning att skrota §430a ligger nu hos parlamentet i Nederländerna. Vi hoppas alla att aktionen får framgång!

United Kingdom

UK’s biggest Naturist festival

Nudefe K st startade 2007 som en enkel weekend-träff. Nu har arrangemanget vuxit till en festvecka som har hundratals besökare tvarje år.

Datum är 4-10 juli och platsen Thorney Lakes Caravan and Camping Park, Langport, Somerset.

Aktiviteter:

  • Massor av musik och annan underhållning
  • Home-grown music at the Magic Teapot and karaoke
  • A circus show
  • Health and wellbeing including meditation, massage, yoga, fitness and aerobics classes, and sauna
  • Sports, crafts, workshops, presentations, demonstrations and talks on a wide variety of topics
  • A visit to the Cider Brandy Farm
  • Body-painting
  • Slip ’n’ slide
  • Since its inception in 2007 as a small, weekend event, Nudefest has become the UK’s biggest Naturist festival, attracting hundreds of people each year for a week of full-on fun and excitement, among like-minded people.

Skottland

Trevlig artikel i The Scotsman

Lagstiftningen är lite olika i England och Skottland, vi minns alla att nakenvandraren Steve Gough gick hela vägen från södra England upp till norra Skottland. Problem blev det först när han korsade gränsen. Skottska polisen burade in honom och när han suttit av tiden och skulle frisläppas gick det inte så bra. Steven var fortfarande utan kläder och poliserna haffade honnom på nytt när han lämnade ”kåken”. Efter en del sådana taffligheter ledsnade dock skottarna och sa åt Steven att ge sig i väg till engelskt område så snabbt som möjligt. Han kom över gränsen och kunde fortsätta till sitt hem i södra England.

Artikeln i The Scotsman handlar dock inte om Steven Goug. Den beskriver bara nakislivet i lyriska ordalag. Precis som det ska vara – även i Skottland.

https://www.scotsman.com/news/opinion/columnists/nudists-are-growing-in-numbers-so-why-not-give-it-a-try-youve-nothing-to-lose-but-your-clothes-dugie-eyton-hughes-3745088

Kanada

Bodyfest 2022

22-24 juli 2022, Bare Oaks Naturist Park.

Bare Oaks ligger utanför Toronto. Mind, Body and Spirit come together over 2 days of outdoor clothes-free enjoyment while we explore, stretch, relax, learn, laugh, meditate, evolve… Rediscover what it means to be human!

Join us with friends at this beautiful and serene property north of Toronto: Bare Oaks Family Naturist Park. Be close to nature and find your own true nature with a selection of outdoor workshops and activities with inspiring teachers.

Yoga, body-movement, charge-your-aura, life-drawing, balancing, juggling, gynmastics, energy-awakening, comedy, body-art, improv-class, talent-show, drama-performance, clay-bodies, dance-party, photography-workshop… Bring an open mind and open heart — we are all beginners!

The Naked Club är en USA-organisation som bl a säljer filmer från olika arrangemang. – När nu Naked Club är medarrangör kommer man bara att tillåta fotografering med restriktioner; den som inte vill bli avbildad ska kunna slippa detta.

Mexico

Zipolite

På stranden firas på vårkanten en festival som har deltagare från Nord- och Mellanamerika. Naturistförbundet i Mexico är anslutet till INF. https://www.youtube.com/watch?v=xgX5KA3PwqQ

Nya Zeeland

Tio nakenbad

Nya Zeeland har haft organiserad naturism sedan 1930-talet. Den första föreningen startade 1938 i Dunedin (på Sydön) och i Auckland. New Zealand Sunbathing Association startade 1957 (samma år som Sveriges Naturistförbund), namnändring till New Zealand Naturist Federation 1977.

2016 var Nya Zeeland värd för INF:s Världskongress. Sieglinde Ivo röstades bort som president, istället valdes Armand Jamier från Frankrike. Sieglinde Ivo kunde dock återkomma 2017 efter att INF på dubiösa grunder lyckats ogiltigförklara valet 2016. Ett flertal naturistfederationen världen över protesterade mot rättslösheten inom INF men det var endast Nya Zeeland som drog konsekvenserna och lämnade INF 2019 – med förbehåll om återanslutning om INF skulle återgå till att vara en rättssäker organisation.

Nakenbad är tillåtet på stränder där detta brukar förekomma. Här en lista på en del av dessa bad

Aukland-området

Ladies Bay Beach

Don’t be fooled by the name, this beach isn’t just for the ladies. This is Auckland‘s most popular nudist beach only moments away from the city centre! This sheltered cove lies just below the cliffs of the St Helier’s suburb. Location: Ladies Bay, St Helier’s, Auckland

St Leonard’s Bay

Another Auckland option for nudist beaches is St Leonard’s Bay in Takapuna. It’s one of the more popular nudist beaches in New Zealand but comes with a few rules: when in the dune you need to stay at least 50m (164ft) from the access steps and you cannot walk in front of passers-by. Otherwise, enjoy! Find this beach in the North Shore suburb of Auckland.

Location: St Leonard’s Bay, North Shore, Auckland

Little Palm Beach

Aside from the delicious wine and island vibes, another reason to go to Waiheke Island is for this little nudist beach! This island off the shores of Auckland is only a 45-minute ferry ride from downtown Auckland. Little Palm Beach is at the western end of Palm Beach.

Location: Little Palm Beach, Waiheke Island, Auckland. – Ön ligger sydöst utanför Auckland, båt från Aukland.

Karekare Beach

Yes, this popular beach in the Waitakere Ranges Regional Park in Auckland is, indeed, a nudist beach! This stunning black sand beach with rugged coastal cliffs is one of the more picturesque places to bathe in the nude. However, be aware that many visitors to this beach will likely be fully-clothed with the beach’s increased popularity.

Location: Karekare Beach, Waitakere, Auckland.

Pohutukawa Beach

Finally, another safe place to get naked in Auckland is at Pohutukawa Beach. This beach at the northern end of Long Bay has long been a hotspot as a “clothing optional” beach. However, make sure the nudity stays on the beach. Don’t go for a stroll on the walking trails without your gear.

Location: Pohutukawa Beach, Okura, Auckland

Northland (norra delen av Nordön)

Uretiti Beach

The further north you get in New Zealand the warmer it gets, which is perfect for this Northland beach near Whangarei. Head to the west of Uretiti Beach in Waipu for a worry-free nudist experience. Make sure you take your kit off well away from the nearby campsite.

Location: Uretiti Beach, Waipu, Northland.

Wellington-området

Breaker Bay

You don’t have to head too far for nudists beaches in Wellington. Wellington might have a bit of a reputation for nippy cold winds, not ideal for taking your clothes off, but Breaker Bay is well sheltered from the prevailing winds. What’s more, you can watch the Cook Strait ferries cruise on by. Be aware that the nudist section of the beach is on the main stretch of the beach.

Location: Breaker Bay, Wellington City, Wellington

Peka Peka Beach

Situated along Wellington’s Kap itiCoast, Peka Peka Beach is one of many stunning beaches looking out to the silhouette of Kapiti Island. What’s more, it prides itself as being New Zealand’s first skinny-dipping friendly beach!

Location: Peka Peka Beach, Waikanae, Wellington

Tauranga-området (östra delen av Nordön)

Papamoa Beach

The popular beach in suburban Tauranga has a small stretch where clothing is optional. Signs indicate where taking your clothes off is permitted, at the Maranui Street and Papamoa Beach Road junction.

Location: Papamoa Beach, Tauranga, Bay of Plenty.

Christchurch (Sydön)

Waikuku Beach

[Update: After the earthquake, Woodend Beach has replaced Waikuku Beach as the Christchurch nudist hotspot].

The only South Island nudist beach on our list, Waikuku Beach is just north of Christchurch city. Although it’s not a picturesque as other Christchurch beaches, it’s a quieter beach and a good place to brave the South Island waters in the nude.

Location: Waikuku Beach, Christchurch, Canterbury.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s