Naturistplatser i Uppland

1 JULI 2022

Naturismen i Sverige firar idag 90 år. Och det var i Stockholm som den första föreningen bildades 1932. Hälsa genom nakenhetskultur, hette föreningen. Professor Johan Almkvist var den förste ordföranden.

Stockholm ligger på gränsen mellan Uppland och Södermanland, två urgamla svenska landskap. Svea Rikes hjärtland.

Föreningen H. g. N hittade 1933 sin plats vid sjön Återvallsträsket på Ingarö, Ingarö landskommun, (1952 Gustavsbergs landskommun, 1949 Värmdö kommun), där föreningen finns kvar än idag. Föreningsnamnet ändrades 1941 till Svenska Friluftsföreningen.

Redigera

1936 bildades en ny förening, Stockholms Naturvänner. Den föreningen skapade sin naturistplats i Södermanland, Näsby holme, egentligen en halvö i sjön Aspen, väster om Stockholm. Men 1945 blev NSNV uppsagd från Näsby holme, myndigheterna skulle använda området som naturvårdsområde. Föreningen letade efter en ny placts. 1948 hittade man Stora Idskär som ligger i Saltsjön, sydost om Vaxholm.

Idskär var en ö, en mycket liten ö, till och med. Det byggdes småstugor och en del medlemmar bodde i tält eller i båtar. Men husvagnar fanns det inte plats för.

Under 1980-talet sökte NSNV efter ett landområde där man kunde ha husvagnar. 1993 öppnades Djursnäs vid en havsvik väster om Nynäshamn. Stockholms Naturvänner hade nu två områden: Idskär i Uppland och Djursnäs i söder, på Södertörn i Södermanland.

1993 bildades Stockholm-Nynäs Naturistförening genom delning av Stockholms Naturvänner. SNN tog över driften av Djursnäs naturistcamping.

2005 blir SNN uppsagda från Djursnäs, en ny privat markägare har andra planer för området. Föreningen letar nytt område på bred front. 2006 öppnas Skeppsmyra på södra delen av Björkö i Roslagen. Det är ett område som tidigare varit camping så det är enkelt att ordna en naturistcamping på platsen. Men Skeppsmyra blir ingen stor camping, 35 ställplatser är vad som kan åstadkommas. Och nu finns föreningen i landskapet Uppland.

Den gamla föreningen på Stora Idskär genomlever samtidigt en turbulent tid. Det byts styrelse och årsavgifterna skjuter i höjden. 2013 läggs ön ut till försäljning. När köpet är klart läggs även föreningen Stockholms Naturvänner ned.

Svenska friluftsföreningen på Återvall, Ingarö, finns kvar men i övrigt är Skeppsmyra Norrtälje den enda naturistcamping som finns i Uppland-Södermanland.

Naturistplatser i Uppland, från Norr till söder:

I centrala och norra Uppland tillkom flera skyltade nakenbad på 1970-talet. I Uppsala fanns därutöver gemensamt nakenbad i Studentkårens simhall 1975-79.

På Rullsand öppnades kommunal naturistcamping 1978. Naturistföreningen Rullsand verkade här 1982-2006. Naturistavdelningen på Rullsands Camping avvecklades dock 2002.

I Uppsala bildades Badstugan 1997 och Nakenkultur 2004.

Älvkarleby kommun

Rullsand

Ett litet område, längst norrut på den två kilometer långa sandstranden, är skyltat som nakenbad, eller ”nudistbad” som det står i reklamen för Rullsands Camping.

På Rullsand finns textil camping, restaurang och stugby. Att parkera bilen kostar 40 kr per dag.

Nära receptionen finns ett Naturrum, en introduktion till Billuddens Naturreservat som bjuder på havsnära naturupplevelser.

På Billudden finns vandringsstigar och vid stranden ut mot Rödhällsudden sten och sand för solbad. Se grön kartskiss nedan.

NF Gävleborg – träffställeRullsand var tidigare ett av Sveriges finaste nakenbad. Nu har skylten flyttats norrut, och för naturisterna är det inte många meter av den långa sandstranden som återstår.

Vill du vara med i arbetet för att förbättra naken badet på Rullsand, kontakta NF Gävleborg som arbetar med detta!

Östhammars kommun

Tallparken

I Öregrund finns ett klippbad vid havet. Nakenbadet är i södra delen av badområdet.

2019 beslutade Östhammars kommun att stänga nakenbadet eftersom det påstods hindra textilarna att få tillgång till sol och frisk luft. En mycket märklig anledning kan man tycka. Östhammar är ju en stor kommun med lång kust mot havet. Om 100 meter vid Tallparaken är skyltad Nakenbad kan knappast denna skyltning hindra någon från att få sol och frisk luft …

Förr om åren hände det ofta att textilarna gick in på nakenbadet och gjorde sig breda. Myndigheterna reagerade inte mot detta. Sommaren 2020 är nakenbadskyltarna borta men nakenbadare fortsätter att komma till Tallparken för att bada på ”sina” klippor vid havet.

Aspbo 2

Utanför Österbybruk, vid sjön Stordammen, finns tre badplatser. Aspbo 2 är nakenbad och bjuder på naturnära badmöjligheter. Upplandsleden passerar genom badet!

Heby kommun

Östa Camping

Vid Dalälven väster om Tärnsjö. Här finns badstränder, textil camping och stugby. Nakenbadet ligger ute på udden i nordväst.

Norrtälje kommun

Skeppsmyra

NORRTÄLJE * Naturistcamping SNN ligger längst söderut på Väddö-Björkö.

På Skeppsmyra finns 35 platser för husvagnar, cirka tio tältplatser och en stuga med fyra bäddar.

Brygga för gästande båtar. Vedeldad bastu vid stranden. Även dagbesökare/badgäster är välkomna.

Föreningsområde Skeppsmyra Norrtälje NF

Uppsala kommun

Fjällnora

Ett friluftsområde 20 km öster om Uppsala. Från serveringen följer man någon av stigarna ut på udden i sydöst. På Fjällnora finns textil camping och stugby.
NF Nakenkultur – träffställe

Österåkers kommun

Breviksbadet

Badplatsen ligger vid Trälhavet, sydöst om Åkersberga. En del av badet är skyltat nakenbad.

Nacka kommun

Källtorpssjön

Det finns flera platser vid sjön där nakenbadare håller till; PG:s udde, mitt emot Hellasgården, är det mest kända stället. Service finns vid Hellasgården och vid textilbadet på norra sidan

Ekerö kommun

Kärsön Drottningholm

Här badade ”nakenkulturisterna” på 1930-talet. Naturbad.

Värmdö kommun

Återvall

Svenska Friluftsföreningens friluftsplats på Ingarö tillkom redan på 1930-talet. Området omfattar ca 5 hektar.

Det finns småstugor som ägs av medlemmar och fem gäststugor. Det går att tälta men plats för husvagnar finns ej. Klubbstuga och vedeldad bastu. Bad i sjön Återvallsträsket.

Området är öppet för medlemmar och inbjudna gäster.

Föreningsområde Svenska Friluftsföreningen

Torpesand Björnö

På södra sidan av Ingarö. Nakenbad på udden sydöst om den stora sandstranden. Klippor vid Ingaröfjärden! Naturbad nära textilbad.

Svärdsön

Söder om Saltsjöbaden, vid Erstaviken, Ligger Svärdsön, ett imponerande klipplandskap vid en stor havsvik Erstaviken.

Svärdsö naturreservat — norrifrån via Älgövägen med parkeringsmöjligheter vid båtvarvet — eller västerifrån via Vårgårdsvägen. Klipporna är bitvis ganska vassa för barfotafolk och det är ofta lite knepigt att ta sig ner i det blöta.

1975 bildas i Stockholm en ny naturistförening som till skillnad från övriga tar emot ensamma män som medlemmar. Föreningen, som numera är känd under namnet Eos, hade Svärdsön som sitt träffställe. När Stockholm långt senare fick ett skyltat nakenbad i Ågestabadet söder om Farsta var Eos den förening som i samarbete med staden tog ansvar för driften av badet.

Karta Svärdsö naturreservat: https://ext-geoportal.lansstyrelsen.se/standard/?appid=f7055495ff9549ca8c1377966628f9ca&customquery=NV%20VicNatur%20Naturreservat,NVR_ID=2044042&highlight

Huddinge kommun (Södermanland)

Ågestabadet

Vid sjön Magelungen söder om Farsta. Ett kommunalt bad ägt av Stockholms stad. Naturistföreningen Eos har avtal med staden och del i ansvaret för att driva badet.

NF Eos   träffställe och driftansvar

2 reaktioner på ”Naturistplatser i Uppland

 1. EN FÖREDÖMLIG INVENTERING AV NATURISTPLATSER I UPPLAND/SÖDERMANLAND

  MEN du har glömt en – SVÄRDSÖN/ÄLGÖ

  Tag SALTJÖBANAN från Slussen i Stockholm till Igelboda/Solsidan. Där tar du en kort promenad förbi Alice Babs hem ut mot Älgö. (Eller bussen ut mot Älgö och stig av vid Svärdsön) Gå ned till höger över varvet och du är framme på dom mest fantastiska klippor vid Erstaviken. Sol och bad väntar, men kasta en blick över vattnet. Där ligger Tyresö-Brevik. Här hade medlemmar i Stockholms Natur-vänner sitt fasta eller sommarviste. Man erbjöd mindre grupper av medlemmar att komma ut, när det började knaka med Näsby holme vid sjön Aspen. Det här berättade Märta Carlsson för oss på Idskär. Här ute på Svärdsön har allt fungerat bra, trots att allt tillhör Erstaviks fideikommiss. Kan vara bra att veta, när nu tex-tilarna börjar ta över Kärsön mer och mer – till alla naturisters stora förtret.

  Jan

  Gilla

 2. Tack för ditt påpekande, Jag har reviderat texten och Svärdsön har fått komma med. — Men någon koppling Svärdsön och Stockholms Naturvänner hittar jag inte, de öar som NSNV fick låna 1945-47, Stora och Lilla Sandholmen, ligger långt söderut, nära Dalarö. Däremot har Eos haft Svärdsön som träffställe från 1975.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s