Aktiv Naturism

1 AUGUSTI

Vår och sommar, naturismens bästa tid på våra breddgrader. I Sverige öppnar naturistcampingarna och vi kan nakenbada vid havsstränder och i insjöar – Sverige är de många naturistmöjligheternas land.

Den 16 juni arrangerades NAKENMILEN (Nakukymppi) i Padasjoki i västra Finland. Detta nakenlopp har genomförts i många år. Löpning, gång, stavgång är tillåtna gångarter.

När man nu kallade till start, efter två års uppehåll under pandemin, var det över 100 deltagare, som deltog. Bra väder rådde. En video från banan.

Nakenmilen är det enda nakenlopp som arrangeras i något nordiskt land. Och att det blivit så handlar om privata initiativ, ingen naturistförening ligger bakom. Naturistförbundet i Finland är dock välvilligt inställt, förbundsordföranden har till och med deltagit i ett av loppen.

Nakenmilen finns på egen webbsida (det finns en sida på engelska), på FB och till och med på svenska Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Nakukymppi

World Naked Bike Ride

Den nakna cykeldagen är också ett evenemang som är årligen återkommande. Avsikten är att protestera mot oljeberoende och propagera för mjuka värden – mer cykelåkande – i trafiken.

WNBR arrangeras världen över, på södra halvklotet är man på G under december till mars.

Nakencyklingen i London den 11 juni samlade även detta år mer än 1 000 deltagare.

I Finland planeras den 23 juli WORLD NAKED BIKE RIDE HELSINKI. Sådana nakenlopp har tidigare arrangerats i Finlands huvudstad, men deltagarantalet har inte varit så stort. Vi får se hur det blir i år.

I reklamen för WNBR i Helsingfors har arrangörerna hakat på protesten mot Rysslands fruktansvärda erövringskrig i Ukraina.

I Danmark ville entusiaster för en del år sedan ordna ett WNBR-lopp. Danska polisen grep in och förbjöd helnakenhet, även toppfritt för damer. – Så man fick cykla i badkläder eller liknande. Nu är det så att WNBR säger ”Så naken som vill …” vilket innebär att alla varianter finns i startfälten, även maskeradkostymer och kroppsmålning.

I Sverige dök det för många år sedan upp en FB-grupp som syftade till att ordna en nakencykling i Stockholm. Men det blev inget gensvar och något nakencyklande blev det aldrig.

Nakenvandring

När det gäller att vandra iklädd endast ”sol och vind” ligger däremot Sverige i framkant. Det finns en FB-grupp som samlar ihop de entusiaster som vill nakenvandra. En planerad vandring 18 juni fick ställas in på grund av oförutsedda händelser. Men det blir väl fler tillfällen! NATURISTEN hoppas få återkomma med reportage från många sådana utflykter.

I Bergslagen ordnades före pandemin årligen återkommande nakenvandringar. Vi ser fram emot en vandring även detta år.

Även i Norge och Danmark har vi tidigare rapporterat om sådana aktiviteter. I Norge är det olika naturistföreningar som är arrangör, i Danmark är det Danske Naturister som driver verksamheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s