En naturist är naken …

Vad tycker Du?

1 SEPTEMBER 2022

I INF:s definition av naturismen tas nakenheten upp, dessutom självkänska och respekt för andra, två humanistiska ideal som vi känner igen från andra mänskliga sammanhang – och från andra föreningar. Som slutkläm har INF med ”respekt för miljön”. Det är förvisso en viktig aspekt, en bra miljö vill väl alla ha. Men det finns många miljöorgansiastioner som behåller kläderna på när de är ute i miljön.

Sålunda påstår vi att nakenheten är det enda som skiljer ut en naturistförening, det unika kännetecknet, från andra föreningar.

Från första början var det precis så. Naturisterna (eller nakenkulturisterna som man sade på den tiden) trivdes med nakenheten och praktiserade den så ofta det bara gick.

När man kom ut till naturistområdet på fredagskvällen – eller på lördagseftermiddagen – plockade man av sig kläderna. På söndag kväll eller på måndag morgon, när det bar iväg hemmåt, tog man på sig. – Så länge man bara kunde, när man var på området, var man klädfri.

Nuförtiden är det inte så, tvärtom är det många som stoltserar med att vara klädfria så lite som möjligt. Den som vill vara naken jämt, kallas för nudist, och betraktas allmänt som konstig.

Föreningarna har – oskrivna – regler om att man ska vara påklädd när man äter. Och så fort solen sjunker mot horisonten bör man skyndsamt ta på sig. Så fort det är fest eller sammanträde rusar alla som skållade troll för att klä på sig. Och naken sällskapsdans ”hör inte naturismen till” det skriver SNF i sin medlemstidskrift.

Så var det då …

Naken gymnastik och idrott?

Gymnastik och idrott bedrevs förr på tiden i adams och eva-dräkt, nu måste man ha idrottskläder, även om man är inne på ett naturistområde.

Hur har det kunnat bli så här? – Ja, det finns ingen bra förklaring.

Visst, om det blir svalt på kvällen,– vi bor ju minsann i den tempererade klimatzonen – visst kan det vara skönast att krypa in i vinterpälsen. Men, även i Sverige får vi ibland uppleva ”tropiska nätter” då temperaturen är mer än +20 grader hela dygnet …

Likaså, vid mer ansträngande idrott kan behövas störthjälm, knäskydd och handskar när det blir tuffa tag.

Men frågan är varför de gamle var så ivriga att vara klädfria hela dagen medan dagens naturister är så ivriga att ta på sig i alla lägen.

Detta är en fråga som vi naturister behöver diskutera. Och vi vill gärna höra efter om våra läsare kan bidra med synpunkter.

De gamla hade god kontroll på nya medlemmar. Bland ansökningarna gallrades friskt, bara 10 % godkändes. – Det var viktigt att inte släppa in några erotiska lycksökare. Många föreningar hade regeln att endast jämna par kunde bli medlemmar. – En frågvärdig regel, alla vet vi ju att ensamma män, och ensamma kvinnor, kan vara mycket trevliga och helt schysta medlemmar i kollektivet på en naturistplats.

Det fanns regler att ensamma män och ensamma kvinnor inte var välkomna, ens som gäster.

I denna miljö av erotisk oro kan vi måhända förstå sådana saker som förbud mot nakna fester, förbud mot sällskapsdans utan kläder. Intima smycken, ”sådant för tankarna fel” påstod en prelat inom rörelsen. – Det är ett resonemang som påminner om vad som vi hört från vissa frikyrkliga kretsar, där fick kvinnorna inte ha utslaget hår, detta skulle kunna fresta andra män …

Är det svartrockarna inom naturiströrelsen, som med dessa regler, vill skrämma bort erotiker och polyamorösa typer? Eller finns det någon annan förklaring till vår påklädda naturiströrelse i Svea Rike?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s