SEPTEMBER OKTOBER

Sverige

Niclas Ember – ny SNF-ordförande

Sveriges Naturistförbund hade sin förbundsstämma 27 augusti på Vikbolandets naturistcamping i Norrköping. Niclas Ember, som även är redaktör för förbundstidskriften Tillsammans, valdes till ny förbundsordförande efter Malin Arlinder Ekberg.

Danmark

Vårutflykt till Västerhavet

Danske Naturister ordnar varje år på vårkanten en ö-utflykt. Nu har man beslutat att målet inte alltid behöver vara en ö, och 2023 kommer DN att besöka Thy 18-21 maj. Det kommer förstås mer info men DN ber oss att notera datum redan nu.

Thy ligger vid havet på nordvästra Jylland, norr om Limfjorden.

Bildtext: Thy nationalpark

Ny folder med nakenbad i Danmark planeras

Den gamla folderna har nu blivit 10 år gammal. DN planerar en ny utgåva. Man vill ha hjälp med bilder att publicera i foldern. Alternativt kan man ställa upp som fotomodell för DN:s fotografer. Anmäl dig och din familj på DN:s webb!

Finland

Nakenbadet på Ytterö ska stängas

Sandstranden på Ytterö utanför Björneborg har länge varit känt som Finlands främsta nakenbad. Nu ska nakenbadet stängas meddelar myndigheterna. Anledningen är att man fått klagomål från barnfamiljer. Det är förstås inte de vanliga nakenbadarna som är anledningen. En del manliga besökare tror att det är fritt fram för sexuella ”övningar” och det är som vi alla förstår inte alls så.

Juha Jonsson, ordförande i naturistförbundet i Finland, säger att nakenbadarna får klä skott för förhållandena som de i praktiken inte kan påverka och han menar att det är orättvist.

Här får vi ånyo ett bevis på hur illa det är när sexgalningarna tillåts ta över ett nakenbad. – Myndigheterna i Björneborg ska undersöka möjligheterna att fixa ett nytt nakenbad i området, men det återstår att se om detta lyckas.

https://www.hbl.fi/artikel/be6d64c6-f14c-43e3-bd73-978423409e30

Tyskland

Barbröstad demonstration i Bremen

Hansestadt Bremen, är en tysk storstad som tillika är eget förbundsland. Där är det fortfarande förbud för kvinnor att bada i stadens badanläggningar med bar överkropp.

Det finns dock kvinnor i Bremen som tycker att om män får visa brösten borde även kvinnor få detta.

Den 16 juli ordnades en demonstration under namnet ”Feministisk strejk Bremen”. Kvinnorna demonstrerade i en badanläggning i staden. Även sloganen ”Free the Nipple”, som har sitt ursprung i USA, bars fram.

Badledningen tillkallade polisen som dock nöjde sig med att prata med demonstranterna. Därefter packade kvinnorna ihop sina saker och gick därifrån.

I Göttingen, en stad i Niedersachsen prövar man denna sommar fritt fram för bara bröst lördagar och söndagar; det är ju alltid något.

https://www.stern.de/panorama/bremen–frauen-protestieren-mit-nackten-bruesten—dann-kommt-die-polizei-32551490.html

I Berlin kan man bada ”Oben Ohne”

Förra året förde polisen bort en kvinna som solade på gräsmattan med bar överkropp. Men i den debatt som följde vände sig den politiska församlingen mot de dåvarande ordningsförekrifterna. Nu är de kvinnliga brösten bara ”sekundära könsdelar” som inte behöver täckas när man badar.

Bildtext: Treptow-parken ligger i sydöstra Berlin vid Spree-floden. I parken finns också ett stor damm med fontän.

I det här reportaget berättar journalisten, som själv dristat att ta av sig vid plaskdammen, att detta inte blev säskilt uppmärksammat av övriga badgäster – men hon kunde inte heller upptäcka andra kvinnliga badgäster som var ”toppfria”. Men detta ordnar sig väl med tiden.

Och för den som vill bada helt utan finns i Berlin badsjöar med FKK-områden och även skyltade områden i några parker där man fritt kan välja hur man klär sig i solen.

Nakenbad och nakenvandring allt populärare

FKK, Freikörperkultur, som man säger i Tyskland är åter populärt. Efter pandemiåren vill folk resa till fina stränder för nakenbad, de vill uppleva solen och nakenheten och den heltäckande kroppsfriheten. – Endast den nakna människan är fri, lyder ett tyskt ordspråk.

Danmark är ett vanligt resmål och den tyska östersjökusten med öarna Usedom och Rügen.

Och FKK-möjligheter finns det året runt. I artikeln citeras en resenär som säger: ”Jag ägnar mig åt nakenbadande sedan 20 år tillbaka , jag märker att man nu för tiden träffar allt fler nakisar på resande fot.”

Artikeln i Berliner Morgenpost är skriven av Christine Richter.

https://www.morgenpost.de/vermischtes/article236069699/fkk-urlaub-nackt-baden-wandern-trend-ostsee.html

https://www.berliner-zeitung.de/mensch-metropole/test-in-der-plansche-treptow-oben-ohne-ist-moeglich-aber-selten-li.255700

För den som bangar för tyska språket finns här en engelsk översättning:

United Kingdom

Naked Heart Walk

British Heart Foundation ordnar denna sommar en rad nakenvandringar. Distansen är cirka 3 km. Ändamålet är att samla pengar till forskningen om hjärtsjukdomar. Varje deltagare förväntas donera GBP 100 men själva deltagandet är gratis.

Kroatien

Eldorado för nakna paddlare

Längs den kroatiska kusten ligger många fina naturiststränder. Kvarnerbukten är den del av Adriatiska havet som skjuter in öster om halvön Istrien och den dalmatiska kusten. Här ligger flera bekanta öar, Cres, Krk och Rab, bland andra. Wiener Zeitung har en artikel om Rab som uppges vara ett eldorado för nakenpaddlare.

Och Rab har gamla anor när det gäller nakenbad, redan i början av 1800-talet finns noteringar om nakenbadande turister. Dalmatien lydde då under det österrikiska kejsardömet.

1936, då ön tillhörde kungariket Jugoslavien, blev Rab känt i hela världen när den engelske konungen Edward VIII fick officiellt tillstånd att bada naken med sin blivande drottning, Wallis Simpson från USA. Platsen kallas sedan dess Engelska plaza.

Därefter var det ingen hejd på nakenbadandet i kunglig efterföljd och så är det än idag. Det är ödsliga vilda klipplandskap och skimmrande havsvikar där kanotpaddlande turister upplever paradiset.

https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/chronik/leben/2155635-Paddeln-unter-Nackten.html

Kanada

Nakendans

Dansgrupper som låter alla kläderna hänga kvar i garderoben har vi sett under många år och de kommer från olika länder. Här ett danskompani från Kanada som leds av Diana Ashbee (32). Hon härstammar från ursprungsbefolkningen och bor på Gabriola Island, British Columbia, en ö som tillhör Snuneymuxw First Nation.

Inga kostymer, ingen musik, ingen invecklad belysning, bara uttryckande dans. Föreställningen ”Jag har gråtit med hundarna” kommer till festivalen i Berlin i augusti detta år. Dansscenen är i Elisabeth-Kirche i Berlin-Mitte.

https://www.bz-berlin.de/unterhaltung/keine-kleidung-keine-musik-daina-ashbee-beim-festival-tanz-im-august

Australien

Nakna veterinärer på väggen

På naturistförbundets i Nya Zeeland FB sida läser vi om en ny väggkalender med nakna veterinärer.

Det är vet-studenter från norra Queensland i det stora grannlandet Australien som fullföljer traditionen att producera och sälja denna väggprydnad. Det finns även spelkort och vinkylare med veterinärbilder! Överskottet går till välgörenhet.

http://www.vetsuncovered.com

Nya Zeeland

Nude Cooking Day

Runt om i världen är det organisationer och enskilda som firar olika nakendagar. Naturistförbundet i Nya Zeeland vill nu uppmärksamma ”Nakna matlagningsdagen” och det ska ske 1 september, alltså samma dag som denna webbtidskrift kommer ut med sitt nya nummer. Dagen ska även propagera för sund kroppsuppfattning och hälsosam mat. – Observera att på dessa sydliga breddgrader går det nu mot vår och sommar. 1 september är första vårdagen i Aotearoa, det är Maori-folkets namn på Nya Zeeland.

https://www.gonakednz.com/nudecooking?fbclid=IwAR19A2q2gCcntbwNTr9NvmVe92aeuh6H6DDUYv4X-OD9gNoEtLRSi2FGwUc

https://www.facebook.com/GoNakedNZ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s