NOVEMBER DECEMBER

Sverige

Koreografen Holzinger kommer till Stockholm

Modern dans på scenen skyggar inte för föreställningar med nakna dansare. Florentina Holzinger, en koreograf från Österrike, ger föreställningar runt om i världen och där är ohöljd nakenhet ett signum. Nu i november är hennes danskompani i Sverige.

https://www.dn.se/kultur/koreografenTragédie-florentina-holzinger-gastar-sverige-med-tanz/

Danmark

Godmorgon TV

Danske Naturisters besök på en bilutställning, som vi berättade om i föregående nummer av Naturisten, fick ett efterspel i dansk television. Ordförande Torben Larsen och en kvinnlig medlem fick berätta i morgonstudion om besöket, och om naturismen i Danmark. Ordföranden föreslog att man skulle förvarna tittarna om nakenheten, men programledaren valde att istället placera deltagarna bakom TV-soffan …

DN Nordjylland ersätter DN Nord

Danske Naturister meddelar att lokalavdelningen i Aalborg, DN Nord, avbryter samarbetet med DN. Danske Naturister beklagar detta och pdaåpekar att alla lokalavdelningar är fristående delar av DN och samarbetet i grunden är av administrativ natur.

Årsavgiften i DN betalas via nätet. Man kan kryssa för DN centralt och samtidigt vilken lokalavdelning man vill tillhöra.

För de som bor i norra Jylland och som vill tillhöra DN instiftas nu DN Nordjylland, en ny DN förening alltså. Den ska inte förväxlas med NF Nordjylland, en gammal förening som driver campingen Kysing vid Aarhus.

Finland

Vintermöte 3-5 mars 2023

Finlands naturistförbund flyttar vintermötet till Karelen. Naturisthelgen äger rum på Hotel Salpa, i Luumäki vid Kivijärvi nära Lappenranta, i sydöstra Finland, vid gränsen till Ryssland.

”Hela hotellet är ett naturistområde.” Bastur, pool, spa och utomhuspool. Levande musik. Paketet kostar 142 EUR per person. Bokas före 1 november.

Tyskland

Vandra utan allt

Zeit on line publicerar en text om nakenvandring. Den ingår i en serie om olika hobbies.

Det är en man som får berätta. Han började med nakenbad och sedan såg han en notis på nätet där man sökte folk för nakenbandring.

Träffarna görs upp på nätet. Man samlas på en parkeringsplatys och därifrån startar nakenvandringen, i regel ca 15 kilometer och med cirka 30 deltagare i olika åldrar.

Utan kläder men annars är det som vilken vandring som helt. Man pratar om vanliga ämnen, yrkesroller och dagliga händelser. Numera är sådana vandringar vanliga i Tyskland, man slipper olämpliga kommentarer.

Bildtext: Boken Naked Hiking finns att köpa på Bokus och Adlibris

https://www.zeit.de/entdecken/2022-08/nacktwandern-fkk-hobby-lexikon-leidenschaften?utm_referrer=http%3A%2F%2Fwww.fkk-freunde.info%2F

Wattwanderung

På tyska nordsjökusten skapar tidvattnets växlingar möjlighet att vid ebb utforska den då torrlagda havsbottnen.

13-14 augusti organiserade Naturistenbund Itzehoe (FKK) i Schleswig-Holstein wattvandringar vid Friedrichskoogspitze som ligger på norra sidan av Elbemynningen, 03väster om Hamburg. Även naturister från angränsande bundesländer var inbjudna. Och DFK-presidenten Wilfried Blaschke var med på vandringen.

40-talet deltagare vandrade runt på den torrlagda havsbottner och letade i pölarna efter spännande havsdjur, en del maskar och musslor fick man gräva upp ur sanden för att kunna examinera.

Oben Ohne i Siegen

I Siegen har myndigheterna från och med denna sommar haft badanläggningarna öppna för badande med bar överkropp, lika för män och kvinnor.

Då har detta inträffat: (1) Mycket få kvinnor har utnyttjat möjligheten. (2) Myndigheterna har fått ta emot en mängd klagomål och hatbrev. – Detta samtidigt med att inga incidenter rapporterats från baden.

Vår slutsats är att det även i detta fall är fråga om troll, falska konton och marodörer som startat denna kamp mot lite (halv)nakenhet i baden. Att svara på dessa robotstyrda konton gör ingen nytta, det enda som fungerar är att fritt och oförväget fortsätta att bada så naturligt som det bara är möjligt, ”normalisera nakenheten”, som man säger i England.

Luxemburg

INF:s påklädda kongress

INF:s världskongress hölls i oktober i Luxemburg. Här visar vi en lokal papperstidning som skrev om evenemanget, ett intressant reportage. I Luxemburg bildades den första naturistföreningen 1980 och den har ett område om fyra hektar utanför huvudstaden. Men det exakta läget är hemligt!

På fotot som lokaltidningen publicerar ser vi följaktligen endast påklädda personer. Och övervägande män. Men i själva verket finns det fler kvinnor än män i INF:s rullor, 54 procent kvinnor uppges det.

Wilfried Blaschke som är ordförande i det tyska förbundet berättar i texten om att det är skralt med nakeheten på INF-kongressen. – Förra gången var vi på en naturistanläggning i Slovenien men inledningsvis var det trots detta ingen som vågade klä av sig. Till slut var det en tredjedel som var naturistklädda.

Vivianne Tar, ordförande i det franska förbundet, berättar att hon är naturist sedan födseln. Hon är alltid naken hemma och det är också hennes barn. Hon är helt öppen med detta och säger det även till arbetskamrater och vänner, ”det är min livsfilosofi”.

Vivianne berättar även att naturismen i Frankrike är på G. Det ordnas nakna besöksdagar på museer. Och Frankrike är ett mycket populärt resmål för naturister. Särskilt nu efter pandemin! – Efter att ha varit inspärrade vill människorna äntligen uppleva den fulla friheten, säger hon.

Frankrike

Nakendans

Olivier Dubois är en fransk koreograf för samtida dans. 2012 gjorde han succé med ”Fuore”. Nu gör han en ny version med delvis ny besättning. Föreställningen kallas Tragédie.

13 december ger han en föreställning med sitt danskompani i Forbach som ligger i nordöstra Frankrike, nära Saarbrücken. Närheten till Tyskland gör att tyska naturistforum uppmärksammat denna möjlighet att ta del av modern dans.

Här är en länk till föreställningen där det finns en video-trailer att titta på.

United Kingdom

Skinny dip

Det brittiska naturistförbundet firar 10-års jubel när det gäller att ordna ”propaganda nakenbad” med tusentals deltagare. 25 september firas detta med ytterligare ett badtillfälle. Det sker på en strand i nordöstra England.

Fira livet! Tag en chans! Omfamna tillfället! (Celebrate life! Take a risk! Embrace a moment!) lyder den käcka reklamen.

http://northeastskinnydip.co.uk

Dessa nakenbad-utmaningar finns i olika skepnad. Här en länk till ett Skinny Dip, endast för kvinnor, den 29 oktober. Doppet kostar 10 GBP, 5 GBP för varje vän som du tar med. Pengarna går till välgörenhet!.

https://www.greatbritishskinnydip.co.uk/events-calendar?loxi_pathname=%2Fwirral-naturist-club-women-only-clothes-optional-skinny-dip-570

Unga britter 16-24 – hälften gillar naturistlivet

Här refereras en undersökning där unga personer 16-24 år förklarat att de praktiserar naturism när tillfälle ges. Det är en klar ökning mot tidigare undersökningar. Totalt är det 7 miljoner britter som gillar naturisztlivet.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11317843/HALF-British-16-24-year-olds-identify-naturist-nudist-Poll-reveals-surge-stripping-off.html

USA

Riis Beach i Borough of Queens

Long Island utanför New York är känt för sina överfulla badstränder där miljontals newyorkbor söker rekreation sommartid. I västra delen av den långa halvön, nära staden, finns sedan 1960-talet ett litet strandområde där nakenbadare och LGBT-folk samsas. Av bilderna att döma är det inget ställe som en svensk badare, van vid vilda klippor och gröna stränder, skulle reflektera på, men för världsmetropolens inbyggare är det ett litet andningshål.

Riis-stranden ligger vid ett nedlagt och rivningsfärdigt sjukhusområde, byggnaderna hindrar insyn. Nu vill myndigheterna riva sjukhuset och göra området till en grön park. Stranden är inte berörd av rivningen, men nakenbadare fruktar att bristen på insynsskydd kommar att medföra förändringar, kanske krav på att nakenbadet strängs.

Riis ligger nära storstaden och det finns goda möjligheter att ta sig dit med cykel, bil eller buss. – Längre ut på Long Island finns ytterligare ett LGBT-område, på Fire Island, men det är en exklusiv plats, det kostar skjortan att ta sig dit.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11306831/LGBTQ-beach-sanctum-faces-demolition-New-York.html

Australien

Vita Nuda Australia

Australien är ett stort land, och klimatet inbjuder till naturism. Down Under går man nu mot vår och sommar. Nakna trädgårdsdagen kommer att firas inom kort.

Ungdomarna har bildat en egen organisation som de kallar Vita Nuda Australia (Naket liv Australien). Vandringar och båtutflykter står på programmet. Bilden visar en dagskryssning på floden Swan som mynnar i staden Perth, Western Australia.

https://www.facebook.com/people/Vita-Nuda-Australia/100067102353323/

Naturistfederationen i Australien har skapat en ny logo. Vad tycks?

(bild)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s