Hur får vi tillbaka det sexuella lugnet på naturistplatserna??

1 NOVEMBER 2022 * För Johan Almkvist och andra pionjärer, för 90 år sedan, var ”det sexuella lugnet” som kännetecknade naturisternas friluftsplatser av central betydelse. Nakenheten var något naturligt; att vara naken var positivt. Ingenting som skulle kopplas ihop med sexualitet och sexuellt utnyttjande.

Nutida företrädare för naturismen har inte mäktat med att vidmakthålla detta lugn. Tvärtom finns det många idag, både inom och utom naturismen, som menar att det är en erotisk frizon, där man enkelt får eventuella erotiska önskningar tillgodosedda. – Det minskade förtroendet för naturismen som en sjysst fritidsgestaltning är ytterst betänklig. Vi möter idag folk inom rörelsen som ALDRIG skulle berätta för arbetskamrater, släkt och vänner, att de brukar besöka naturistplatser. Detta för att de vet, att folk tror att platserna är otuktsnästen. – Ingen vill framstå som en sexgalning!

Receptet borde vara enkelt

Grundbulten är att på en naturistplats kan du vara naken, i övrigt är det precis samma regler som gäller, och krav på hyfs som i andra offentliga sammanhang. Statens lagar och paragrafer om ofredande och förargelseväckande beteende gäller. Den som inte accepterar detta har inte där att göra!

Föreningsverksamheten

Inom SNF finns för närvarande 17 föreningar. Dessutom finns fristående naturistföreningar. När vi deltar i verksamhet som föreningarna anordnar borde vi vara garanterade att inget otillbörligt förekommer.

Föreningsområdena borde vara skyddade mot sexgalningar och deras förlustelser. Genom åren har vår redaktion fått ta del av tråkiga historier. Exempelvis en gubbe som förklarar för en 11-årig tös att hon har snygga bröst. Ingen så ung tjej vill ha sådana komplimanger av en gubbe 70 à 80 år. Hennes mamma klagade hos campingen men fick uppfattningen att ”fule gubben” skyddades av föreningen. Andra episoder handlar om en gubbe som lurat en ung flicka till nakenfotografering. Det finns flera exempel på liknande händelser där det är personer inom rörelsen som är förövarna.

Det noteras idag att åtminstone en SNF-camping är utsatt för infiltration av personer som ivrar för ohöljda sexuella övningar inne på campingen. Förr på tiden var bastun öppen för folk som behövde en nattbastu, men nya besökare ordnade sexorigier i bastun, vilket ogillades av ”gamlingarna”. Föreningen ordnade då att bastun hölls låst nattetid.

NAKENKULTUR

Enligt professorn var det viktigt att nakenbadandet behöver en korrekt inramning, en KULTUR, med andra ord. När det gäller att skapa ordning – och hindra överhettade personer – har SNF under årtionden försökt nästan allting:

– Förföljelse av ”ensamma män”, de ansågs störande för familjelivet, än idag är det föreningar som hindrar ensamma män att bli medlemmar.

– Avståndstagande till tatueringar och ”intima smycken”.

– SNF:s uttalanden att ”naken sällskapsdans hör inte naturismen till” och ”Ingen promiskuitet inom rörelsen.”

På sin webbsida skriver SNF:

Ingen sexuell aktivitet

Sex är en privatsak och ska utövas på andra platser än offentligt på naturiststränder och naturistplatser. Sexuella aktiviteter som samlag, intimberöring, onanering och sexrelaterat exhibitionism … är fullständigt oacceptabela i det offentliga rummet. Detta förbud gäller så klart också på naturiststränder och naturistplatser på samma sätt som på alla andra offentliga platser.

SNF har infört en auktorisation för sina naturistcampingar

Om du upptäcker att någon ackrediterad camping inte lever upp till våra naturistideal skall du meddela detta till Sveriges Naturistförbund. … Styrelsen i Sveriges Naturistförbund kommer att ta kontakt med berörd naturistcemtrum för att utreda ärendet. Ackrediteringen kan i värsta fall komma att dras in efter beslut vid ett Riksmöte.

Kommentar: Det är en lite väl lättvindig behandling! Antag att föreningen nu driver bordell på sin camping och upplåter området för origier inför öppen ridå. Påföljden blir endast att ”ackrediteringsskylten dras in”. I allt övrigt kan ”verksamheten” och SNF-föreningen fortsätta som förut. Inget ingripande straff! – Föreningen borde omedelbart bli utesluten!

NAKENKULTUR på naturistplatserna

Samma lagar som gäller på alla offentliga platser gäller även campingar och badplatser. Ofredande och offentliga samlag är och förblir förargelseväckande.

NAKENKULTUR på nakenbaden

Nakenbad är kommunala platser, det är kommunen och inte någon förening som äger området. Och polismyndigheten som svarar för ordningen.

Vi får höra om ofredande, en eregerad man som hotat någon nakenbadande kvinna. Ett lagbrott som borde hamna inför domstol. Homosexuella ofredanden, ”gamla gubbar” som ihärdig uppvaktar unga manliga nakenbadare.

Om vi alla hjälptes år med att säga till på skarpen vore vi snart av med problemet”

Inom naturismen har vi hört uttalanden om hur vi kommer till rätta med de smygande sexgalningarna.

Faktum är att de här smygana tror att de är osynliga, att ingen märker att de går omkring och spanar, ingen ser när de sätter sig en handsbredd ifrån en naken kvinna på stranden … Om vi ertappar dem med att säga till lommar de iväg.

Blottning och exhibitionism är båda medicinska diagnoser. Och lagbrott som kan medföra straffansvar i domstol.

Sexförbrytare finns förstås inte bara på nakenbaden, de finnas runt om i samhället. Vi läser i tidningen om blottare och exhibitionister som ertappats och som får svara inför domstol. Detta beteende är inte tillåtet någonstans på offentliga platser. Varför skulle de ha en fristad i våra föreningar, på våra naturistplatser?

En reaktion på ”Hur får vi tillbaka det sexuella lugnet på naturistplatserna??

 1. Naturismen behövs
  I dag kanske mer viktigt än någonsin
  Att våga acceptera sig själv och andra som vi är,
  Det stärker vår självkänsla och är det centrala i naturismen
  vi vill ha den sunda synen på den egna kroppen,
  I stället har det blivit allt vanligare i dagens samhälle ,
  ett ytligt skönhetsideal
  råder och där
  Kosmetika operationer och modeindustrin dikterar tillvaron för alltför många av oss människor vi Naturister ska verka för en avdramatisering av nakenheten och våga visa oss nakna och bli accepterade som vi blivit skapta

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s