Bara Bröst!

16 MAR 2023 * Tyskland anses vara nakenbadarlandet nummer ett. Redan vid sekelskiftet 1900 kallt fanns föreningar som verkade i nakenkulturens anda. Den första badstranden för nakenbad öppnade på ön Sylt 1920. På 1930-talet badades naket också på andra orter. Föreningar ordnade med nakenbad även i inomhusanläggningar.

I våra dagar fungerar det väl med nakenbad vid havsstränder och insjöar. Men utomhus i parker och inomhus i simbassänger har klädbadet bitit sig fast. I höstas läste vi i tidningarna om en vattenpark i Berlin där en kvinna blev påhoppad av vakterna för bar överkropp, Oben Ohne (Upptill Utan), säger man på tyska. Det blev en del protester och i några nordtyska städer meddelade de kommunala simhallarna att bar överkropp – även för kvinnor – var okej.

Härförledan meddelade myndigheten i Berlin att Oben Ohne, även för kvinnor, var tillåtet vid bad och solbad.

Detta blev en nyhet, så här på vårkanten, även i svenska media.

Härstädes i Uppland, vår centrala provins i Svea Rike, kunde vi glädja oss åt en stort uppslagen ledarartikel i Upsala Nya Tidning:

Låt alla som vill bada topless i simhallen. Lika (kläd)regler borde vara en självklarhet.

Motiveringen lyder att reglerna ska vara lika för alla, att ingen ska köns­ diskrimineras. Lika (kläd) regler borde vara en själv­ klarhet även i svenska offentligfinansierade sim­ hallar.

Ledaren är skriven av Sakine Madon, politisk chefredaktör. Vi minns henne från kampanjen för att behålla nakenbadet på Fjärllnora. Då fick vi ovärderligt bistånd från UNT:s ledarsida och Sakine Madon i kampen mot de kommunala byråkrater av fördomsfulla skäl ville stänga ner nakenbadet i Fjällnora.

Toppfritt badande i kommunala bassänger har varit på tapeten tidigare, som Sakine Madon, berättar om i ledaren, även i Uppsala.

Då fanns ett kvinnligt nätverk, Bara Bröst, som agiterade för detta. De gick några stycken till simhallarna och simmande utan något på över delen av kroppen. – Och blev utkastade.

Motsvarande hände i bl a Umeå och Malmö. Men argumentet om lika regler för kvinnor som för män tog skruv. Ledningarna för simhallar i olika delar av landet ändrade sina regler, ville damerna bada topless så var så god.

En framgång för badfriheten. Jovisst! Det lönar sig att klaga för att få ändring på tokiga bestämmelser.

Men, det finns ett stort MEN i vad som hände sedan. Reglerna var borta men de barbröstade flickorna höll sig undan. De vågade inte, ville inte. – Skälen varierade, väl.

Eftersom kvinnor i allmänhet fortsatte att bada i hel baddräkt eller med påtagen överdel tyckte ”alla” att det kändes bäst att göra så.

Var står ”Bara Bröst” idag? Kvar på nätet finns en öppen FB-grupp (med 23 deltagare).

Argumentation är väl samma som tidigare, men man kan nog konstatera att någon stor sak är Bara Bröst inte för den kvinnliga delen av badfolket. Simma lugnt, är parollen.

När vi, ur vårt naturistiska perspektiv, betraktar Bara Bröst och kravet på jämställdhet kvinnor och män finns det väl dom som menar att Bara Bröst trots allt är ett sidospår.

Vi tycker ju att nakenbad, samkönat förstås, är okej. Målet är en badvärld där alla, vare sig man är kvinna eller man, ska kunna plaska i böljan – eller vandra på stranden – sprillans.

Respekten för varandra ska inte sitta i kläderna; vare sig vi är klädda eller avklädda ska vi uppträda helt juste mot varandra.

Den här grundbulten är naturismens budskap till textilare och ljusskygga:

Vill du bada insnörpt i tygsjok och band, gör det då. Men varför ska din uppfattning tvingas på alla andra. Naturister är vanliga människor som föredrar klädfritt i solen och i vattnet. Vad är det för farligt och samhällsvådligt med detta?

En reaktion på ”Bara Bröst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s